Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Непроходими са почти всички пътища в Добричка, Силистренска и Шуменска област

Снимка: БГНЕС

Към 20 часа 16 населени места са без ток в Североизточна България. Засегнатите селища са в Силистренска, Варненска и Шуменска област. Аварийните екипи на ЕНЕРГО-ПРО продължават работа. Днес снегопочистващите машини са работили приоритетно за осигуряване на достъп на екипите на "Енергопро" до 9-те аварирали електропровода в Североизточна България. В Добрич, Силистра и Шумен  пътища са отворени, обработени и по тях се преминава при тежки зимни условия, заяви министър Лиляна Павлова:

Към момента, и Добрич, и Силистра са проходими и достъпни. Единствено малко по-тежко остава за някои пътища в главните артерии в Шумен, но аз се надявам, че до края на деня и това ще бъде преодоляно.

Директорът на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов, съобщи, че очаква утре всички населени места в страната да имат електрозахранване:

Техниката, която е придадена от Българската армия, инженерната техника, която пренасочихме от вътрешността на страната, няма да се връща, за да може утре да бъдем по-ефективни и по-ефикасни.

В следобедните часове беше отворен за движение при спешни нужди пътят Добрич - Балчик. Броят на населените места без ток и вода в Добричко намалява. Областният управител Детелина Николова поиска от Министерството на отбраната тежката техника да бъде на разположение на територията на областта и в понеделник. Пътят Добрич-Балчик-Варна вече е отворен за автомобили с маса до 12 тона. Тежка машина е стигнала до Кардам и контролния пункт Йовково. В цялата област е доставен хляб и стоки от първа необходимост, оказана е помощ и са извозени до болници родилки и болни.  Пътят Добрич - Варна остава затворен заради силни навявания.

Всички автомобили с чужди граждани, които са били на територията на област Добрич, са ескортирани от полицейски автомобили и вече са достигнали граничния пункт Дуранкулак. На пункт "Йовково" чакат молдовски автобус с 50 пътници, турски микробус и румънски автомобили, които не могат да преминат границата, защото румънските гранични власти не са почистили и не пропускат автомобили през митниците в Йовково и Дуранкулак, съобщи още Николова.  Чужденците са аварирали снощи по пътя Кранево- Балчик. С високопроходима машина на Военноморските сили те са били изведени и съпроводени до Балчик. Днес са успели да стигнат до граничен пункт "Йовково". Заради непочистените на румънска територия пътища, те не могат да преминат границата, но отказват да нощуват у нас. Казват, че нямат финансови ресурси и не желаят да останат повече на наша територия, посочи областният управител.

В община Генерал Тошево, която от вчера е в бедствено положение, обстановката бавно се подобрява, но продължава да бъде тежка. След намесата на специализираната верижна техника на Министерството на отбраната е бил осигурен достъп на аварийните групи на енергоразпределителното дружество за отстраняване на авариите.

Обстановката в Силистренска област все още е тежка. Отворен за движение, но само за автомобили до 3,5 тона, е главният път за Русе. Пътят за Шумен е проходим при тежки зимни условия. За Добрич, преминаването е взъможно само през с. Войново, но пътуването по тези направления не се препоръчва през нощта. Поради големи навявания остава затворен главният път за Добрич. С изключение на Кайнарджа всички останали общински центрове имат пътна връзка със Силистра, съобщи областният управител Стоян Бонев. През целия ден тежка техника е трябвало да тегли от преспите автомобили, чиито собственици са пренебрегнали забраната за движение. Към момента, закъсали автомобили няма. Три роторни снегорина от Южна България се очаква да пристигнат и да се включат в разчистването на пътищата. По-рано днес в областта бяха изпратени 2 тежки машини на армията, но те бяха върнати, защото се оказа, че не са пригодни за работа при толкова лоши метеорологични условия. Проходим е само пътят Силистра-Русе, и то за автомобили с маса до 3 и половина тона.  По третокласната мрежа проходими при тежки зимни условия са пътищата от Старо село за Кубрат, от Алфатар за Алеково и Войново до разклона за Кайнарджа, отсечката от село Окорш през Паисиево и Главиница и пътят Силистра-Богорово. 14 села в Силистренска област са без ток. Най-много са те в общините Дулово,  Главиница и Тутракан.

Възстановено е електрозахранването във всички населени места от Шуменска област, с изключение на село Страхилица в община Венец. Започва поетапното пускане и на водата в селата, които бяха с нарушено подаване. АМ "Хемус" е отворена за движение и в двете посоки. Автомобилите могат да се движат и по пътя Шумен - Търговище, но товарните над 12 тона трябва задължително да са с вериги. Проходим, но само за леки автомобили, е пътят от п.в. Белокопитово до границата с Областно пътно управление - Варна.  Всички останали пътища в Шуменска област са затворени за движение.  Техника разчиства пътищата към Смядово, за да бъде доставен хляб на хората там. Със закъснение се движат всички влакове, които преминават през гара Шумен. Няма проблеми със закъсали или непотелили композиции.  Никола Козлево, Нови пазар, Каолиново, Венец и Хитрино са общините в Шуменска област, в които е обявено бедствено положение. Всички пътища в община Нови пазар са затворени. Няма достъп до 18 села от община Хитрино. Там не са доставени хляб и продукти от първа необходимост. Във всички населени места от бедстващата община Каолиново вече е има ток и вода, но обстановката продължава да е тежка.

Седем села в общините Разград и Самуил са без вода, но ток има навсякъде. Отворени са транспортните връзки до всичи населени места в Разградска област. Заради сложната зимна обстановка в съседните области от Разград не може да се пътува към Шумен и Търговище. 

Пътят Разград-Шумен остава затворен за движение. Заради нови снегонавявания в Търговищка област следобед беше затворен и пътя Разград-Търговище, по който по-рано днес беше възможно да се пътува от Разград към Варна. По останалите главни направления, лекотоварни автомобили могат да се движат в посока Попово, Кубрат и Исперих, както и към Русе, за където вече се пропускат и тежкотоварни автомобили, с маса над 12 тона, но задължително с вериги. От междуселищните връзки в рамките на областта, все още са непроходими отсечките от Цар Калоян до Костанденец и между селата Сейдол и Тръбач, но откъснати селища в района няма

Бедствено положение е обявено в община Омуртаг, област Търговище. Четвъртокласните пътища в региона са непроходими, като на места преспите са по 3 метра.

Над 10 пътни участъка в Ловешка област са затворени заради навявания и преспи. Най-тежка продължава да е обстановката в община Ловеч заради силния вятър. Въпреки усилията на екипите на Областното пътно управление, пътят Ловеч-Плевен все още е непроходим. Днес машините успяха да го разчистят само до разклона за село Славяни. Заради силния вятър и образувалите се снегонавявания и преспи бяха затворени за движение третокласните пътища Летница-Горско сливово и Дойренци-Дренов. Непроходим е и Деветаки-Брестово. Няколко участъка от четвъртокласната пътна мрежа в община Ловеч, също все още са затворени. Най-критична е ситуацията в районите на селата Владиня и Дренов. До тях обаче е осигурен достъп.

Пет села във Варненската община Вълчи дол остават вече два дни без ток, тъй като екипите на Енерго-про не могат да достигнат до трафопостовете заради снегонавявания. Четири родилки от Аксаково, от селата Куманово и Въглен бяха транспортирани през преспите с багер. Мъж с инсулт от село Въглен също беше спасен с помощта на багериста Пламен Славчев от Общинска фирма. Очаква се кметът на Варна Иван Портних да награди Пламен за всеотдайността му. Отменено е и бедственото положение във варнеската  община Суворово, освен за две села - Николаевка и Дръндар

В сливенската планина вече е пробит пътят за Карандила и Даулите през Чуката и Меча поляна. Според кризисния щаб, той може да се ползва само от високопроходима техника или в случай на спасителна операция. Не е препоръчително преминаването на леки автомобили.  В града екипи на службите по чистотата почистват от заледяване и по-малките улици. Доставена е допълнителна техника. По разпореждане на кмета на общината Стефан Радев машините ще извършат обход и обработка на по-малките улици в града по квартали. Общата обстановка се нормализира, но предупреждението за съобразяване с метеорологичните условия е в сила.

По решение на общинския кризисен щаб пътищата до шест видински села са затворени. Достъпът до тях е ограничен до 6 ч. сутринта утре. Това са разклоненията до селата Въртоп (Дунавци-Димово), Гайтанци (Дунавци-Димово), Ивановци (Видин-Димово), Жеглица (Видин-Димово), по пътя Видин-Гъмзово към с. Майор Узуново, участъкът от с. Покрайна до с. Гомотарци.

Колкото и техника да хвърляме към момента, просто не можем да направим пътя проходим през цялото време.  Техниката минава, стига до селото. Връща се, пътят отново е затворен- мотивира предложението си на кризисния щаб заместник- кметът Цветан Асенов.

В районите на тези села има техника за почистването на снега и в спешни случаи от там ще могат да бъдат изведени хора. Няма бедстващи или болни в селата, до които пътищата бяха затворени. Кметовете по места ще подават информация в кризисния щаб в общината на всеки два часа.

Овладяна е обстановката в община Свищов.  Роторни снегорини и военна техника успяха да пробият четириметровите преспи и отвориха пътищата.

Все още е сложна обстановката и в равнинните части на област Монтана.  Двуметрови преспи са откъснали от света ломското село Станево. За него и за Вълчедръм са необходими спешни доставки на хляб и хранителни продукти. Трудно проходим е пътят за Видин в района на Добри дол. Движението през прохода Петрохан е нормално при зимни условия.

От ситуационния и координационен център на Агенция „Пътна инфраструктура” съобщават, че магистралите са отворени за всички автомобили. Затворени остават Троянският, Твърдишкият, Ришкият, Котленският, Дюлинският, Златишкият и Върбишкият проход.  Отпадат ограниченията за използване на вериги за товарните автомобили с маса над 12 в прохода на Републиката.  Пътят през прохода "Петрохан" е проходим при зимни условия, почистен и опесъчен, затворен за тежкотоварни автомобили над 12 тона. Главен път Е-79 на територията на област Монтана е проходим, почистен и опесъчен. Затворен е пътят Монтана-Лом и всички пътища на територията на община Вълчедръм.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Усложнена остава обстановката в Североизточна България

Все още е затруднено движението в областите на страната: Силистра, Разград, и Шумен. Армията се намеси в помощ на аварийните екипи за възстановяване на електрозахранването. Пред "Хоризонт" заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков увери, че..

публикувано на 08.01.17 в 14:33
ВИЖТЕ ОЩЕ

Студентски пропалестински протести в САЩ

Стотици протестиращи в подкрепа на Палестина студенти бяха арестувани в различни американски висши учебни заведения. Повече от 100 души бяха арестувани в колежа "Емерсън" в Бостън по време на пропалестински протест, съобщи полицейското..

публикувано на 25.04.24 в 19:22

Заводът край Пирдоп обяви инвестиция от 800 млн. лв.

Медодобивният завод край Пирдоп обяви инвестиция от 800 млн. лв. в разширяването на производството на рафинирана мед и изграждането на два нови соларни парка. Двама министри откриват инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Златица..

публикувано на 25.04.24 в 19:15

Путин ще посети Китай през май

Руският президент Владимир Путин ще посети Китай през май. Това потвърди самият той пред участниците в конгреса на Руския съюз на индустриалците и предприемачите. Путин нарече китайския си колега Си Цзинпин "силен лидер и истински мъж" и се ангажира..

публикувано на 25.04.24 в 19:10

Адмирал Ефтимов и генерал Хекер обсъдиха усилването на системата за ПВО

Командващият на Военновъздушните сили на НАТО и на САЩ в Европа и Африка генерал Джеймс Хекер е посетил Трета авиобаза до Граф Игнатиево. Това стана в седмицата, в която у нас са и специалисти, които са огледали ремонта на съоръженията и пистата за..

публикувано на 25.04.24 в 19:05
Маноил Манев, депутат от ГЕРБ-СДС

НС прие на второ четене промени в Закона за чужденците

Депутатите приеха на първо и на второ четене днес промени в Закона за чужденците в Република България, с които се оптимизира процесът по наемане на граждани на трети страни за целите на сезонната работа. Законопроектът е внесен от Маноил Манев и..

публикувано на 25.04.24 в 18:52
Снимката е илюстративна

Заловиха голямо количество кокаин на пристанище Пирея

Гръцката полиция залови на пристанище Пирея голямо количество кокаин. Предполага се, че пратката е предназначена за европейските страни. Заловеният кокаин е примесен с химическа тор.  Товарът е от Еквадор с краен получател частна компания в..

публикувано на 25.04.24 в 18:52
Доц. Любомир Киров

Правителството решава утре ще бъде ли обявена епидемия от коклюш

Ще бъде ли обявена епидемия от коклюш и какви мерки ще предприемат здравните власти у нас, ще стане ясно по време на заседание на правителството утре, съобщиха за БНР от здравното министерство. На среща при министър Галя Кондева днес е обсъдена..

публикувано на 25.04.24 в 18:43