Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барак Обама: Няма нужда от истерия след вота за Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Барак Обама предупреди, че няма нужда от финансова и международна истерия след гласуването в полза на Брекзит миналата седмица.

Най-добрият начин да мислим за това е следният - беше натисната пауза за проекта за цялостна европейска интеграция. Не бих го преувеличил. Имаше малко истерия след вота за Брекзит сякаш НАТО вече го няма, трансатлантическият съюз се разпада и всяка страна се оправя сама. Това не е нещото, което се случва, обясни Барак Обама.

Президентът на САЩ заяви, че уважава решението на най-важния съюзник на Вашингтон. По думите му, то говори за продължаващите промени и предизвикателства, поставени от глобализацията.

Припомням, Обама, както и много други световни лидери, беше против излизане на Великобритания от Европейския съюз.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Брекзитът предизвика най-голямата 2-дневна загуба за акциите

Сривът на световните фондови борси след резултата от референдума на Великобритания за излизане от Европейския съюз е най-големият в историята, смята анализаторът от S&P Dow Jones Indices Хауърд Силвърблат. Фондовите пазари са изтрили 3,01..

публикувано на 28.06.16 в 14:31

Проф. Дончо Градев: Брекзит дава началото на нови обсъждания за сигурността на ЕС

Големи групи от хора се вълнуват от Брекзит от гледна точка на промяната, от това, което ще се случи с тях. Това е в контекста на масовото поведение, каза в предаването"12+3" проф. Дончо Градев , преподавател по социална психология в Софийския..

публикувано на 28.06.16 в 14:16

"Върджин груп" е загубила около една трета от стойността си след Брекзит

Британският конгломерат "Върджин груп" е загубил около една трета от стойността си след вота в полза на Брекзит, съобщи основателят и председател на компанията Ричард Брансън , цитиран от Ройтерс. Той допълни, че заради решението на Великобритания да..

публикувано на 28.06.16 в 13:58

Лидерите на ЕС с разногласия за старта на преговорите за излизане на Великобритания от общността

Лидерите на Европейския съюз започнаха кризисна среща без яснота за бъдещето на Великобритания като страна-членка. Лондон все още отказва да поиска формално напускане, а 27-те останали държави имат разногласия относно датата на започване на..

обновено на 28.06.16 в 20:46
ВИЖТЕ ОЩЕ

Глигани по плажовете на Италия: Ако температурата е непоносима, даже се крият под някой чадър

Глигани се появиха по плажовете на Италия. Най-често глиганите са идвали по плажовете на област Лигурия, а местните медии вече описват ситуацията като "консолидирана еволюция" на тези животни. Ежедневникът "Република" представя дивите прасета "като..

публикувано на 14.07.24 в 17:29

Адм. Ефтимов от мястото на горския пожар, област Пловдив: Ситуацията в момента е под контрол

Горският пожар в област Пловдив е под контрол, обяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който посети района на селата Иван Вазово и Михилци.    "Ситуацията в момента е под контрол, благодарение на добрата координация между Главната..

публикувано на 14.07.24 в 17:18

Стартът на жътвата в бобовдолското Мало село отново се превърна в празник

С ритуала зажънване в бобовдолското Мало село започна прибирането на реколтата.  Организатор е местното читалище "Пробуда - 1916". Участват арендатори, които обработват житни масиви в района на Разметаница. Там няма необработвани площи, коментират..

публикувано на 14.07.24 в 17:05

Лятно училище във Вършец събира деца от цялата страна

Лятно училище във Вършец събира деца от цялата страна. Заниманията ще продължат до края на август. Лятното училище във Вършец всяка година се посещава от все повече деца. Организаторите от Центъра за работа с деца за всеки ден от седмицата имат..

публикувано на 14.07.24 в 16:46
Снимка, предоставена от Обсерваторията на НАСА за слънчева динамика (SDO), показва слънчево изригване през  април 2016 г.

Повишена слънчева активност с повече геомагнитни бури и по-мощна слънчева радиация

Астрономите предупреждават за засилена слънчева активност, която се изразява с повече геомагнитни бури и по-мощна слънчева радиация.  Максимумът на тази активност се очаква да бъде през юли 2025 г., каза доц. Камен Козарев от Института по астрономия..

публикувано на 14.07.24 в 16:19
Снимката е илюстративна, архов.

Убити и ранени при нападение в германския град Лаутлинген

Няколко души са убити и ранени при стрелба в германския град Лаутлинген в провинция Баден-Вюртемберг, съобщава Ройтерс, цитирайки вестник "Билд". Според различни данни убитите са двама или трима, а други двама души са тежко ранени при стрелбата...

публикувано на 14.07.24 в 15:59
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп бе прострелян в дясното ухо на митинг в щата Пенсилвания.

Тръмп: Няма да се страхуваме, а вместо това ще останем непоколебими във вярата си

Доналд Тръмп се чувства добре след инцидента, се казва в изявление на екипа на бившия американски президент, който ще бъде кандидат на Републиканската партия на президентските избори през ноември и стана обект на покушение на митинг в Пенсилвания...

публикувано на 14.07.24 в 15:16