Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Просветният център "Св. Йоан Рилски" ще помага за развитието на поклонническия туризъм

Снимка: БГНЕС
България отскоро започна да развива и поклоннически туризъм, а от това лято действа Поклонническият просветен център "Св. Йоан Рилски" към Софийската света митрополия. В момента се изработва календар на събитията за българи, който ще бъде публикуван на страницата на просветния център в интернет. 


Отец Стилиян Табаков, който е председател на Поклонническия просветен център "Свети Йоан Рилски",  разказва:  
Поклонничеството съществува, откакто съществува светът. То е част от духовните изживявания. Поклонничеството е начин на подвиг. До някаква степен го сравняват и със странничество. Това е част от аскезата в духовността.
Такива поклоннически центрове като цяло има почти във всички православни държави, даже и в католически. Единствено ние в България малко позакъсняхме поради ред причини. 

Като изхожда от православните ценности Поклонническия просветен център "Свети Йоан Рилски"  си поставя за цел да популяризира българските светини, паметници на културата и изкуството сред чуждестранните и след българските посетители. 
Идеята е да систематизираме всички тези поклоннически събития, де ги извадим в информационното пространство, да съберем информация за всички наши манастири и манастирски обекти, манастирски места за преспиване, църковни обекти -  в този смисъл ние да ги покажем не само информационно, но  да покажем точно начина, по който човек може да да бъде там и по който трябва да бъде там  Да научим хората, които искат да се занимават с поклонничество, що е това поклонничество и как то трябва да се изпълни, казва отец Табаков и допълва, че се планира също така обучение на водачи на поклоннически групи. 

В момента няколко фирми предлагат тази услуга, но като цяло няма създадена система за поклонническите пътувания, посочва още отец Стилиян Табаков, допълвайки, че тези събития се различават от масовата представа да посетим църквите или манастирите подобно на музеи. 

Неотдавна министерството на туризма проведе среща с представители на Руската православна църква, начело с Богородския епископ Антоний, и с представители на Българската православна църква, начело с Неврокопския митрополит Серафим - за създаването на поклоннически маршрути и организирането на пътувания на вярващи православни християни между България и Русия. 

Така Министерството на туризма и Българската православна църква на практика  започнаха разговори за създаването на маршрути и услуга, която да подпомогне организирането на поклонническите пътувания и събития в страната и чужбина. 

Повече по темата ще научите от звуковия файл. 


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Визионерство по и под улиците и улуците

Най-новият стенопис на София все още не е кроснат. Разбирайте, надраскан от твърде смел графитаджия. Наскоро белгийският художник Хейс Ванхее осъществи първия си проект в Източна Европа като избра софийската централна уличка "Хан Аспарух № 23". Вписа се отлично в съвременната ни улична сцена. На море по софийската улица „Цар Иван..

публикувано на 10.08.22 в 18:45
Ина Кънчева (в средата) и Консоне квартет

Ина Кънчева и Консоне квартет са първите участници в CULTURAMA 2022

На 10 август от 19 часа в музейното пространство на "Триъгълната кула на Сердика" ще се представят с концерт оперната прима Ина Кънчева и британският струнен квартет "Консоне". Програмата е наречена „Любовта и животът на жената“ и включва музика от Роберт Шуман, Феликс Менделсон-Бартолди и Густав Малер. На следващата вечер музикантите ще я представят и..

публикувано на 10.08.22 в 14:35

Стайнбек с нова визия

По повод 120 години от рождението на големия американски писател Джон Стайнбек на българския пазар ще бъдат преиздадени някои от най емблематичните му творби. С нова визия вече са "На изток от рая" и "За мишките и хората". Предстои да излязат още "Тортила Флет", "Гроздовете на гнева", "Улица Консервна", "Зимата на нашето..

публикувано на 09.08.22 в 17:44

Читалище "Светлина 1927" в село Лисец предава традициите на поколенията

"Читалището е едно от най-идейните в Община Ловеч. Сградата е реновирана и обновена за над 400 хиляди лева", каза за БНР Светлана Георгиева, която от 23 години е секретар на читалището "Светлина 1927". Комисия проверява читалища за стопанисването на общински имоти в Плевен В момента най-важната дейност е любителското творчество. " Тук е..

публикувано на 08.08.22 в 14:34
Тотко Рогашки и Христо Бъжев

Духовият оркестър на Ловеч впечатлява публиката с професионалното си изпълнение

Ловешкият духов оркестър е един от най-изявените оркестри в страната.  "Минах през различни етапи на моята музикантска практика като редови музикант - трети тромбон, втори тромбон, след това водач на групи и от няколко години имам удоволствието да бъда концерт майстор, което е голяма чест и отговорност ", каза за БНР Христо Бъжев, който от 35 години..

публикувано на 08.08.22 в 11:54

Банско джаз фест отбелязва 25 години с впечатляваща програма

Днес се открива традиционният джаз фестивал в Банско. Изпълнители от 16 държави, две сцени и 29 концерта, така Банско джаз фестивал отбелязва 25 години Банско в джаза! До до 13-ти август Банско ще бъде в ритъма на джаза 24 часа. Със забележителна и завладяваща програма от активности през целия ден, Банско разгръща програмата на фестивала не само като..

публикувано на 06.08.22 в 17:55

В Кино Кабана пред НДК се провеждат "Концерти за малчугани и великани"

За трета поредна година в Лятната програма на Столична община е включено детското образователно събитие "Концерти за малчугани и великани". Тази година организаторите ще представят два различни концерта: с класическа и фолклорна музика на лятната сцена Кино Кабана пред НДК. И двата концерта са с начален час 11 часа, ще се проведат на открито, при вход..

публикувано на 06.08.22 в 12:42