Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма данни за пострадали български граждани по време на труса

Трус от 6,5 по Рихтер разтресе пак Централна Италия

Жертви за момента няма

| обновено на 30.10.16 в 13:08


Италианската сеизмична служба уточни, след няколко обработки на данните от труса регистриран тази сутрин в 7,40 часа местно време , че силата му е от 6,5 по Рихтер на 10 километра дълбочина. Веднага последваха още няколко труса с магнитуд над 4. Епицентърът е в същата така наречената „червена зона” където бе земетресението от 26-ти този месец  недалеч от град Норча, Пречи и Кастелсананджело сул Нера в областите Умбрия , Марке и Абруцо. 

Жертви няма, броят на ранените достигна 10 души.

Трусът  бе усетен в почти цяла Италия и най-много в Адриатическата половина на Апенинския полуостров. Жители на Усита, селище което пострада в сряда вечерта, казаха, че е важно, че са живи. Те пренощували както други хора в каравани и казаха, че караваните едва не се обърнали от силата на земетресението. 

В червените зони в селищата отцепени от последното  земетресение и това от 24 август не е имало хора. Жителите са били във временните структури, спели са в колите си и за това за момента не става дума за жертви. Тепърва ще се уточни дали все пак някъде в някои нови засегнати селища има пострадали.

 От днешния трус се срутиха църкви и вече понесли щети сгради и села пострадали преди дни и  на 24-ти август. Спрени са жп връзките между Умбрия и Марке.  Оглед ще се направи на Колизеума в Рим и на други исторически обекти. Геолози обясниха, че вероятно пластове в земната кора се наместват така, че повърхността пропада от месец август насам и на места е отчетено  между 20 и 50 см.  В Норча, хора са паднали на колене и се молят този ужас да престане. Президентът на Италия Серджо Матарела е в Израел, но поддържа връзка с премиера Ренци. 


За Българското национално радио от МВнР съобщиха, че към момента няма данни за пострадали български граждани по време на труса от тази сутрин в Италия. Посолството ни в Рим е в постоянен контакт с местните власти и следи ситуацията. 
Българският посланик в Италия Марин Райков информира българските граждани в Италия, че в посолството е създадена необходимата организация и има готовност за съдействие. Служителите търсят контакт със сънародниците ни, за да ги успокоят. 
Няма причина за паника и за притеснение, конкретно що се отнася до българските граждани, независимо, че разрушенията са много големи. Евакуирани са болници, блокирани са магистрали, дори в Рим е спряно метрото в момента, затворени са някои от историческите големи базилики. Мога да ви дам само няколко примера. Примерно в едно малко градче като Осита, според кмета, 90 процента от сградният фонд е или сринат, или необитаем. В едно градче като Норча има ранени поради това, че се срина и катедралата "Сан Бенедето" в Норча днес сутринта в 7.40, говорим за изключително тежки разрушения.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Емил Ботев: Не може да се търси връзка между сеизмичната активност на Апенините и тази в Югоизточна Европа

Не може да се търси връзка между сеизмичната активност на Апенините и тази в Югоизточна Европа не може да се търси. Минава се през различни геотектонски структури и микроплочи. Това каза за предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт“ ръководителят на..

публикувано на 30.10.16 в 10:44
ВИЖТЕ ОЩЕ
Костадин Костадинов отговаря на въпроси след края на консултациите при президента.

Кои от сегашните министри да влязат в следващия служебен кабинет? Според Костадинов нито един

Нито един министър от служебния кабинет не бива да бъде отново министър, смятат от "Възраждане". С лед консултациите при президента Румен Радев за назначаването на служебен премиер и правителство,  лидерът на партията Костадин Костадинов  отговори..

публикувано на 08.08.24 в 19:59
Българският национал по борба свободен стил Магомед Рамазанов се класира за финала на олимпийския турнир в категория до 86 килограма.

Магомед Рамазанов ще се бори за олимпийската титла

Магомед Рамазанов ще се бори за олимпийската титла в категория до 86 килограма на свободната борба в Париж след драматична победа над американеца Арън Брукс. Роденият в Дагестан състезател направи обрат и спечели с 4:3 точки.  Мачът не..

публикувано на 08.08.24 в 19:51
Снимката е илюстративна.

Евакуират туристи на остров Крит заради пожарите

Критична е ситуацията с пожарите в Гърция. Евакуират туристи на остров Крит. Запалиха се пожари и близо до границата с България. До Драма и Ксанти се разпалиха нови пожарни огнища. Горят сухи храсти и дървета, като вятърът разпалва нови огнища и..

публикувано на 08.08.24 в 19:38

Под наблюдение остава районът на пожара край селата Църварица и Илия

Районът на пожара край граничните села Църварица и Илия през целия ден, а и за предстоящата нощ, остава под наблюдение, след като се наложи да бъдат доугасени две огнища, разпалени от вятъра. Пожарът възникна в петък, обхвана над 1000 декара гори и..

публикувано на 08.08.24 в 19:31
Станислав Балабанов от ИТН след консултациите при президента.

Станислав Балабанов за консултациите: Проформа среща по конституционната процедура

Това, според нас, беше една проформа среща по отношение на спазването на конституционната процедура. Това каза пред журналисти Станислав Балабанов от "Има такъв народ" след консултациите при президента Румен Радев за назначаването на служебно..

публикувано на 08.08.24 в 19:27

Протестиращи поискаха президентско вето на промените в Закона за предучилищното и училищното образование

Президентът да наложи вето на приетите вчера промени в закона за предучилищното и училищното образование, съгласно които се забранява пропагандата на сексуалност, различна от традиционната, в училища и детски градини.  Това поискаха протестиращи, които за..

публикувано на 08.08.24 в 19:20

Безсрочно бедствено положение заради безводието в село Хаджидимитрово

Кметът на община Свищов обяви безсрочно бедствено положение за село Хаджидимитрово, заради безводието.  От днес за 500-е жители на Хаджидимитрово водният режим стана още по-драстичен. На четно число вода ще има половината село, а останалата част ще..

публикувано на 08.08.24 в 19:15