Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицията в Германия издирва тунизийски гражданин за атентата в Берлин

Властите във федералната република официално идентифицираха заподозрения като Анис Амри, 24-годишен тунизиец

| обновено на 21.12.16 в 21:07
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германската полиция издирва тунизийски гражданин за атентата срещу коледния базар в Берлин. Разследващите са открили под седалката в кабината на камиона убиец разрешително за временно пребиваване в Германия, издадено на името на гражданин на Тунис. Той е имал отрицателно становище върху молбата му за убежище в страната. 


По-късно днес властите във федералната република официално идентифицираха заподозрения като Анис Амри, 24-годишен тунизиец, предаде Ройтерс, като допълни, че е обявена награда от 100 000 евро за информация, която помогне за залавянето му. Полицията в цяла Германия е мобилизирана да търси заподозрения.


Според германски медии в района на общежитие за бежанци в Емерих е започнала полицейска акция по издирването на Амри. В нея участват над 150 полицейски служители.

В европейската заповед за арест на Амри, издадена от германските власти, пише, че той използва шест различни имена, съобщава Асошиейтед прес. Освен за тунизиец той се представя още за египтянин и ливанец. Анис Амри вече е попадал в полезрението на полицията, но е бил пуснат, пише "Билд", а друго немско издание - "Зюддойче цайтунг", съобщи, че заподозреният е бил свързан с мрежата на водещ ислямистки идеолог. 

По информация на списание "Шпигел" документът за пребиваване в Германия, намерен в камиона, с който беше извършено нападението, е издаден в западногерманската провинция Северен Рейн Вестфалия. 


Германският вътрешен министър Томас Де Мезиер, който днес не пожела да даде повече детайли около личността на заподозрения, като се позова на следствената тайна, подчерта, че в новогодишната нощ в цяла Германия мерките за сигурност ще бъдат драстични.  

При атаката на коледен базар в Берлин в понеделник вечерта бяха убити 12 души, а 48 - ранени. Местните власти съобщиха днес, че 12 от пострадалите остават в болница с много сериозни наранявания, предаде Асошиейтед прес. Неуточнен брой от тях са в критично състояние.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Продължава издирването на извършителя на атентата в Берлин

Берлинската полиция е получила стотици сигнали за евентуалния извършител на атентата в германската столица. Пратени са над 500 видеоклипове и снимки от атаката с камион, при която загинаха 12 души и тежко ранени бяха 48. Все още няма заловен за..

обновено на 21.12.16 в 12:12
ВИЖТЕ ОЩЕ
Унгарският министър-председател Виктор Орбан даде пресконференция преди пленарна сесия в Европейския парламент в Страсбург, Франция, 8 октомври 2024 г.

Орбан: Ще направя всичко възможно, за да убедя страните от ЕС да пуснат румънците и българите в Шенген

Унгарският премиер Виктор Орбан, чиято страна е ротационен председател на ЕС заяви, че продължава да държи на видно място в дневния ред пълното присъединяване на България и Румъния в Шенген. "Не сме далеч", каза той на брифинг в Европарламента в..

публикувано на 08.10.24 в 17:42

Момиченцето от Кърджали със съмнение за детски паралич е изписано от болницата в Пловдив

Момиченцето от Кърджали, което беше със съмнение за детски паралич заради непоставена ваксина, е изписано от болницата в Пловдив.  Лекарите са установили, че става дума за възпаление на лицев нерв, а не за полиомеолит, каквато информация беше..

публикувано на 08.10.24 в 17:24
Професор Меир Литвак

Защо Иран е против съществуването на държавата Израел?

Светът е в очакване на евентуален отговор на Израел спрямо Иран, заради нападението с балистични ракети, извършено преди дни. Какъв би могъл да бъде? До 1978 година, когато в Техеран идва на власт режимът на аятоласите, отношенията между Иран и..

публикувано на 08.10.24 в 17:09
Веселин Стойнев

Веселин Стойнев: С тези избори политическата криза няма да се реши, ще се отложи

Политическата криза у нас няма да бъде разрешена и след тези избори, но ще бъде отложена, ще се състави някакво правителство. Ще се отложи, защото не са узрели политическите процеси за това да се намери радикално, ново, устойчиво мнозинство и..

публикувано на 08.10.24 в 17:05

Работници в столичния градски транспорт ще протестират пред Общината

Утре (9 октомври) работници в столичния градски транспорт ще протестират пред сградата на Столична община. Причините са неизпълнение на споразумение за сътрудничество от страна на кмета и отказ от въвеждане на т.нар. километричен бонус за водачите, както и..

публикувано на 08.10.24 в 16:56

Себастиан Шафер: Ако Кикъл е в правителството на Австрия, не очаквам подобряване на позицията относно Шенген за България и Румъния

След изборите в Австрия, на които победи Австрийската партия на свободата, полската журналистка Малгожата Кулбачевска от сайта “Трансгранични разговори” се обърна към Себастиан Шефер, директор на базирания във Виена Институт за Дунавския регион и..

публикувано на 08.10.24 в 16:44
Станимир Михайлов

Надзорният съвет на НЗОК подписа договора за управление със Станимир Михайлов

Станимир Михайлов, който бе възстановен като управител на Националната здравноосигурителна каса с решение на Конституционния съд, е подписал днес договора си за управление на Касата. Надзорният съвет на НЗОК се събира за договора на върнатия шеф..

публикувано на 08.10.24 в 16:39