Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съндърланд е първият град, казал "да" на Брекзит

Това сочат първоначалните преброявания на гласовете, коментират агенциите

| обновено на 24.06.16 в 05:19
Снимка: БТА

От оповестени данни през нощта стана ясно, че превесът на вота за оставането на Великобритания в Европейския съюз вече е изгубен.

Над 1,4 милиона британци са дали гласа си за излизане на Великобритания от Европейския съюз, а за оставане - близо 1,3 милиона души.

Обратът в събитията настъпи, след като стана ясно, че в Нюкасъл са гласували на ръба, а в Съндърланд, който е считан за показателен за целия английски вот, има подкрепа за напускането на Съюза.

61% от гласоподавателите в референдума са казали "да" на Брекзит на фона на 39%, пожелали членството на страната в Съюза да продължи, сочат данните от местната избирателна комисия в Съндърланд.

Подобни са излезлите информации от преброяването на гласовете в Суиндън в югозападната част на Англия. Избирателите, явили се на референдума в най-големия шотландски град Глазгоу, са значително по-малко от средното в национален мащаб или едва 56,2% от регистрираните.


В Оксфорд привържениците на членството имат почти 49 500 гласа, а противниците - около 20 900 гласа; Лирърпул и Лондон също гласуват за оставане на Великобритания в ЕС, а в Гибралтар избирателната активност е била 83%, предаде Ройтерс. Това е едно от местата, където има сериозна подкрепа за оставането на страната в Съюза на фона на райони като Бирмингам, където евроскептичните настроения доминират. Там обаче резултати се очаква в следващите часове.


Предварителните данни от вота сочат, че 47% от британците са гласували за оставане в Съюза, а 53% за напускане, т.е за Брекзит, за който подкрепа са демонстрирали предимно в североизточната част на Англия.  Това все още не са всички преброени бюлетини, тъй като и в този момент продължава броенето.

В традиционно проевропейската Шотландия се очаква много висока избирателна активност или повече от 70%, което отново може да наклони везните към оставането на страната в пределите на Европейския съюз.

 Обратът веднага беше уловен и от валутните пазари, като паундът отново загуби от стойността си, въпреки че поскъпваше през целия ден на референдума.

За цяла Великобритания участието, уточнено към сутрешните часове, е 71,2%, като право на глас в този референдум са имали  46,5 милиона британци.

По данни на Би Би Си към 5 часа българско време лек превес имат желаещите страната  да остане пълноправен член на Европейския съюз, като според агенцията очакваните резултати от централните части на Лондон вероятно ще натежават в ущърб на Брекзит.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Представители на израелските сили за сигурност оглеждат щетите, причинени от ракета, изстреляна от Южен Ливан, която уцели къща в град Сафед в Галилея, Северен Израел, 25 септември 2024 г.

Въздушна тревога в Хайфа заради ракета, изстреляна от Ливан

Въздушна тревога беше обявена в израелския град Хайфа заради ракета, изстреляна от Ливан.  По-рано израелската армия нанесе удари срещу ирански цели на територията на Сирия. Сирените за въздушна тревога бяха задействани в северния израелски град Хайфа тази сутрин. Армията съобщи, че е прехванала ракета, изстреляна от ливанска територия...

публикувано на 17.10.24 в 09:04

Каналът, който се използва за тестване на системата BG-Alert, подлежи на управление

Хората не трябва да се притесняват при днешното тестване на системата BG-Alert. Това обясни пред БНР гл.комисар Александър Джартов, Главна дирекция "Противопожарна безопасност и защита на населението". "Тестът беше планиран за първи октомври, но беше отложен заради ситуацията в Близкия изток. Той ще бъде извършен днес между 13.00 и 13.30 часа ...

публикувано на 17.10.24 в 08:16

ГЕРБ и ПП-ДБ-СС в остър сблъсък и обвинения за задръстванията в София

София винаги е била град с много интензивен трафик, но няма как да си затворим очите и да останем слепи за това, че в последните месеци този проблем се задълбочава. Това заяви пред БНР общинският съветник от ГЕРБ Антон Хекимян преди днешното извънредно заседание на Столичния общински съвет. Общинските съветници от ГЕРБ-СДС внесоха искане..

публикувано на 17.10.24 в 08:15

СОС изслушва кмета Васил Терзиев за задръстванията в столицата

Столичният общински съвет се събира днес на извънредно заседание от 10 часа, свикано от неговия председател Цветомир Петров по искане на една трета от общинските съветници.  На него се очаква да бъде изслушан кметът на София Васил Терзиев за трафика и задръстванията. Бонусната система за водачите от градския транспорт влиза в сила от 1..

публикувано на 17.10.24 в 08:03
Бил Нелсън

Шефът на НАСА идва на посещение в Румъния и България

Продължавайки усилията си за задълбочаване на международното сътрудничество и насърчаване на мирното използване на Космоса, директорът на НАСА Бил Нелсън ще посети Румъния и България. Визитата му започва в четвъртък, 17 октомври. И двете страни са подписали Споразумението "Артемида", дефиниращо основни принципи за мирно изследване на Kосмоса, съобщиха..

публикувано на 17.10.24 в 07:48

Oграничен е пожарът, избухнал в незаконно сметище край пловдивски квартал

Ограничен беше снощният пожар, обхванал незаконно сметище край пловдивския квартал Прослав, на което е имало строителни отпадъци. От пожарната в Пловдив съобщиха, че пламъците са се разпростирали на около 3 - 4 декара, както и че не са били отчетени вредни вещества във въздуха в района. Вчера следобед пожар възникна и в землището на..

публикувано на 17.10.24 в 07:43

СЕМ провежда избора на генерален директор на БНР

На заседание на Съвета за електронни медии, насрочено за 11 часа, ще бъде проведен избор на генерален директор на Българското национално радио.  Кандидатите за поста са седем. Във вторник и сряда те представиха концепциите си за развитието на БНР за следващите три години пред членовете на медийния регулатор.  Изборът на..

публикувано на 17.10.24 в 07:41