Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руснакът Фьодор Конюхов планира полет с въздушен балон до стратосферата

Автор:

Руският приключенец Фьодор Конюхов, който миналия месец обиколи света за рекордните малко над 11 дни с въздушен балон, обяви, че планира да осъществи и най-високия полет с това летателно средство, предаде Ройтерс. Конюхов съобщи, че ще се издигне на 25 хил. метра, до стратосферата, с най-големия балон, строен досега, а подготовката за рекорда ще трае 9 месеца.

Пред репортери Конюхов сравни размерите на използвания за околосветското му пътешествие балон с тези на следващото му летателно средство:

Това ще бъде най-големият балон, създаван на Земята. Видяхте колко е голям този - 15 хил. куб. метра. За да се изкачиш до 25 хил. метра височина, ти трябва балон от 100 хил. куб. метра, т.е. седем пъти по-голям.

Преди два дни ТАСС съобщи, че  Конюхов  планира и спукане  в Марианската падина - най-дълбоката точка в световния океан.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Германският канцлер Олаф Шолц.

Щолц защити миграционната политика на кабинета си

Германският канцлер Олаф Шолц защити миграционната политика на своето правителство в реч пред Бундестага. От понеделник Берлин въвежда спорадичен граничен контрол по сухопътните граници. "По времето на нашето управление броят на мигрантите върви надолу, включително защото въведохме граничен контрол. Това се оказа успешна мярка и затова ще..

публикувано на 11.09.24 в 13:38

Ниски доходи затрудняват достъпа на гърците до здравни услуги

Гърците са с ограничен достъп до здравни услуги поради ниски доходи, според публикувано днес проучване. Медицинските услуги са скъпи и недостъпни за много гърци, посочва проучване на Института за алтернативна политика. В сравнение с другите европейски страни четири  пъти повече гърци не са получили необходимото здравно обслужване..

публикувано на 11.09.24 в 13:20
Снимката е илюстративна

Смолян започва учебната година със закрито училище и по-малко първокласници

С едно закрито основно училище и с по-малко първокласници ще започне новата учебна година в Смолянска област. Към момента в 14 училища и 5 детски градини все още текат ремонтни дейности. Никола Запрянов - началник на Регионалното управление на образованието в Смолян, коментира: "От тези 14 училища в 6 ще продължат ремонтите и след..

публикувано на 11.09.24 в 13:13

Полицията със засилени мерки около училищата за първия учебен ден

Полицията ще предприеме засилени мерки около училищата в първия учебен ден - 16 септември. Вече са проведени срещи с ръководствата на училища и регионални инспекторати. "Както преди началото на учебния ден, така и в края на учебния ден, за да може да се гарантира безопасността, когато децата влизат или излизат от училищния двор, да може да..

публикувано на 11.09.24 в 13:06

Олимпийските герои бяха отличени на церемония в МС

Българските спортисти, които се класираха до осмо място на Олимпийските и Параолимпийските игри в Париж, бяха наградени на тържествена церемония в Министерския съвет. "Формулата на успеха е постоянство и много любов", каза за "Хоризонт" олимпийският ни шампион по вдигане на тежести Карлос Насар: "Това състезание ми костваше цял живот..

публикувано на 11.09.24 в 12:51
Дейвид Лами и Антъни Блинкън пристигат в Киев, 11 септември 2024 г.

Първите дипломати на Великобритания и САЩ са на визита в Киев

Украинският президент Володимир Зеленски обеща да обедини света за ответни действия срещу всеки, който помага на Русия, а Съединените щати и Великобритания наложиха икономически санкции срещу Техеран. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и неговият британски колега Дейвид Лами пристигнаха в Киев за поредица от срещи. Във вечерното си..

публикувано на 11.09.24 в 12:35

Удължават с 6 месеца преговорите за продажбата на оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна

Парламентът реши да удължи със 180 дни преговорите между българския енергиен министър и украинския му колега за продажба на оборудването, предназначено за АЕЦ "Белене".  Сред мотивите на вносителите от ГЕРБ-СДС и ДПС е посочено, че удължаването се налага, за да може да се актуализира изготвената през м.г. пазарна оценка  и получаване на..

публикувано на 11.09.24 в 12:27