Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган заяви, че ще продължи "да прочиства вируса", довел до неуспешния метеж

Реджеп Ердоган
Снимка: БТА

Президентът на Турция Реджеп Ердоган отправи нови закани във връзка с неуспешния опит за преврат. Той заяви, че ще продължи: "да прочиства" от всички държавни институции "вируса", който е довел до неуспешния метеж.  Според Ердоган, опитът за смяна на властта е бил извършен от "терористична групировка", водена от живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетуллах Гюлен. 

Вашингтон обаче поиска доказателства, че духовникът е съпричастен към опита за преврат преди да го екстрадира. Държавният секретар Кери заяви: 

Приканваме правителството на Турция, каквато е практиката ни, да ни предостави легитимни доказателства, които да се потвърдят. И Съединените щати ще ги разгледат и ще отсъдят въз основа на тях.

САЩ реагираха остро и на публичните твърдения, че може да са замесени в опита за преврат. Според някои медии турски висши представители са намекнали, че САЩ тайно одобряват метежниците.  "Подобни твърдения са неверни и вредни за отношенията между двете съюзнички от НАТО", е казал по телефона Кери на турския външен министър Мевлют Чавушоглу.

Според турския президент Реджеп Ердоган обаче, Гюлен е в списъка на издирвани терористи. В публична реч той заяви:

Казах ви, че тези хора се опитват да организират преврат, но не ме послушахте. Днес, след този опит за преврат пак ви казвам: Предайте ни онзи човек в Пенсилвания. Ако сме стратегически партньори, ако сме модел за партньорство, тогава изпълнете молбата ни. Призовавам Съединените щати. Защото ние сме ви предали всеки, който сте поискали от списъка с терористи.

Самият Гюлен отрече да има каквато и да е връзка с опита за преврат в Турция. Пред журналисти в американския си дом проповедникът заяви, че познава само "незначителна част" от многобройните симпатизанти, които има в Турция. Гюлен допуска, че Ердоган може сам да е инсценирал преврата, за да го използва за разправа с опонентите си.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Реджеп Ердоган и Барак Обама

Съединените щати следят внимателно случващото се в Турция

Съветниците на американския президент  Барак Обама го информират за случващото се в Турция.  Обама за пореден път е изказал твърдата си подкрепа за демократично избраното цивилно управление  на Турция. Той е изразил съжаление за загубата на човешки..

публикувано на 17.07.16 в 08:02

Шест хиляди души са били арестувани досега след неуспелия преврат в Турция

Шест хиляди души са били задържани в Турция досега във връзка с провалилия се опит за преврат, като се очакват нови арести, съобщи турският министър на правосъдието Бекир Боздаг , цитиран от частната телевизия НТВ: В момента прочистването продължава...

обновено на 17.07.16 в 16:14
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три къщи са се запалили в квартал "Седми" в Самоков

Три къщи горят в "Седми" квартал в Самоков, съобщиха за БТА от пресцентъра на МВР. На място има екипи на пожарната, които помагат в овладяването на огъня. 

публикувано на 28.07.24 в 21:06
Мъртвата риба на повърхността на лагуната, ФБ на

Тонове мъртва риба в лагуната на Орбетело в италианската област Тоскана

Горещините в Италия достигат до 40 градуса по Целзий, морската вода е необичайно топла, а  повърхността на лагуната на Орбетело – област Тоскана се изпълни с тонове мъртва риба. Зловеща е картината край Орбетело, където в лагуната тонове риба –..

публикувано на 28.07.24 в 20:30
Камала Харис отдава чест при пристигането си във военновъздушната база

Финален спринт в САЩ - последни 100 дни преди вота за президент

В Съединените щати кампанията за изборите за президент и за конгреса навлезе в своеобразен финален сптринт  Вицепрезидентът Камала Харис се очаква да бъде номинирана за президент от Демократическата партия.  Предизборният ѝ щаб обяви, че е набрал..

публикувано на 28.07.24 в 20:09

Президентът утре ще възложи на ИТН да посочи кандидат за министър-председател

Президентът ще възложи на парламентарната група на партия "Има такъв народ" (ИТН) да посочи кандидат за министър-председател, съобщават от администрацията на държавния глава. Мандатът ще бъде връчен на  29 юли , понеделник, в  12:00 часа  на "Дондуков"..

публикувано на 28.07.24 в 19:13
Опечалени изпращат ковчезите с телата на убитите 12 деца и юноши при ракетен удар по футболно игрище в селището Мадждал Шамс на окупираните от Израел Голански възвишения, 28 юли 2024 г.

Напрежение и заплахи по линията Израел - "Хизбула" - Иран след удара, убил 12 деца

ООН осъди смъртоносното нападение срещу селище на окупираните от Израел Голански възвишения, приписвано на "Хизбула", предаде АФП. "Цивилните, децата на първо място, не трябва да продължават да носят бремето на ужасяващото насилие, което върлува в..

публикувано на 28.07.24 в 18:33

Рискова остава ситуацията с пожара в планина Славянка, който навлиза и в минни полета

Сложна и рискова остава ситуацията с пожара в граничната планина Славянка.  На гръцка територия периметърът се разширява и огънят отново настъпва към България. Вътрешният министър Калин Стоянов е поискал помощ  по европейския механизъм за..

публикувано на 28.07.24 в 18:25
Прокурор Наталия Николова.

Разследването на взривовете край Елин Пелин: По всички версии, ще се проверява и дали е умишлено

Вторият очевидец на началото на събитията -  пожарът и последвалите взривове, в Елин Пелин е бил разпитан. Знае се, че и той е подал сигнал на 112 - това стана ясно, след като следователи и Прокуратурата влязоха на оглед за първи от четвъртък в района на..

публикувано на 28.07.24 в 17:18