Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аделина Марини: За България ще бъде трудно да запази заместникпредседателския пост в ЕК

Никола Миладенов: Ако правителството прати международно неизвестен партиен кадър от София, нямаме шанс за значимо портфолио

Аделина Марини
Снимка: БГНЕС

Притеснявам се, че е много възможно не само да загубим ресора, но и заместник-председателското място в Европейската комисия, тъй като тепърва ще започне натиска за това място и този ресор. Тази позиция изрази в предаването "Събота 150" журналистът Аделина Марини, главен редактор на изданието euinside.eu.

Определяйки новината за оставката на Кристалина Георгиева като изненадваща и неочаквана, предвид силните позиции на нейния пост и важността на нейния ресор, Марини изрази опасенията си, че вече дори няма значение кой ще бъде кандидатът, защото по-важно е, че на европейско ниво конюнктурата се е променила и прогнозира, че в този момент ще бъде много трудно България да запази този пост.

Марини подчерта, че тази година е изключително важна за европейския бюджет, защото е година за преглед на рамката 2014 – 2020 година:

Предвид тежката миграционна криза и неубедителното излизане от икономическата криза, се очаква този бюджет да бъде предоговорен, т.е. да бъдат сменени приоритетите и е изключително важно кой ще заема този пост, за да може да балансира между интересите на страните – членки, които точно в този момент са разнопосочни.

В коментар за вероятността комисар Гюнтер Йотингер да заеме поста на Георгиева, Аделина Марини посочи, че това не е добра новина, защото колкото и да се опитва да бъде в комисарската си наднационална роля, трудно можем да си представим, че той няма да прояви германския си характер. От подобен вариант биха могли да пострадат по-малките страни в ЕС като България, които изцяло зависят от еврофондовете, въпреки че те вече са оформили стабилен фронт съвместно с Вишеградската четворка, смята журналистът:

Щеше да бъде добре на този пост да бъде човек от Източна Европа, който познава добре проблемите и нуждите на новите страни – членки.

Никола МиладиновПреди шест години Кристалина Георгиева беше относително неизвестен в България технократ, макар и вицепрезидент на Световната банка. Тя направи забележителен мандат като комисар по хуманитарната помощ, постигна завидна репутация и се наложи за втори мандат, тази ретроспекция направи кореспондентът на БНР в Брюксел Никола Миладинов.

Вярвал ли е някой, че българският еврокомисар втори мандат и политик с най-висока обществена популярност през последните години, ще реши да замести отново друг български кандидат, този път Ирина Бокова (след Румяна Желева – бел. ред.), в надпреварата за генерален секретар на ООН и след това да я загуби? И когато си мислехме, че интригите и изненадите около Кристалина Георгиева са приключили, отново обрат – тя напуска Брюксел и се връща там, където като че ли всичко запозна за нея.

Миладинов прогнозира още, че ако правителството прати международно неизвестен партиен кадър от София, който няма контакти и репутация в Брюксел, едва ли можем да се надяваме на значимо портфолио. Специално измислен ресор, дори с атрактивно заглавие, може да не е чак толкова изгоден за нас.

Двете мнения можете да чуете в звуковите файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Калин Стоянов

МВР може да осигури фургони за живеене на пострадалите от Воден и Крайново

МВР има възможност да осигури фургони за живеене на пострадалите жители от селата Воден и Крайново. Това заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов: "Става въпрос за 15 контейнера, като в по-голямата част от тях има възможност да живеят от пет до осем души", обясни вътрешният министър.

публикувано на 20.07.24 в 19:19
Пожар. Снимката е илюстративна.

Лятна буря с валежи частично потуши пожара на Беклемето

Лятна буря с валежи частично потуши пожара във високата част на Стара планина. Той е в местността Беклемето, край прохода Троян - Кърнаре.  Пожарникарски екипи остават да дежурят в района

публикувано на 20.07.24 в 19:15
Доналд Тръмп

Тръмп се завръща към предизборните си изяви

Бившият президент и настоящ кандидат за Белия дом на Републиканската партия Доналд Тръмп се завръща към предизборните си изяви, седмица след покушението срещу него.  Първият предизборен митинг след опита за убийство срещу Доналд Тръмп е в Гранд Рапидс, щата Мичиган, където към него ще се присъедини и неговият кандидат за вицепрезидент, сенаторът от..

публикувано на 20.07.24 в 19:06

Експерти по киберсигурност предупреждават за риск от злонамерени действия

Специалисти и агенции по киберсигурност предупреждават за риск от злонамерени действия в онлайн пространството след сериозния срив в информационни системи, предизвикан от актуализация на антивирусен софтуер. Специализираните екипи във Великобритания и Австралия призоваха потребителите за повишено внимание за фалшиви електронни писма, повиквания и..

публикувано на 20.07.24 в 18:45

Пищна коронация на 17-ия крал на Малайзия

Традиционна помпозност и топовни гърмежи отбелязаха коронацията на султан Ибрахим Султан Искандар за 17-и крал на Малайзия, съобщава БТА. Той обеща да управлява справедливо през петгодишния си мандат в рамките на уникалната ротационна монархическа система в страната, . 65-годишният Султан Ибрахим положи клетва на 31 януари. Днешната коронация в..

публикувано на 20.07.24 в 17:22

Трима арестувани за предполагаеми кибератаки срещу Испания и други страни от НАТО

Трима души, за които се предполага, че са проруски хакери, бяха арестувани за предполагаеми кибератаки срещу Испания и други страни от НАТО с терористични цели.  Информацията е на Ройтерс, която се позова на испанската полиция.   Не се уточнява дали на тримата заподозрени са повдигнати обвинения.  Твърди се, че кибератаките са извършени срещу сайтове..

публикувано на 20.07.24 в 17:11

Германия отбелязва 80 години от неуспешния атентат срещу Хитлер

Германия отбелязва 80 години от неуспешния атентат срещу Хитлер, организиран от полк. Щауфенберг и негови съмишленици. В реч по повод годишнината германският канцлер Олаф Шолц призова за защита на демокрацията. "Демокрацията зависи от неуморните усилия на всеки един гражданин срещу екстремизма. Това убеждение обединява и участниците в съпротивата в..

публикувано на 20.07.24 в 17:03