Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Месец със записите на Варненското радио

БНР Новини

Всеки петък през юли от 23 часа ще предложим поредица от 4 предавания, в които ще представим записи, съхранени във фонотеката на Радио Варна. Всички регистрации са направени по време на фестивала „Варненско лято“. Ще включим машината на времето, а това в радиото става много лесно. Просто преглеждаме съхранената звукова памет на България и избираме.

Първото предаване на 8 юли ще ни върне 40 години назад и ще ни позволи да преживеем отново изпълненията на едни от най-обичаните ни оперни певци от средата на миналия век. Първото е от 1964 г. – „Севилският бръснар“ на Росини, а изпълнители са – Йорданка Тенчева (Розина), Асен Селимски (Фигаро), диригент Йоско Йосифов. Ще звучи и „Аида“ на Верди със Зенаида Пали (Амнерис), Никола Николов (Радамес) и отново на пулта е Йоско Йосифов. През 1966 младият Николай Гяуров прави концерт с Варненския държавен симфоничен оркестър под диригентството на Емил Главанаков и изпълнява едни от хитовите басови арии, като тази на Филип от „Дон Карлос“ на Верди. С концерт във Варна през 1969 г. гостува и легендарният Никола Николов. Съпровожда го Софийската филхармония, дирижира Васил Стефанов, а сред другите великолепни арии той изпява и арията на Арнолдо от „Вилхелм Тел“ на Росини. Същата година Варненската опера представя в летния театър „Отело“ на Верди – постановка на Борислав Иванов с участието на Стоян Попов, Тодор Костов, Мария Бохачек, Делчо Сапунджиев. Ще ви отведем на тази премиера, както и на следващата през 1970 – „Набуко“ на Верди със същите изпълнители – Стоян Попов, Мария Бохачек, Тодор Костов, Стефан Циганчев, отново под диригентството на Борислав Иванов. Ще бъдем и на „Трубадур“ – спектакъл от 1975 г. с участието на Маргарита Лилова, Тодор Костов, Мария Бохачек, Дан Йордакеску.

На 15 юли ще надникнем във Варненските концертни зали. Акцентът ще бъде върху гостуващите инструменталисти. Ще свири Минчо Минчев в партньорство с Мила Георгиева и Ифра Нийман. Руджеро Ричи и Ернесто Битети ще изпълнят пиеси за цигулка и китара. Великолепната арфа на Никанор Цабалета ще ни представи пиеса на Верди. Не ще пропуснем и изявата на съвсем малкия Васко Василев с оркестъра на радиото под палката на Василий Синайски, гостуването на „Московските солисти“ с Владимир Спиваков, както и струнния оркестър на Миланската Скала. Ще чуем Московската филхармония дирижирана от Кирил Кондрашин и солист Николай Петров. И всички тези концерти избрани от програмата на фестивала през 1987 и 1988 г.

На 22 юли ще обърнем внимание на големите оперни концерти – Анна Томова Синтова, Стефка Евстатиева, Никола Гюзелев, Катя Ричарели, Ан Мари Бланза, както и песенните рецитали на Александрина Милчева и Майер Франк и на Маргарита Лилова, която изнася първо един рецитал с Роман Ортнер, а след това и с Юрий Буков.

За финал – 29 юли – концерт на камерния ансамбъл „Йохан Щраус“, Австрия с диригент Винфрид Карлингер. Валсовете на фамилията Щраус и Йозеф Ланер са точно толкова добър музикален фон за летните жеги, колкото и за първия ден на новата година.
Не пропускайте да завършите работната седмица с тези вълшебни 60 минути.

А сега две изкушения:
• „Набуко“ на Верди със Стоян Попов – Набуко, Мария Бохачек – Абигаиле, Стефан Циганчев –Захария, Тодор Костов – Измаеле, Лилия Дудрева – Фенена, Ранко Дюлгеров, хор и оркестър на Варненската опера, диригент Борислав Иванов – запис от 1970 г.




• Концерт за две цигулки и струнен оркестър №2 в сол мажор с Ифра Нийман, Минчо Минчев, Варненски колегиум за камерна музика, диригент Иван Маринов, запис от 1984 г.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.