Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Програма Хоризонт се включи в световния 12 часов редакторски маратон на BBC и Wikipedia с информация за малко известен вестник от и за жени

Вестник "Недоволната" излиза в България от 1931 до 1934 година

Първа страница на брой 1, архив Национална библиотека "Св.Св.Кирил и Методий", София


Отсъствието на значими женски фигури онлайн боде очите.

Само 15 процента от редакторите в Уикипедия са жени и само 17 процента от биографиите са на жени. Как става видимо това? Репортажната серия на ББС “100 жени” установява, че половината от жените, които попадат  в обектива на медията, заради силата на характера и интересните им дела в различни места на планетата, всъщност нямат профили в Уикипедия.

Пропастта между броя на статиите за жени и мъже в страниците на български в Уикипедия е още по-голяма от тази, заради която днес в 10,00 часа българско време ББС и Уикипедия започна този световен 12 часов редакторски маратон.  15 събития в 13 страни на различни езици.

Програма Хоризонт се включи днес в това онлайн събитие, което свърза  градове като Кайро, Делхи, Дака, Йерусалим, Исламабад, Лондон, Глазгоу, Маями, Москва, Кабул, Катманду, Вашингтон и...София, и се случва на различни езици - от английски, руски, хинди...през виетнамски до български, като не изключваме пущу и персийски. Всеки може да добави в световната онлайн енциклопедия която има средно на месец около 18 милиарда прочитания, тези жени, които мисли, че заслужават да бъдат признати.

Да пишеш в Уикипедия не е сложно, не е страшно, не носи, нито взима пари. Само трябва да не си правиш самореклама, на теб или на майка ти в случая.

От име на име, за пореден път се убеждаваме, че българската история е представяна най-вече от мъже. Като жените са предимно или съпруги на владетели, любовници, модели,  държанки или, в най-традиционния случай, актриси и поетеси. Все пак българските женски организации са описани в една хронология, и има няколко поименни статии за българки, ключови за еманципацията в България.

Затова избираме да създадем нова статия в Уикипедия за един малко известен факт -  за вестника, озаглавен с впечатляващото име "Недоволната", който излиза от 1931 до 1934 година в България като продължение на вестник „Благоденствие“, издаван от Женският социалдемократически съюз. Тази организация в началото на 30-те години на миналия век успява едновременно да се противопостави на „комунистическия женски съюз“ и на „буржоазния женски съюз“.

Добавяме източниците и препратките. Благодарим на Националната библиотека "Св.Св.Кирил и Методий" за предоставените страници от два броя на вестника и ...

Първа страница брой 10 Недоволната, снимка Национална Библиотека Св.Св.Кирил и Методий, София

...натискаме бутона "съхрани"! Статията посветена на малко известния Вестник Недоволната е вече в Уикипедия, все още "мъниче", защото информацията за него е оскъдна, но пък всеки, който има надеждни източници може да я допълва. Или както любезно ни поздравява свободната световна енциклопедия Уикипедия: Всеки може да редактира, и всяко подобрение е полезно. Благодарим ви, че помагате на света да научи повече!

А днес идеята е да научим повече за жените и женските каузи, които продължават да са по-малобройно представени в световната мрежа.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лични документи

Фалшиви български документи са открити при разбиването на мрежа за трафик на мигранти в Гърция

Гръцката полиция разби мрежа за трафик на нелегални имигранти. В центъра на Атина са задържани двама чужденци - на 28 и 46 години, които снабдявали нелегалните имигранти с чужди документи. Сред тях са открити и български лични карти, както и българска шофьорска книжка.  Част от намерените лични документи са фалшиви, а други са откраднати от реални..

публикувано на 27.04.24 в 20:40

Възстановяват опожарения храм във Вършец

Възстановяват опожарения храм "Свето Възнесение Господне" в квартал "Заножене" във Вършец, строен през 1872 година. Храмът изгоря в нощта преди Цветница през 2023 година. Възстановяването започна с 80 000 лева.  "В тази една година са събрани 40 000 лева от дарения. Сумата бе удвоена от епархията", уточни Архимандрит Антим, протосингел на..

публикувано на 27.04.24 в 20:23

Енергийните министри на България и Турция възложиха на "Булгаргаз" и "Боташ" да работят по споразумението

Енергийните министри на България и Турция възложиха на "Булгаргаз“ и "Боташ" да работят върху споразумението между двете компании. Това става ясно от съобщение на енергийното министерство след среща в Истанбул между министрите на енергетиката на двете страни Владимир Малинов и Алпарслан Байрактар. България и Турция ще продължат съвместното си..

публикувано на 27.04.24 в 19:53
Сградата на Родопския драматичен театър.

Близо 400 деца участваха във фестивала "Талантите на Смолян"

Близо 400 деца участваха във фестивала "Талантите на Смолян". Той няма конкурсен характер и се проведе в сградата на Родопския драматичен театър "Николай Хайтов". Четири часа и половина продължи концертът на талантливи деца и ученици от целия град включени във формации към читалища, училища, хореографски групи. Фестивалът се превърна отново..

публикувано на 27.04.24 в 19:48

278 избирателни секции в Кюстендилско

Ще са гласува в 278 секции в Кюстендилския регион, като в комисиите ще бъдат ангажирани  2222 души, обявиха от Районната избирателна кочмисия. Броят на СИК-те се запазва и е почти един и същ на честите вотове последните години.  Възможни са малки промени в броя на секционните комисии до деня на вота, на това няма да затрудни организацията и..

публикувано на 27.04.24 в 19:41
Германският финансов министър Кристиан Линднер.

Германия: Ще продължим да подкрепяме Украйна, но е необходимо огромно увеличение на разходите

Германия ще продължи да оказва подкрепа на Украйна като защита срещу амбициите на руския президент Владимир Путин, но е необходимо огромно увеличение на разходите, каза днес министърът на финансите на ФРГ Кристиан Линднер на партийна конференция в Берлин, цитиран от ДПА. „Подкрепяме Украйна, защото тя е първата ни отбранителна линия срещу..

публикувано на 27.04.24 в 19:31

Русия изпрати още военни в Очеретине

Русия изпрати още военни части в Очеретине в Източна Украйна, за да подсили офанзивата си в района, но украинската армия контролира по-голямата част от селото и очаква доставките на американски оръжия да обърнат ситуацията в полза на Киев, заявиха днес украинските въоръжени сили, цитирани от Ройтерс и БТА.  След като през февруари руските сили..

публикувано на 27.04.24 в 19:29