Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

4 селища излизат на протест за стената на язовир Бели Искър

4 селища са готови да излязат на протест, включително като блокират подстъпите към Боровец и Говедарци, ако спешно не се реши проблемът с плачевното състояние на стената на язовир "Бели Искър" откъм въздушната му страна. Затова алармира днес инж. Ганчо Хитров от Националния комитет за подобряване на водоснабдяването. Той обвини "Софийска вода", която стопанисва съоръжението, в умишлено забавяне на проекта за ремонт.

Язовир "Бели Искър" е едно от средноголемите хидротехнически съоръжения в България с дължина на язовирната стена при короната 533 метра и максимална височина 50 метра, с общ обем 15 300 000 кубически метра вода - разказа инж. Ганчо Хитров.

Стената на язовир Бели Искър все още не е ремонтирана, въпреки плачевното й състояние.При бедствие тя ще потопи едноименното село Бели Искър, както и ще залее големи части от Самоков и други населени места по трасето.

Наред с опасността от бедствие, заради лошото състояние на стената откъм въздушната страна, язовир "Бели Искър" не се използва в пълен обем, а това води до загуба на редица ползи, които иначе бихме имали от него - каза още Ганчо Хитров. Той заяви, че целта на забавянето на ремонта е цитирам: "Софийска вода" да се изплъзне от концесионния договор след девет години и да остави България да заплати над 60 милиона лева за стабилизирането на стената. И още за пропуснатите ползи.

Още подробности може да научите от репортажа на Красимир Мартинов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.