Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тимерманс: Продължаването на мониторинга над България не пречи на председателството ѝ на Съвета на ЕС

Франс Тимерманс
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Продължаването на мониторинга по правосъдието над България не пречи на нейното ротационно председателство на Съвета на ЕС от 1-ви януари 2018 г., коментира пред журналисти в Брюксел първият замeстник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс:
 
Няма никакво противоречие между тези два елемента. Защото механизмът не е система за наказание, а за сътрудничество със страните-членки. Нищо няма да се случи след 1-ви януари догодина - просто ще продължим да работим с България за постигането на нашите цели.
 
Тимерманс отказа да посочи срокове за прекратяване на наблюдението, но изрази увереност, че 17-те препоръки за реформи в днешния мониторингов доклад могат да бъдат изпълнени следващите две и половина години:
 
Нямаше да напиша тези препоръки, ако не вярвах, че могат да се изпълнят преди края на мандата на тази Комисия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Разнопосочни политически реакции след доклада на Европейската комисия

След изводите от европейския доклад , реакциите в парламента са разнопосочни. Тревогите на БСП са свързани най-вече с това, че мониторинговият механизъм няма да отпадне преди страната ни да поеме през 2018 г. председателството на Съвета на..

публикувано на 25.01.17 в 15:15

ЕК поставя 17 условия за евентуалното отпадане на мониторинга

Европейската комисия обеща да прекрати мониторинга по правосъдие и вътрешни работи за България, ако властите у нас изпълнят 17 специфични препоръки. Тя дава срок до края на годината, когато отново ще направи оценка на резултатите. Показателите..

обновено на 25.01.17 в 14:10
ВИЖТЕ ОЩЕ
главен комисар Александър Джартов

Няма застрашени населени места от пожарите в страната

Няма застрашени населени места от избухналите пожари в страната. Това съобщи в интервю за БНР директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов: "Основно имаме големи пожари като..

публикувано на 13.07.24 в 11:20

Национален туристически фестивал идната седмица

В края на следващата седмица ще се проведе първото издание на Национален туристически фестивал.  Организаторите от Българския туристически съюз събират планинарите в курортния комплекс "Мальовица" - на емблематичната за българския планински туризъм "Меча..

публикувано на 13.07.24 в 11:00
Снимката е илюстративна

Пожар в петролно депо в Русия след атака с дрон

Руската Ростовска област беше подложена на атака с дрон рано тази сутрин.  В резултат на нападението е възникнал пожар в петролно депо, съобщи в Телеграм местният губернатор.  Няма информация за пострадали или жертви.  Дронът е бил..

публикувано на 13.07.24 в 10:49

Двама пилоти на Ryanair са загинали при катастрофа на такси с камион във Великобритания

Във Великобритания двама пилоти на нискобюджетната авиокомпания Ryanair са загинали при катастрофа с камион на път към летище „Джон Ленън“ в Ливърпул, съобщиха от полицята.  28-годишният Мат Грийнхалг и 24-годишният Джейми Фернандес са пътували..

публикувано на 13.07.24 в 10:42

Мартин Танчев: Нужна е разяснителна кампания за черните кутии в новите автомобили

Да има широка информационна кампания за наличието на нови системи за сигурност. Това призова Мартин Танчев - лицензиран експерт по събиране на информация.  Дилърите на автомобили трябва да информират клиентите си, че в колите им има "черни кутии". В..

публикувано на 13.07.24 в 10:35
Огнян Минчев

Огнян Минчев: Европа, Америка и целият Запад са в лидерска криза

Няма лидерска криза на НАТО, а криза на западния свят като цяло.  Европа, Америка и целият Запад са в лидерска криза . Това мнение изрази пред БНР политологът доц. Огнян Минчев. "Байдън демонстрира вече станалите твърде печално известни свои..

публикувано на 13.07.24 в 10:30
Виктор Орбан

Даниел Хегедюш: Орбан се подиграва на Европейския съюз

Унгарският премиер Виктор Орбан е вече към края на втората седмица на ротационното си председателство на Европейския съюз под мотото "Make Europe Great Again", или съкратено MEGA. Също като MAGA на Доналд Тръмп в Америка. През тези две седмици..

публикувано на 13.07.24 в 10:00