Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сътрудничество за пренос на газ от Иран до България договаря в Техеран министър Петкова

Снимка: БГНЕС

Сътрудничество за пренос на газ от Иран до България договаря в Техеран министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Утре продължават и разговорите за евентуалната продажба на оборудването за АЕЦ "Белене".

Сътрудничеството в енергетиката е основен акцент в посещението на правителствената ни делегация в Техеран. След среща с министъра на петрола на Ислямската република Биджан Зангане, българският министър Теменужка Петкова посочи, че е реалистично след четири години до България да може да достига ирански газ.
Те проявяват много сериозен интерес по отношение на проекта, свързан с изграждане на интерконектора в Гърция и България, както и възможността България да участва в изграждането на LNG терминала в Александруполис. В тази възможност по отношение изграждането на LNG терминала на Александруполис са налице много ясни предпоставки затова след известно време, може би до три, четири години ще бъде напълно реална възможността да бъде доставен природен газ от Иран през съответно LNG терминала.
Утре Петкова ще разговаря с председателя на Организацията по атомна енергетика в Иран за възможността да бъде продадено готовото оборудване за АЕЦ "Белене".
Евентуално, ако те проявят интерес, да бъде обсъден с тях този въпрос, свързан с реакторите за проекта АЕЦ "Белене", единият от които, по твърдения на нашите партньори от "Атомстройекспорт" е напълно изграден и другият е приблизително 92 процента.
Министърът на транспорта Ивайло Московски коментира пред журналистите, че е категоричен за това, че България има необходимата инфраструктура и може да е част от предложения от Иран нов транспортен коридор, който ще пренася стоки от Ислямската република през Армения и Грузия до България и от страната ни към Централна Европа.
Имаме готовност, пътните направления са си готови. Ако се постигне договорка по този транспортен коридор, той частично да може да стане и енергиен такъв и се заложат, да кажем допълнителни терминали в Черно море от типа на LNG или някакви други, тогава ще сядаме и ще го говорим с колегите от Иран, поясни Московски.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

България получи предложение да се включи в ново транспортно трасе между Иран, Армения и Грузия

България е получила предложение да се включи в нов транспортен коридор, който включва Иран, Армения и Грузия. Това обяви премиерът Бойко Борисов след срещата си вицепрезидента на Иран Есхаг Джахангири . Темата за ядреното оборудване по проекта "АЕЦ..

публикувано на 11.07.16 в 11:29
ВИЖТЕ ОЩЕ

Министър Калин Стоянов ще се запознае с доклада за Агенция "Митници", внесен в МВР от Делян Пеевски

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов ще се запознае със съдържанието на доклада за дейността на временната комисия от 49-ото Народно събрание за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на бившия..

публикувано на 24.07.24 в 19:22

Нови горски пожари в Гърция доведоха да евакуация на туристи

Гражданска защита спешно евакуира жителите на три туристически района на остров Крит в близост до град Хана.  Според местните жители в района има стотици туристи, които се местят в съседен град.  Пожарът е предизвикан от катастрофа на..

публикувано на 24.07.24 в 19:03
Вътрешният министър Калин Стоянов.

Вътрешният министър не смята, че има "чадър" на МВР за Ивелин Михайлов

28 проверки по сигнали, свързани с Ивелин Михайлов, са били извършени от 2016 година досега, заяви вътрешният министър Калин Стоянов пред временната парламентарна комисия, която проверява фактите и обстоятелствата около създаването и финансирането на..

публикувано на 24.07.24 в 18:38
Исторически музей - Стрелча

Музеят в Стрелча вече е и с обновена художествена галерия

Историческият музей в Стрелча вече е с напълно обновена художествен галерия. Финансирането бе осигурено от Министерството на културата по спечелен проект в края на миналата година, като преди това бяха обновени и експозициите в отдел..

публикувано на 24.07.24 в 18:18
Георги Тахов

Георги Тахов: Първите фермери, пострадали от пожарите, ще получат обезщетенията си до края на седмицата

До края на тази седмица първите фермери, които пострадаха от пожарите, ще получат обезщетенията си - каза пред депутатите от земеделската комисия аграрният министър Георги Тахов. Две изцяло изгорели ферми в Хасковско, едната – за съжаление заедно с..

публикувано на 24.07.24 в 18:17

В с. Малка Арда живеят като в миналия век с режим на водата

Близо месец жителите на родопското село Малка Арда, в община Баните са на воден режим. Това се повтаря всяка година през лятото заради сериозен проблем с водоподаването в селото. Друга причина е и засушаването, вследствие на което е намален дебита на..

публикувано на 24.07.24 в 17:59

Оранжев код за значителни валежи и бури за утре

Предупреждения за значителни валежи и гръмотевични бури обяви за утре Националният институт по метеорология и хидрология.  Оранжев код е обявен за областите Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Шумен и Силистра.  В отделни райони там са възможни до..

публикувано на 24.07.24 в 17:39