Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дейвид Тейс: Идеята за назначаването на Кристалина Георгиева е лично на президента на Световната банка

Снимка: БТА

Кристалина Георгиева е най-добрият лидер за екипа, който може да се справи със световните предизвикателства, заяви в интервю за "Събота 150" говорителят на Световната банка Дейвид Тейс. Решението да бъде поканена Георгиева за изцяло новия пост на главен изпълнителен директор на Международната банка за възстановяване и развитие и Международната асоциация за развитие е лично на президента на банката Джим Йон Ким и тя ще докладва лично на него, допълни Тейс.

Позицията на главен изпълнителен директор в Международната банка за възстановяване и развитие и Международната асоциация за развитие е изцяло нова и тя беше дадена на Кристалина Георгиева заради нейната безупречна репутация на много добър професионалист и човек, който прави така, че нещата да се случват. Джим Йон Ким я избра, защото чувстваше, че тя ще бъде най-добрия лидер, който да ръководи нашия екип с основна задача да се справя с глобалните предизвикателства, обясни Тейс.

Като очерта правомощията на Кристалина Георгиева на новия пост, той изтъкна:

Световната банка може да кредитира чрез две основни институции -  Международната банка за възстановяване и развитие, която отпуска заеми за държавите с ниски доходи. Говорим за суми от порядъка на 29 млрд. долара, които са предназначени за подпомагане на тези страни чрез кредити. Другата институция е Международната асоциация за развитие, която работи с най-бедните държави. Кристалина Георгиева ще отговаря за двете институции заедно; ще работи по платформите им и ще създава кредитните инструменти и ще ръководи екипите им. Тя ще управлява съвместно тези две най-силни кредитиращи организации. 

Дали големият опит на Кристалина Георгиева в работата й с бедствията и кризите по света, темата за бежанците от една страна и ролята й на еврокомисар по бюджета - от друга, е била в основата на избора на Джим Йон Ким:

В мандата си на еврокомисар Кристалина Георгиева се представи като световен шампион по издръжливост. Управлението на кризи и оказването на помощ в шокови ситуации наистина е в сърцето на задачите на Световната банка. Ние полагаме огромни усилия да се справим с бедността по света и да помогнем на страните да я преодолеят и да започнат да се развиват успешно, да подобряват живота на хората и да имат просперитет.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Кристалина Георгиева

Кристалина Георгиева напуска Европейската комисия в полза на пост в Световната банка

Заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева подаде оставка, за да постъпи на висок пост в Световната банка. В съобщение на Комисията се казва, че  българският еврокомисар Кристалина Георгиева подава оставка от поста си на..

обновено на 28.10.16 в 18:40

Кристалина Георгиева ще съди онези, които разпространяват лъжи по неин адрес

Заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК)  Кристалина Георгиева ще съди онези, които продължават да разпространяват лъжи по неин адрес. Намеренията си Георгиева заяви на страницата си във фейсбук, като изтъкна, че не може повече да търпи..

публикувано на 19.10.16 в 10:46
Кристалина Георгиева

ЕК категорично отхвърли твърденията за "тъмни страници в биографията" на Кристалина Георгиева

Eвропейската комисия отхвърли категорично твърдение на американския Институт за външнополитически изследвания за "тъмни страници в биографията" на еврокомисар Кристалина Георгиева . Става въпрос за публикувана вчера на сайта на свързвания с..

публикувано на 18.10.16 в 20:02

Ричард Гоуен: България проигра кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН

Според Ричард Гоуен от американския Център за международно сътрудничество, България е проиграла кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН с късното й включване в надпреварата. Ако Георгиева е влязла в битката по-рано,..

обновено на 07.10.16 в 08:55
Кристалина Георгиева

Кристалина Георгиева: Антониу Гутериш ще е отличен генерален секретар на ООН

В интервю за БТА заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева заявява, че е отишла в Ню Йорк не да си търси работа, а на мисия за нашия регион . В мен остава малко горчивина, че нашият регион не успя да заеме полагаемото за нас..

публикувано на 06.10.16 в 20:02

Стефан Тафров: Липсата на време попречи на Кристалина Георгиева

Решаващо за победата на Гутериш беше единството на петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, обясни в "Нещо повече" бившият постоянен представител на България в ООН Стефан Тафров . Той даде и допълнителни разяснения относно процедурата на..

публикувано на 06.10.16 в 17:25
Аделина Марини

Аделина Марини: За България ще бъде трудно да запази заместникпредседателския пост в ЕК

Притеснявам се, че е много възможно не само да загубим ресора, но и заместник-председателското място в Европейската комисия, тъй като тепърва ще започне натиска за това място и този ресор. Тази позиция изрази в предаването "Събота 150" журналистът..

публикувано на 29.10.16 в 10:35

Доц. Здравко Попов: Може да се търси връзка между оставката на Кристалина Георгиева и процеса Брекзит

В коментар за последствията за ЕК и за България след оставката на Кристалина Георгиева доц. Здравко Попов заяви в предаването „Събота 150“ на БНР, че оттеглянето на българския еврокомисар, която отговаряше за бюджета и човешките ресурси,..

публикувано на 29.10.16 в 11:31
ВИЖТЕ ОЩЕ

Трима арестувани за предполагаеми кибератаки срещу Испания и други страни от НАТО

Трима души, за които се предполага, че са проруски хакери, бяха арестувани за предполагаеми кибератаки срещу Испания и други страни от НАТО с терористични цели.  Информацията е на Ройтерс, която се позова на испанската полиция.   Не се уточнява дали на..

публикувано на 20.07.24 в 17:11

Германия отбелязва 80 години от неуспешния атентат срещу Хитлер

Германия отбелязва 80 години от неуспешния атентат срещу Хитлер, организиран от полк. Щауфенберг и негови съмишленици. В реч по повод годишнината германският канцлер Олаф Шолц призова за защита на демокрацията. "Демокрацията зависи от неуморните усилия на..

публикувано на 20.07.24 в 17:03
Реджеп Ердоган

Ердоган: В Кипър не е възможно федерално решение

В Кипър не е възможно федерално решение, заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган в речта си пред военния парад в северната част на Никозия за отбелязване на 50-годишнината от турската инвазия на острова. В съобщение по повод черния..

публикувано на 20.07.24 в 16:28

Патриарх Даниил отправи молитва за дъжд

Патриарх Даниил отправи молитва за дъжд и да спрат пожарите, опустошаващи страната, съобщава БТА.  Той отслужи тържествената литургия за празника на свети пророк Илия в Дървенишкия манастир, който днес чества храмов празник, съобщиха от Софийската..

публикувано на 20.07.24 в 16:07

За фалшиви мейли, изпратени от НЗОК, предупредиха от институцията

За фалшиви мейли, изпратени от името на Националната здравноосигулителна каса, предупредиха от институцията.   От там посочиха, че тези пиратски съобщения може да крият риск от кибер атаки, тъй като обикновено изискват потвърждение от потребител.  От..

публикувано на 20.07.24 в 15:51

Продължава борбата с огъня в крайграничната община Болярово

И днес продължава борбата с огъня в крайграничната община Болярово. Ситуацията вече е под контрол, големите огнища са локализирани, няма опасност за населените места. Президентът Румен Радев посети Болярово и част от пострадалите села. Кирил..

публикувано на 20.07.24 в 15:37

Информационните системи на редица авиокомпании по света отново работят нормално

Информационните системи на редица авиокомпании по света отново работят нормално след големия срив, причинен от актуализация на антивирусна програма, блокирала операционната система "Уиндоус". Засегнати бяха също банки и финнасови институции.  Американски..

публикувано на 20.07.24 в 15:23