Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Графити художникът Jahone: Изкуството може да превърне дори най-уродливото в красиво

БНР Новини
Снимка: личен архив

Ултравиолетовата кралица на триъгълното съзнание за миг открива лика си на една стена. Той пък го „улавя” в графит. Оттогава предпочита да се изразява чрез изкуство и крие себе си зад псевдоним.

Той изписва фасадите и има автентичен стил, който говори по-добре от името му. Графитите ме избраха, никога не съм мислил, че ще рисувам с флакони, казва за себе си момчето, познато в интернет като Йоан Барабан.




Йоан Барабан е скромен уличен артист под името Jahone – продължава той. – То идва от растафари културата, която проповядва мир, единство и любов сред хората и твърдо е против насилието и войната. Има много общо с изкуството, което правя аз, както и с това хората да бъдат по-щастливи, да се чувстват по-добре и да се усмихват. Графитите пък са добър начин да достигна до сърцата на хората, затова и тях рисувам главно.

Jahone рисува цял живот – и докато някога изобразявал любимите си герои, познати лица и пейзажи на хартия, днес той намира „платна” из целия град. Дипломираният в Националната художествената академия творец вече е разкрасил не една фасада в София, Пловдив, Ямбол, Банско. Но най-странното място, на което е рисувал, е камион с мобилна кухня. Той обаче не търси идеалната стена за графитите си, а се осланя на интуицията. И мястото му „проговаря”.


Често мястото само си казва какво да бъде изобразено
–- разкрива Jahone. – Все пак много зависи от локацията, дали има поръчител или пък темата е свободна. На едно такова място, което е в частен двор и скрито за повечето хора, но все пак се вижда от съседите, се намира „Ултравиолетовата кралица на триъгълното съзнание”. Самото място ни подсказа какво да правим – това видяхме, това и нарисувахме.


За разлика от уличните артисти единаци, Jahone е от тези, които обичат да споделят с другите. Така се ражда проектът му „L.O.V.” (Любов От Вътре) в сътрудничество с графити художника TASK. Идеята е да споделяме любовта ни към изкуството чрез стените, които рисуваме, обяснява той. Такова обяснение в любов е например едно преливащо от цветове женско лице, което ни гледа от стена в столичния квартал „Младост” 1.


Jahone възприема като отговорност на артиста всяка изява, която оставя трайни следи в града. Затова и осъжда драсканиците върху фасадите – на „дечицата”, както нарича вандалите той. Според него, ако има повече стени като десетметровата на главната алея в Бургас, създадена за творческите „инвенции” на всеки, ще виждаме по-малко обезобразени сгради около нас. Но тъй като грозотата не произлиза само от нашарените със спрейове стени, а е наследство и от недалечното ни минало, уличният артист вярва, че изкуството може да превърне дори най-уродливото в красиво. И дава за пример панелните блокове в столичните квартали „Подуене” и „Хаджи Димитър”. Трябва ли обаче да се рисува и върху паметници, както неведнъж се случва с този на Съветската армия?

Супергероите ли? Много се радвам, че се случи нещо такова – възкликва Jahone. – Вярно е, че беше посрещнато на нож от някои партии и организации, но те имат своите стари виждания и прекалено сериозно се отнасят към паметници, изгубили вече онази стойност, която са имали в миналото. Затова и подобни монументи подлежат на някакъв вид намеса, тъй като олицетворяват нещо, което е отминало.


Все пак не бива да се рисува върху всичко, макар и с веща ръка. Jahone казва, че е абсолютно недопустимо да се прекрояват фасадите на архитектурни паметници и стари сгради. Той обаче не си и помисля да прави това – още повече че в момента въображението му е превзела... Диана. Уличният артист работи върху проект за облагородяването на парка в Монтана и в бъдещата си рисунка е отделил специално място на богинята, по думите му, закрилница на града.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.