Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юнкер призова евроскептичните британски депутати да напуснат още сега

Жан-Клод Юнкер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер обяви, че забранил на подчинените си всякакви разговори с представители на британското правителство, преди то официално да задейства процедурата по напускане. В реч пред Европейския парламент Юнкер призова евроскептичните британски депутати да напуснат още сега и обеща да продължи да се бори за предложените от него политики "до последния си дъх".


Жан-Клод Юнкер настоя Лондон бързо да поиска начало на преговори със Съюза за напускане.
Искам Обединеното кралство да изясни позицията си, не, днес или утре в девет часа, но бързо. Не можем да робуваме на постоянна несигурност. За разлика от други, аз не съм роб на финансовите пазари, но ги следя.
После се обърна към евроскептичния Найджъл Фарадж и колегите му от Британската партия на независимостта с думите, че те за последен път аплодират тук.
Наистина съм изненадан, че още сте тук. Британският народ гласува за напускане. Защо сте още тук?
Накрая Юнкер критикува неясните призиви за промяна в ЕС, като защити предложените от еврокомисията политики за интеграция в икономиката, миграцията и енергийната сигурност.
Нито съм уморен, нито съм болен, както пишат германските вестници, сякаш лекарите станаха журналисти. Оставам и ще се боря до последния си дъх за обединена Европа.
По време на извънредната сесия на Европарламента депутатите и целият състав на Европейската комисия бурно и продължително аплодираха подалия оставка британски комисар Джонатан Хил
Предстои парламентът да гласува резолюция с призив към премиера Дейвид Камерън още днес да задейства процедурата по напускане на Обединеното кралство.

Все още не е решено кой ще води преговорите от името на 27-те държави-членки и кой ще защитава интереса на тези 27 държави на масата на преговори с британците. Дали това ще бъдат представители на Европейската комисия или представители, назначени от Европейския съвет, тоест от правителствата. Това е само част от неизяснените въпроси, които днес, тази вечер и утре държавните лидери ще обсъждат и решат, уточни в предаването "12+3" кореспондентът на БНР в Брюксел Никола Миладинов.

Единственото съществено, което би могло да излезе от днешната среща, е ако все пак лидерите успеят да си изяснят ситуацията с Дейвид Камерън и да се споразумеят за някакъв план или относителен график как от тук насетне ще протече раздялата между Великобритания и ЕС.

Никой не може насила да задължи британците да си подадат молбата за напускане.Това е една от празнините на европейските договори. Хипотетично британците могат никога да не подадат тази молба. Освен това не се знае дали самият британски парламент после не може да гласува против тези преговори. Има много юридически неясноти, но най-голямата е политическа – дали Камерън ще се подаде на натиска възможно по-скоро да стартира тази процедура.

Целия коментар на Никола Миладинов чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екипи на пожарната и доброволци продължават борбата с огъня в няколко области на страната

В няколко области на страната десетки екипи на пожарната, военнослужещи, горски служители и доброволци продължават да гасят пожари. Частично бедствено положение бе обявено на територията на община Свиленград заради пожара около село Студена.   Заради силния вятър той продължава да се развива към селата Васково, Левка, Равна гора и Мустрак, съобщи..

публикувано на 13.07.24 в 18:27
Дмитрий Песков

Песков заяви, че Русия има възможности да отговори на разполагането на американски ракети в Европа

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия има достатъчно възможности, за да отговори на разполагането на американски ракети с далечен обсег в Европа. Песков предупреди, че в този случай "жертвите ще бъдат европейски столици". "Разбира се" - отговори Песков на въпрос дали Русия ще отговори на разполагането на американски ракети в Европа и..

публикувано на 13.07.24 в 17:08

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик от понеделник. Към тях ще бъде привлечена и гражданска квота по райони, която ще следи кои от съседите замърсяват и чупят общинска собственост.  Назначените към Общината зелени инспектори ще извършват ежедневни обходи и ще следят за състоянието на контейнерите и на кошчетата за отпадъци.  Ще..

публикувано на 13.07.24 в 16:57
Васил Терзиев

Кметът Терзиев ще върне решението на СОС за смяна на управляващите бордовете на шест общински дружества

Кметът на София Васил Терзиев обяви, че ще върне решението на Столичния общинския съвет за смяна на управляващите бордовете на шест общински дружества, съобщава БТА.  Във Фейсбук Терзиев написа, че решението е не само безпринципно, но и незаконосъобразно, и той ще го върне мотивирано, тъй като няма хипотеза за временно назначаване при изтекли мандати на..

публикувано на 13.07.24 в 16:45
Снимката е илюстративна

Заради пожар е спряно движението по пътя Хисаря - Михилци

Заради пожар е спряно движението по пътя Хисаря - Михилци. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост по обходния маршрут към Иван Вазово през общинската пътна мрежа на Хисаря. Заради катастрофа движението по пътя Троян - Кърнаре, в района на Балканец е двупосочно в една лента. Възстановено е движението в активната лента при км 19..

публикувано на 13.07.24 в 16:37

Мъж на 69 години и жена на 60 са най-възрастните участници в "Трявна Ултра"

Мъж на 69 години и жена на 60 са най-възрастните участници в състезанието по планинско бягане "Трявна Ултра".  В най-дългата дистанция победи Димитър Атанасов, който измина 153 километра в сърцето на Балкана за 20 часа и 35 минути.  Трасето включва два пъти преминаване през билото на Стара планина и минаване през Шипка и Бузлуджа.  Общо 1100 планински..

публикувано на 13.07.24 в 16:21

Червен код за опасни горещини в голяма част от Румъния

Червен код за опасни горещини е обявен в голяма част от Румъния до вторник, а според метеоролозите температурите на места може да достигнат 42 градуса, съобщава телевизия Диджи 24. В областите Кришана, Банат, Олтения, Мунтения, Молдова, Добруджа и югозападната част на Трансилвания топлинната вълна ще продължи да се засилва, като ще бъдат регистрирани..

публикувано на 13.07.24 в 15:43