Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме 179 години от рождението на Васил Левски

| обновено на 18.07.16 в 18:03
Честването в Карлово
Снимка: Кремена Данева



България отбелязва днес 179 години от рождението на Васил Левски. По традиция център на тържествата е родният град на Апостола на свободата – Карлово, където тържествата започнаха още сутринта с литургия в храма "Свети Николай" и поднасяне на венци и цветя пред гроба на майката на Левски Гина Кунчева. Посрещнати бяха и участниците в традиционния национален поход "По стъпките на Левски".

Над 200 души от цялата страна преминаха в 7 лъча по няколко планински маршрута до Карлово, за да бъдат в днешния ден в родния град на човека, дръзнал да мечтае  и воюва за силна и обединена България. За повечето от включилите се в похода участието в него се превръща в лична мисия. 

Вечерта по традиция с войнски почести ще бъде изнесено знамето на Карловския революционен комитет. От 21.00 часа ще се състои тържественият митинг заря. Българското национално радио ще предава пряко от площад "Васил Левски". 

В официалната програма на Карлово за днешния ден са предвидени концерти, литературни четения, както и представяне на туристическия комплекс "Старинно Карлово".


Тържествена церемония се проведе в Борисовата градина в София. На 18 юли се прекланяме пред подвига на Левски, прекланяме се искрено на един отдаден живот, каза проф. Андрей Пантев:

С повече признателност, с повече коленичения, с повече усещане, че Левски завинаги си е отишъл и завинаги е останал в нас.
С минута мълчание дошлите пред паметника на Левски в Борисовата градина отдадоха почит към неговата памет.

Сн: Пламен ХристовВ Ловеч годишнината беше отбелязана с поднасяне на венци на паметника на Апостола в стария квартал "Вароша". Венци и цветя бяха поднесени и на Къкринското ханче, което през 1931 година е превърнато в първия у нас музей, посветен на живота и делото на Левски. Присъстващите споделиха:
Това, което е завещал на всички българи, да бъдем преди всичко патриоти, да мислим за нашата чиста и свята Република.
Може би трябва да помислим, какъв е смисълът на идеалите, които той е изповядвал.
Ако не беше той, още щяхме да спим в този тежък робски сън. Тачим го и си го обичаме като Апостол, като идеолог, като революционер.
Тази вечер в катедралния храм "Св. св. Кирил и Методий" в Ловеч ще бъде отслужена заупокойна литургия, концерт ще изнесе квартет "Светоглас".


Във Велико Търново за безплатни посещения са отворени музеят "Възраждане и Учредително събрание" и музеят "Затвор", в чиито експозиции се съхраняват реликви на Левски. В центъра на града е предвидено общоградско честване с участието на почетен караул от Националния военен университет "Васил Левски". След поднасянето на венци на признателност курсантите ще преминат в тържествен марш пред паметника на патрона на военния университет.


Честването събра в центъра на Враца десетки млади и по-възрастни жители на града. Годишнината беше отбелязана пред паметника на Апостола с художествена програма, историческо напомняне за живота и делото му и поднасяне на цветя. Десетки деца участваха в организираната от Регионалната библиотека образователна игра под наслов "Кой е Левски?".

Пред бюст-паметника на Апостола  в Благоевград бяха поднесени цветя от народните представители Даниела Савеклиева и Йордан Андонов, заместник-областния управител Асим Адемов, общински ръководители, учители от Професионалната гимназия по архитектура, строителство и геодезия, носеща името на Васил Левски. Мислите на Апостола на Българската свобода, превъплътени в действия, рецитираха възпитаници на Театралното студио към ОДК-Благоевград.

В 21.00 часа тази вечер в Карлово ще се състои тържествен митинг - заря, който БНР ще предава пряко. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Премиерът на Испания Педро Санчес

Премиерът Педро Санчес обмисля да остане ли в политиката

Испанският премиер Педро Санчес обяви, че ще престане да изпълнява обществените си задължения, "за да спре и да помисли" дали иска да остане на политическия фронт, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че Санчес е заявил това в писмо в профила му в социалната мрежа "Екс". Премиерът на Испания направи това смайващо изявление, след като вчера испански..

публикувано на 25.04.24 в 07:51

Евродепутатката Ева-Мария Костова: Отново избори, ставаме партньор, на който не може да се разчита

Днес завършва последната парламентарна сесия на Европейския парламент (ЕП) преди изборите за подновяване на състава му през юни. На последната пленарна сесия в Страсбург испанската евродепутатка с български произход Ева-Мария Костова коментира пред журналисти как изглежда отвън политическата ситуация в България и как това ще се отрази на..

публикувано на 25.04.24 в 07:46

Синдикати се вдигат на протест за отлагането на либерализацията на тока

КТ "Подкрепа" и КНСБ и техните федерации организират Национален протестен митинг за отлагане на либерализацията на пазара на електрическа енергия и в защита на работещите в енергетиката и въгледобива. Протестът ще се проведе от 10:30 ч пред сградите на Народното събрание и на Министерския съвет. В митинга ще се включат работещите в комплекса..

публикувано на 25.04.24 в 07:42

Бюджетната комисия гласува забрана на хазартна реклама в медиите

Забраната за реклами на хазартни игри в медиите ще бъде разгледана на първо четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Промяната бе представена вчера от ГЕРБ-СДС и ДПС, въпреки че 49-то Народно събрание скоро ще прекрати заседанията си заради наближаващата предизборна кампания. С предлаганите промени се забранява на пълно рекламата в..

публикувано на 25.04.24 в 07:37

ЦИК регистрира от днес независими депутати от ИК за евроизборите

От днес Централната избирателна комисия ще приема документи за регистрация на Инициативни комитети (ИК) за издигане на независими кандидати за участие в изборите за членове на Европейския парламент. Също от днес започва и регистрацията на кандидатските листи в ЦИК на партиите и коалициите за участие в изборите за евродепутати. Листите за..

публикувано на 25.04.24 в 07:32

Депутатите гласуват окончателно отлагането на либерализацията на пазара на тока

В един от последните работни дни на 49-ия парламент се очаква в дневния ред да бъде поискано включване на предложение за предсрочно освобождаване на председателя на НС Росен Желязков. Депутатите решават окончателно и дали да отложат с една година либерализацията на пазара на електроенергия. Първа точка в приетия дневен ред са промените в..

публикувано на 25.04.24 в 07:27

Планова техническа профилактика

На 25 април  от 9 до 17 часа   ще бъде извършена планова техническа профилактика на предавателите на ултракъси вълни ДУПНИЦА 4 на честота 104.1 MHz и МАЛКО ТЪРНОВО 4 на честота 90.2  MHz, излъчващи програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмата на БНР през интернет сайта binar.bg, а в района на..

публикувано на 25.04.24 в 06:00