Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галерия "Аспект" открива сезона с уникална двойна изложба

Галерия „Аспект“ открива сезона с изложба на двама живописци – Борис Желев и Йордан Йорданов .Те се представят за първи път в Пловдив.  

И двамата са доценти и преподаватели във Факултета по изобразително изкуство във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, а Борис Желев е и негов декан.  

Той участва с 10 платна в характерния за него хиперреалистичен стил, в които изобразява тривиални битови предмети, съчетани в невъзможни и абсурдни композиции, в съжителство на различни времена и асоциации. 

Йордан Йорданов показва 17 творби със сюжети и теми, които разработва през последните години – историческото минало на България, пейзажи и натюрморти. Картините му съчетават реалистично и абстрактно изображение. Художникът има особено отношение към изобразяване на старопрестолния град Велико Търново, но специално за изложбата си в Пловдив е подготвил няколко пейзажа от Стария град като реверанс към пловдивската публика.

Борис Желев е роден през 1961 г. в Сливен. Завършил е Художествена гимназия в Казанлък през 1980 г., а след това и Факултета по изобразително изкуство на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ при проф. Николай Русчуклиев. От 1993 г. е член на Групата на великотърновските художници, а от 2001 г. – на Съюза на българските художници. Доцент е по стенопис във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, Факултет по изобразително изкуство, катедра „Стенопис“.

В областта на стенните изкуства проектира и реализира предимно в техниката "витраж". Реализирал e десетки самостоятелни изложби живопис. Има множество участия в национални и международни изложби. Участвал е в над 30 пленера по живопис в страната и чужбина.

Дoц. Йopдaн Йopдaнoв e poдeн в Tъpгoвищe и също e зaвъpшил Хyдoжecтвeнaтa гимнaзия в Кaзaнлък. Пpeд 1988 г. зaвъpшвa Фaкyлтeтa пo изoбpaзитeлнo изкycтвo нa Вeликoтъpнoвcкия yнивepcитeт, къдeтo ceгa e дoцeнт пo живoпиc.

Имa десетки caмocтoятeлни излoжби y нac и в Мaкeдoния, както и yчacтия в нaциoнaлни и peгиoнaлни излoжби в cтpaнaтa. Нeгoви твopби пpитeжaвaт хyдoжecтвeнитe гaлepии във Вeликo Tъpнoвo и Tъpгoвищe, кaктo и чacтни кoлeкции в Бългapия, Авcтpaлия, Авcтpия, Кaнaдa, САЩ, Гepмaния, Обeдинeнитe apaбcки eмиpcтвa, Швeйцapия, Фpaнция.

Откриването е в 18 ч.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.