Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикални спомени от един фестивал

БНР Новини
6
Аплодисменти след операта „Лучия ди Ламермур“
Снимка: Светлана Димитрова

Време е за записите на български музиканти. Ще ви отведа на фестивала в Правец, за да чуете избрани фрагменти от операта „Лучия ди Ламермур“ на Гаетано Доницети – спектакъл на Старозагорската опера, с който беше закрит 12 фестивал „Моцартови празници“.

Ето и изпълнителите, които участваха:
Лучия ди Ламермур – Беса Лугичи
Едгардо де Равенсвуд – Пабло Караман
Енрико Аштън – Валери Турманов
Лорд Артуро Бъклоу – Александър Баранов
Алиса – Нели Нечева
Раймондо – Пламен Кумпиков
Нормано – Борис Тасков

Хор и оркестър на Старозагорската опера, диригент Марио де Росе, постановка Огнян Драганов, сценография Димо Костадинов, костюмите са на художника Салваторе Русо. Записът е от 20 август 2016 г. на площада в град Правец.
Изборът, който ви предлагам е наистина много вълнуващ за мен. Няколко пъти прослушах записа, за да подбера точно тези фрагменти. Мисля, че можех и още толкова да ви предложа, защото атмосферата, която се създаде беше изключителна, както за изпълнителите, така и за публиката. Сигурно, ако се вслушате по-внимателно ще чуете доста странични шумове, но все пак отвореното пространство на площада в града дава друго усещане за съпреживяване и възвисяване. Вдъхновеното изпълнение на колегите от Стара Загора може да усетите и вие в кратките 60 минути на предаването. Искаше ми се да чуете и първата ария на Лучия, и арията на Енрико, и прочутия секстет, но времето никога не стига.
Пет прекрасни вечери под звездното небе със сигурност ще отведат след година още почитатели на „Моцартовите празници“. Скоро ще може да чуете и записи от другите творби, изпълнени на фестивала край езерото.


петък, 9 септември, от 23 часа
Снимки: Светлана Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия