Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концерт на Варненската филхармония открива 90-ото издание на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ – 18 юни, от 20 часа

| обновено на 16.06.16 в 12:39 БНР Новини
Джанкарло де Лоренцо
Снимка: sinfonicasanremo.it/Fulvio Bruno

Тази година юбилейното издание на фестивала ще откриe Варненската филхармония, а на пулта ще застане италианският диригент Джанкарло де Лоренцо. Рапсоция „Вардар“ на Панчо Владигеров по традиция ще бъде първата пиеса в програмата. След това Мирослав Петков ще бъде солист на концерта за тромпет и оркестър от Васил Казанджиев, а за финал остава сюитата „Пътят“ на Нино Рота.
Освен откриването, програма „Христо Ботев“ ще излъчи директно още 18 концерта от „Варненско лято“, а в летните ни програми ще намерят място и останалите записи.

Първият фестивал е бил през 1926 г. наречен Български народни музикални тържества, в които участва цветът на българската музикална култура, като само няколко имена са достатъчни – Христина Морфова, Панчо и Любен Владигерови, Добри Христов, маестро Георги Атанасов, Асен Найденов.
Първият концерт от 27 юли е дирижиран от Панчо Владигеров, свирил е Гвардейският оркестър. Изпълнени са Тържествен марш от Добри Христов и Марш от „Сънна игра“ на Владигеров. Иван Камбуров изнесъл лекция за българското музикално творчество. Концертите се провеждали в летния общински театър. Още на следващата година заедно със симфоничните и камерни концерти започват и оперните спектакли, като първите са „Риголето“ и „Трубадур“ на Верди. Програмите представяни до войната са все по-разнообразни и богати. От 1957 година тези тържества са възстановени вече като „Варненско лято“.
И тази година много от концертите са включени в програмата на „Летните фестивали“ на Европейския съюз за телевизия и радио, като няколко радиостанции ще излъчват директно събитията от Варна.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.