Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анкара призна, че може да има грешки при чистката след опита за преврат

Снимка: БГНЕС

Турция призна, че е възможно да са допуснати грешки в мащабната чистка, която беше предприета след осуетения опит за въоръжен преврат на 15-и юли.

Ако е имало грешки, ние ще ги поправим, заяви вицепремиерът Нуман Куртулмуш във връзка с критиките от чужбина спрямо Турция. Това е и първото официално признание от турска страна, което направи турският вицепремиер Нуман Куртулмуш пред телевизионните камери. Гражданите, които не са свързани с привържениците на Гюлен трябва да се успокоят, тъй като няма да им бъде направено нищо лошо, посочи още Култулмуш.

Преследването на привържениците на ислямския проповедник Фетуллах Гюлен, обвинен за организирането на осуетения  метеж доведе до радикална чистка в армията, правосъдието, образованието и медиите.

Подобна позиция, че в чистките може да е допуснат произвол, демонстрира и турският премиер Бинали Йълдъръм, който си послужи с примирителен тон, който беше много различен от твърдия тон, с който досега се говореше.

Йълдъръм днес се срещна с лидерите на двете опозиционни партии - Кемал Клъчдароглу и Девлет Бахчели. В отговор на безпокойството, изразено от Кълъчдароглу заради многото арести и издадените укази, Йълдъръм заяви, че няма да преследват чувство за мъст и че няма да допуснат покрай сухото да изгори и суровото.

По данни на властите, досега са били задържани над 18 хиляди души. 10 хиляди от тях са в предварителния арест в очакване на съдебен процес. Сред тях има и журналисти.

В момент, когато между Турция и САЩ се разменят реплики заради искането на Анкара Вашингтон да екстрадира ислямския проповедник Фетуллах Гюлен, в Турция пристигна председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Джо Дънфорд. Това е и първото посещение на високо ниво от САЩ след опита за преврат.

Американският генерал посети базата "Инджирлик", откъдето бяха излетели изтребители в нощта на пуча. Няма информация за срещите му там. След това Дънфорд, придружаван от турския началник на генералния щаб Хулуси Акар посети турския меджлис,
който беше бомбардиран в нощта на пуча. Това се оценява като жест на подкрепа за Турция. Дънфорд беше приет и от турския премиер Бинали Йълдъръм.

По-рано американското посолство в Анкара съобщи, че по време на визитата си Дънфорд ще осъди опита за преврат в Турция .

В същото време в Анкара се състоя демонстрация срещу посещението на генерал Дънфорд. Демонстрантите носеха плакати Дънфорд, иди си, изпрати ни Фетуллах Гюлен.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

ЕК: Очакваме Турция да спазва споразумението с ЕС за мигрантите

Говорителят на Европейската комисия Мина Андреева заяви, че Брюксел очаква Турция да продължи да спазва споразумението, което спира притока на мигранти към Европа. Европейската комисия е и остава напълно ангажирана с това да гарантира продължително и..

публикувано на 01.08.16 в 18:46

Прокуратурата: България не е екстрадирала лицето, поискано от Турция

Турция е поискала екстрадиция на лицето Абдулах Бююк преди опита за преврат. Това съобщиха от Прокуратурата във връзка с искането на Анкара България да екстрадира лице, свързано с опита за преврат. „Екстрадицията на лицето Абдулах Бююк е била..

публикувано на 01.08.16 в 15:43
Зигмар Габриел

Зигмар Габриел: Турция не би трябвало да изнудва Германия и ЕС за визите

Германия и Европейският съюз не би трябвало да бъдат изнудвани от Турция в преговорите за визова либерализация за турски граждани, заяви германският вицеканцлер Зигмар Габриел .  Зависи от Турция дали ще има, или няма да има визова либерализация...

публикувано на 01.08.16 в 14:28

Турция привика германския посланик в Анкара

Германският посланик в Анкара беше привикан в турското външно министерство, за да даде обяснения за недопускането на видео обръщение на турския президент Реджеп Ердоган до негови привърженици, които проведоха многочислена демонстрация в неделя в Кьолн...

публикувано на 01.08.16 в 12:50
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три къщи са се запалили в квартал "Седми" в Самоков

Три къщи горят в "Седми" квартал в Самоков, съобщиха за БТА от пресцентъра на МВР. На място има екипи на пожарната, които помагат в овладяването на огъня. 

публикувано на 28.07.24 в 21:06
Мъртвата риба на повърхността на лагуната, ФБ на

Тонове мъртва риба в лагуната на Орбетело в италианската област Тоскана

Горещините в Италия достигат до 40 градуса по Целзий, морската вода е необичайно топла, а  повърхността на лагуната на Орбетело – област Тоскана се изпълни с тонове мъртва риба. Зловеща е картината край Орбетело, където в лагуната тонове риба –..

публикувано на 28.07.24 в 20:30
Камала Харис отдава чест при пристигането си във военновъздушната база

Финален спринт в САЩ - последни 100 дни преди вота за президент

В Съединените щати кампанията за изборите за президент и за конгреса навлезе в своеобразен финален сптринт  Вицепрезидентът Камала Харис се очаква да бъде номинирана за президент от Демократическата партия.  Предизборният ѝ щаб обяви, че е набрал..

публикувано на 28.07.24 в 20:09

Президентът утре ще възложи на ИТН да посочи кандидат за министър-председател

Президентът ще възложи на парламентарната група на партия "Има такъв народ" (ИТН) да посочи кандидат за министър-председател, съобщават от администрацията на държавния глава. Мандатът ще бъде връчен на  29 юли , понеделник, в  12:00 часа  на "Дондуков"..

публикувано на 28.07.24 в 19:13
Опечалени изпращат ковчезите с телата на убитите 12 деца и юноши при ракетен удар по футболно игрище в селището Мадждал Шамс на окупираните от Израел Голански възвишения, 28 юли 2024 г.

Напрежение и заплахи по линията Израел - "Хизбула" - Иран след удара, убил 12 деца

ООН осъди смъртоносното нападение срещу селище на окупираните от Израел Голански възвишения, приписвано на "Хизбула", предаде АФП. "Цивилните, децата на първо място, не трябва да продължават да носят бремето на ужасяващото насилие, което върлува в..

публикувано на 28.07.24 в 18:33

Рискова остава ситуацията с пожара в планина Славянка, който навлиза и в минни полета

Сложна и рискова остава ситуацията с пожара в граничната планина Славянка.  На гръцка територия периметърът се разширява и огънят отново настъпва към България. Вътрешният министър Калин Стоянов е поискал помощ  по европейския механизъм за..

публикувано на 28.07.24 в 18:25
Прокурор Наталия Николова.

Разследването на взривовете край Елин Пелин: По всички версии, ще се проверява и дали е умишлено

Вторият очевидец на началото на събитията -  пожарът и последвалите взривове, в Елин Пелин е бил разпитан. Знае се, че и той е подал сигнал на 112 - това стана ясно, след като следователи и Прокуратурата влязоха на оглед за първи от четвъртък в района на..

публикувано на 28.07.24 в 17:18