Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правосъдният министър и председателят на ВКС поискаха възобновяване на проверката по аферата "Яневагейт"


Възобновяване на проверката по т. нар. афера "Яневагейт" поискаха правосъдният министър Екатерина Захариева и председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Вчера за пълна проверка на разговорите между бившите съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова се обяви и премиерът Бойко Борисов. 
Темата,  която беше затворена от ВСС и прокуратурата преди година, беше реанимирана от изненадващо интервю на третия участник в скандалните разговори - адвокат Момчил Мондешки. В него той лансира тезата, че записите били инсценировка с цел застраховка срещу евентуални дисциплинарни проверки срещу Янева и Ченалова.   
Днес Лозан Панов обеща да сезира Етичната комисия на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) и изрази очакване за нова прокурорска проверка. В коментара си той се върна към началото на годината,  когато след негов призив за пълна проверка - получи sms от премиера и беше лично порицан от Бойко Борисов по време на изненадващото му посещение във ВСС.
Лозан Панов отбеляза: 
Много се радвам, че една година след като това се случи, премиерът е на мнение, че, цитирам: "трябва да се даде урок и трябва да се направи проверка и след това да се коментира". 
Не е ли жалко, че една година след всичко това, което се е случило, прокуратурата и Висшия съдебен съвет не е потърсила господин Мондешки и се налага той чрез медиите да търси Прокуратурата и ВСС.
Министърът на правосъдието Екатерина Захариева повтори вчерашното учудване на премиера, че адвокат Мондешки е решил да проговори след над едногодишно мълчание и призова за реакция  прокуратурата и адвокатурата. Правосъдният министър нарече "абсурд" магистрати и адвокат да се сговарят да правят записи, с които да изнудват представители на изпълнителната и законодателната власт:
Да се спрятат компромати срещу лица, за да се запазят сами себе си заради нещата, които са вършили, може би нередно - това е абсурдно. И за мене проверката, да, трябва да се възстанови и и те да си носят отговорност, ако това се докаже, че е вярно за това какво правят. Това си е чисто изнудване.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Лозан Панов поиска възобновяване на проверката за разговорите между Янева и Ченалова

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов поиска възобновяване на проверката за разговорите между бившите съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова . Той изрази задоволство, че макар и година по-късно същото е поискал и..

публикувано на 03.11.16 в 11:36
ВИЖТЕ ОЩЕ

Месец на ветроходството започна в Балчик

Месец на ветроходството започна в морския град Балчик. Предвидени са поредица прояви, свързани с този вид воден спорт, както и състезания по ветроходство. С цел искрата и любовта към този спорт да се запалят във все повече деца Българската..

публикувано на 14.07.24 в 07:14

Доналд Тръмп е леко ранен след атака срещу него, нападателят е загинал

Доналд Тръмп е добре след стрелбата срещу него по време на предизборен митинг в щата Пенсилвания, обяви говорител на бившия американския президент. От Сикрет сървис потвърдиха, че техни служители са убили нападателя, който откри огън срещу Тръмп. Един от..

обновено на 14.07.24 в 04:56

По стъпките на Левски тръгват 250 родолюбци

Днес от Плевен потегля вторият лъч от Националния поход „По стъпките на Апостола“. За 30 поредна година над 250 участници ще преминат по различни маршрути на Стара планина в осем лъча, за да пристигнат в родния град на Васил Левски - Карлово на..

публикувано на 14.07.24 в 04:37

Петър Стойчев преплува популярен маршрут между Северна Ирландия и Шотландия

Плувецът Петър Стойчев е преплувал успешно 38,1 км от Северна Ирландия до Шотландия. Това съобщи самият той в профила си във фейсбук. Постижението му е отнело 9 часа и 56 минути. "Беше много тежко плуване, температурата на водата варираше от 12.9 до 13.4..

публикувано на 14.07.24 в 02:36

Пожарът между Серес и Солун скоро ще бъде овладян

Пожарът между Серес и Солун скоро ще бъде овладян, увериха от гръцката противопожарна служба.  Заради борбата с огъня се наложи пренасочване на движението по магистралата между Солун и ГКПП "Промахон" по обходен маршрут заради намалената видимост. Трафикът..

публикувано на 13.07.24 в 21:12

За "максималното" с втория мандат се готви ПП, ще обяви решението си заедно с партньорите от ДБ

За "максималното" с втория мандат се готви "Продължаваме промяната". Формацията събра Националния си съвет, за да реши дали да приеме предложението на "Демократична България" в опит да съставят правителство с втория мандат. След края на..

публикувано на 13.07.24 в 20:59
Рамадан Аталай

Рамадан Аталай: Случващото се в ДПС, не е само вътрешен преврат, а опит за промяна на принципите на партията

Това, което се случва в ДПС, не е само вътрешен преврат, а опит за промяна на принципите на партията, заяви пред БНТ депутатът Рамадан Аталай: "Господин Йордан Цонев това, което казава, че е вътрешен преврат, но аз мисля, че не е само вътрешен преврат. В..

публикувано на 13.07.24 в 20:33