Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Театърът е най-предпочитаното изкуство в Кюстендил

Театърът е най-предпочитаното изкуство в Кюстендил, обявиха от териториалното статистическо бюро. 

За 1 година посещенията в двата действащи драматични театъра в региона - в Кюстендил и в Дупница, са се увеличили с над 4 на сто.

Театрите в Кюстендил и в Дупница са общински и са на издръжка на местните администрации.
През 2015 г. те са реализирали общо 73 представления, посетени от близо 20 хиляди зрители. 
Увеличение има и при средния брой посетители на едно представление. 
В театралните афиши преобладават постановките на български автори. 

В същото време се наблюдава лек спад в посещаемостта в музеите и в регионалната библиотека. С 9 на сто са намалели и кинозрителите. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Микрофестивалът "Инфундибулум" обживява подлеза до автогарата в Габрово

В района на подлеза до автогарата в Габрово започна вторият Mикрофест на платформата Capturing Creativity на габровката Росина Пенчева. Тази година микрофестивалът носи името "Инфундибулум" и преобразява нетипичното за събития градско пространство с триизмерна артинсталация, читалня за фантастика, концерти и диджей сет. "Това е второто..

публикувано на 15.10.24 в 12:18
Яна Божанин и Симона Евстатиева

Как да продължиш живота си, когато няма на кого да дадеш любовта си?

Как да продължиш живота си, когато няма на кого да дадеш любовта си? Когато най-близкият ти човек изчезне? Такива въпроси си задава младата режисьорка Симона Евстатиева в своя късометражен филм "Двама" .  Режисьорката Симона Евстатиева и актрисата Яна Божанин са наши гости в рубриката "Кинорадио" .  В актьорския състав на продукцията, която..

публикувано на 14.10.24 в 22:00

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

Във второто издание от 32-я сезон на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“: 20.05-21.00 ч.: Един час, посветен на изкуството на тримата велики български баси Борис Христов, Никола Гюзелев и Николай Гяуров: - Излезе специално издание на списание ЛИК, посветено на 110-годишнината от рождението на..

обновено на 14.10.24 в 17:09

Засилен интерес към Международния музикален фестивал Лауреатски дни "Катя Попова"

В Плевен при голям интерес продължава Международният музикален фестивал Лауреатски дни "Катя Попова". Организатори на събитието са Община Плевен и Плевенската филхармония. Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата. БНР е медиен партньор. Със сценичната кантата "Кармина Бурана" от Карл Орф и Концерт за пиано..

публикувано на 14.10.24 в 11:00

Русенската опера отразнува 75-ата си годишнина със специална изложба

По повод 75-годишнината от създаването на Русенската опера бе открита специална изложба на скици, проекти за декори и костюми от най-известните оперни и балетни постановки през годините. За първи път публиката има възможност да види как се създава спектакъла преди бляскавото представяне на сцената с артистите. В централната зала на..

обновено на 13.10.24 в 06:39

Соня Йончева получи бурни аплодисменти и отлични рецензии след рецитал във Виенската опера

На 1 октомври – Световния ден на музиката - при огромен успех и възторжени аплаузи на публиката, в залата на Виенската Щатсопер се състоя рецитал на оперната прима Соня Йончева в клавирен съпровод на Малкълм Мартино. Тази изява беше в рамките на концертен цикъл на Виенската опера, включващ в своя афиш солови рецитали на известни изпълнители,..

публикувано на 12.10.24 в 14:26

Троянската керамика да бъде вписана в регистъра на нематериалното културно наследство

Музеят на занаятите в Троян е кандидатствал пред министерството на културата традиционната троянска керамика да бъде вписана в регистъра на нематериалното културно наследство, тъй като е в риск. Идеята традиционната троянска керамика с типичната троянска шарка да бъде вписана в регистъра на нематериалното културно наследство е на..

публикувано на 12.10.24 в 09:30