Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забраниха излъчването на сръбска и македонска музика по македонските радиа и телевизии

Автор:

От днес (1.10.2016 година) е забранено излъчването на сръбска и македонска музика по македонските радио и телевизии. Причина за това е решението на сдруженията за защита на авторските и музикалните права в Македония и Сърбия. Двете агенции искат повече пари за изпълнителите и композиторите, а македонските електронни медии не са съгласни с исканите високи проценти.

Фолк фестът във Валандово, който трябваше да се състои този уикенд и директно да се излъчва по македонската телевизия, е отменен. От Македонската медийна асоциация - сдружение на няколко македонски национални телевизии, обявиха, че ще внесат иск против Сдружението за защита на авторските и музикалните права на Македония и искат от Министерството на културата да му отнеме разрешението за работа. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Днес е празник на община Берковци

На 8 септември празнува община Берковица. Днес се отбелязва един от големите църковни празници - раждането на Божията майка, света Дева Мария. Нарича се също Рождество Богородично или Малка Богородица. Празникът на Берковица днес започна с тържествена света литургия в храма "Рождество на пресвета Богородица". На входа на черквата е поставена..

публикувано на 08.09.24 в 16:11
Снимката е илюстративна

Резултатите от матурите в професионалните училища са значително по-ниски от тези в профилираните

Абитуриентите от професионалните училища продължават да се представят доста по-зле на матурата по български език и литература в сравнение със своите връстници от останалите гимназии. Това показва анализ на Института за пазарна икономика въпреки че за втора поредна година разликата в успеха е намаляла. Макар и само с 5 стотни, разликата в..

публикувано на 08.09.24 в 16:00

Фалиралото "ВиК - Дупница" ще погасява дълг от 850 хил. лева за потребявана електроенергия

Общинското "ВиК-Дупница", което фалира със задължения от близо 3 мил. лева,   а от 1 август административно, финансово и юридически премина към "Кюстендилска вода", ще погасява около 850 хил. лева към "Електрохолд" за потребена електроенергия. Изготвянето на погасителния план се натъкнало на затруднения - фирмата по софтуерното обслужване..

публикувано на 08.09.24 в 15:47
Германският канцлер Олаф Шолц

Шолц: Германия ще продължи да подкрепя Украйна независимо от недоволството в източните провинции

Германия ще продължи да подкрепя Украйна независимо от недоволството на част от гражданите в източните германски провинции, увери канцлерът Олаф Шолц. Канцлерът на Германия също така посочи, че няма намерение нито да се оттегли, нито да поиска вот на доверие от Бундестага. Такова искане отправи опозиционния Християндемократичен съюз след..

публикувано на 08.09.24 в 15:12
Едмундо Гонсалес и Мария Корина Мачадо

Венецуелският опозиционен лидер е бил приютен в нидерландското посолство, преди да замине за Испания

Нидерландия тайно е приютявала опозиционния кандидат за президент на Венецуела Едмундо Гонсалес в нидерландското посолство в Каракас в продължение на шест седмици, преди той да отпътува безопасност в неделя в Испания, съобщава Блумбърг. Опозиционният кандидат за президент на Венецуела е напуснал страната Гонсалес получи политическо..

публикувано на 08.09.24 в 14:59

Отново са отворени двата гранични пункта между Сърбия и Косово, затворени вчера заради напрежение

Двата гранични пункта между Сърбия и Косово, които бяха затворени вчера заради нараснало напрежение, вече са отворени. Това съобщи косовският вътрешен министър Джелял Свечля. Косово затвори вчера двата гранични пункта   Мердаре и Бърняк на границата със Сърбия, след като протестиращи на сръбска територия частично блокираха пътищата...

публикувано на 08.09.24 в 14:30
Антъни Блинкън

Американският държавен секретар Антъни Блинкън заминава на двудневна визита в Лондон

Американският държавен секретар Антъни Блинкън ще пътува до Лондон в понеделник за двудневно посещение, по време на което ще се срещне с британския външен министър Дейвид Лами, за да обсъди Украйна и Близкия изток. В изявление на Държавният департамент на САЩ се казва, че Блинкън ще започне така наречения "стратегически диалог между САЩ и..

публикувано на 08.09.24 в 14:13