Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на филма "Пътят на Добрович" в Пловдив

Премиерна за Пловдив прожекция на филма "Пътят на Добрович" в Лъки Дом на киното ще се състои днес. Филмът се излъчва постоянно в Националната галерия – Двореца в София, като част от юбилейната изложба "Романтикът Добрович". 

Първата прожекция в Пловдив ще представят Теодор Караколев и историка на изкуството д-р Владимир Димитров. Входът е свободен.

Димитър Добрович е първият български академично школуван художник. Роден е през 1816 година в Сливен. Между 1838-а и 1848-а година живее и учи живопис в Атина, а след 1848 година живее и също учи в Рим.

Връща се в България чак след Освобождението през 1893 година. Умира в родния си град през 1905 година, а днес Градската художествена галерия на Сливен носи името "Димитър Добрович". 

През 2016 година по инициатива на Център "Българо-европейски културни диалози" с различни инициативи се чества 200-годишнината от рождението му – освен споменатата по-горе изложба в Националната галерия ще бъде издадена и книга от доц. д-р Ружа Маринска с най-новите изследвания за Добрович, а през следващата седмица ще се проведе международна конференция "Романтизмът на XIX век".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.