Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Притеснения за преминаването през ГТП след промените в наредбата

Снимка: Георги Нейков

В очакване на новите промени в Наредбата за годишните технически прегледи гражданите на Ловеч и Враца изразиха своите притеснения пред БНР.

Кореспондентът ни Пламен Христов напомни, че от 22 юли всички пунктове за технически прегледи трябва да са свързани със сървъра на ИА "Автомобилна администрация". 

"Всички измервания на газовете, които излизат от автомобилите, директно отиват там. По този начин може би се слага край на манипулациите от страна на собствениците на технически пунктове. Но това предизвиква и голямо недоволство".

Христов разказа, че е минал на преглед с автомобила си на 19 юли. 

"Видях, че газовите емисии бяха измерени стриктно. Беше проверена спирачната система". 

Най-често срещаният проблем при бензиновите автомобили при преминаване на технически преглед е това, че не отговарят на изискванията за изгорели газове, обясни Ивелин Йончев, автомонтьор, собственик на лицензиран сервиз за автомобили и бивш автомобилен състезател.

"Друга основна причина е, че много от автомобилите са с премахнати катализаторни устройства. В търговската мрежа се предлагат универсални, но те не вършат работа на всеки автомобил".

Всеки катализатор има някакъв живот, обясни още монтьорът. Йончев допусна също, че влияние върху изгорелите газове може да има и горивото, което се зарежда в автомобила.

Във Враца кореспондентът ни Ива Антонова се срещна с шофьори, които споделят какво се случва с катализаторите в града. Тя припомни, че там е меката на автомобилите, които са внос от ЕС. 

"Всичко, свързано с автомобилите втора ръка, е като религия за мнозина".

"Обясниха ми, че при бензиновите коли е задължително да имат катализатор. Казаха, че за дизеловите не е задължително", каза пред БНР гражданин от Враца. Той обясни, че преди време катализаторите са се режели и предавали на вторични суровини.

"И да го махнеш тоя катализатор, и да не го махнеш, не смятам, че има някаква разлика".

Друг гражданин обясни, че в Чехия, където е живял, не може да се премине през технически преглед без катализатор. 

Целият разказ може да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Голяма авария остави Лом без вода

Голяма авария остави Лом и околните села без питейна вода днес. Авария на напорния водопровод от село Добри дол е причина град Лом и прилежащите села днес да нямат питейна вода. Според информация от община Лом спукана тръба при помпената станция е причина за това. На среща с кмета на Лом е управителя на ВиК Монтана. От водното..

публикувано на 07.08.24 в 13:04
Министерство на правосъдието

Зам. правосъдният министър Георги Николов напуска поста си

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев от длъжността заместник-министър на правосъдието е освободен Георги Николов. Той напуска поста по свое желание, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

публикувано на 07.08.24 в 13:01
Орлин Колев

Орлин Колев: Изборите зависят от Указа на президента, а не са на основание на Конституцията

Изборите трябваше за бъдат на 6 октомври. Сега очакваме овлята на президента да издаде указ. Всяка дата за парламентарни избори е конституционнонесъобразна. Това каза Орлин Колев, преподавател по конституционно право, в интервю пред БНР. „Датата на следващите парламентарни избори зависи единствено от преценката и указа на държавния глава...

публикувано на 07.08.24 в 12:58
Министерски съвет

МС отпуска 45,2 млн. за скок на заплатите на най-ниско платените длъжности от академичния състав

Служебното правителство ще отпусне 45,2 милиона лева за повишаване на заплатите на най-ниско платените длъжности от академичния състав. Това се отнася за над 8 хиляди от работещите във висшите училища. Допълнителни средства се отпускат за пострадалите от бедствията през лятото, каза служебният премиер Димитър Главчев: "Освен тези, които..

публикувано на 07.08.24 в 12:55

Доц. Тихомир Стефанов: Столичният зоопарк може да положи най-подходящи грижи за крокодила от "Ботунец"

В Столичния зоопарк могат да положат най-подходящите грижи за крокодила от "Ботунец". Това обясни пред БНР доц. Тихомир Стефанов, зам.- директор на Националния природонаучен музей.  Пребиваването на влечугото в стоцата е установено от служители на районната администрация на "Кремиковци". Кметът на района Лилия Донкова е сезирала..

публикувано на 07.08.24 в 12:35

Ще преместят ли крокодила от "Ботунец" в зоопарка?

Екоинспекцията в София проверява документите за открития в столичния квартал "Ботунец" крокодил. Очаква се животното да бъде преместено днес в зоопарка, каза пред БНР Лилия Донкова, кмет на район "Кремиковци". Представители на РИОСВ проверяват чипа на крокодила, открит в кв. "Ботунец" "Жители от съседния блок ме сезираха за незаконна сеч и..

публикувано на 07.08.24 в 12:16
Димитър Главчев

Главчев допуска, че днес е последното заседание на настоящия служебен кабинет

Служебният премиер Димитър Главчев допусна в началото на днешното правителствено заседание, че то може да е последното за този кабинет. Главчев отчете свършеното - провеждането на последните предсрочни избори по прозрачен начин, запазването на европейския път на България, оставането ни като силен съюзник в НАТО и решаването на..

публикувано на 07.08.24 в 12:08