Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: Мария Пеева
Тереза Мей предложи снощи да помогне на президента Тръмп да предотврати "затъмняването" на Запада от Китай, призовавайки го да не бяга от "задължението" да води света, пише The Times. В изказване на среща на Републиканската партия във Филаделфия, британският премиер обеща да помогне и за ограничаване на  "злото влияние" на Иран в Близкия изток и да направи повече в защита на съюзниците като Израел. Мей също така призна, че е време за ангажиране с Русия за намиране на мир в Сирия.

Решението на гръцкия съд срещу екстрадицията на осем турски военни е централна тема на турския печат днес. "Преврат от съседката", пише в. "Поста" по повод отказа на гръцкия Върховен касационен съд за екстрадиция на избягалите ден след опита за преврат на 15 юли. Вестникът твърди, че гръцкият премиер Алексис Ципрас бил дал обещание на турския президент. Според "Йени бирлик" военните предали чрез адвокатите си на гръцките власти, че искат да останат в Гърция и ще служат на тази страна, стига да не бъдат екстрадирани. "Съседката стана щит на осем изменници превратаджии", коментира "Сабах".

До пет години се очаква в Русия да бъде изградена единна база данни от криминалната статистика, пише "Ведомости". Предвижда се тя да осигури независим мониторинг върху дейността на правоохранителните органи, за което бюджетът ще плати най-малко 151 милиона долара. Очаква се гражданите да подават сигнали за престъпления в електронен вид и щом получат номера на заявлението да проследяват онлайн хода на делото чак до съдебното решение.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Договор за разработване на идеен проект за скоростен път Монтана - София с тунел под Петрохан

Подписан е договорът за изработването на идеен проект за скоростен път Монтана - София с тунел под прохода Петрохан. Стойността е 3,5 милиона лева без ДДС, а срокът за изпълнение е една година Избраният изпълнител ще трябва да изготви разширения идеен проект на трасе, което да свърже обхода на Монтана и Софийския околовръстен път...

публикувано на 14.10.24 в 15:36

Нови атаки на Израел срещу Ивицата Газа

Нови атаки на Израел срещу Ивицата Газа, след като десетки палестинци загинаха при последните израелски въздушни удари в анклава. Продължава и офанзивата на израелската армия в южните райони на Ливан. Десет души са загинали, а 30 ранени при ново израелско нападение срещу Ивицата Газа. Поразен е център за разпределение на хранителни продукти в бежанския..

публикувано на 14.10.24 в 15:36

Честване на св. Петка в 180-годишната църква "Света Параскева" в с. Козаревец

Десетки храмове в област Велико Търново носят името на преподобна Параскева, света Петка Търновска. Православната църква почита св. Петка Българска, празнуваме Петковден Със Света литургия и курбан за здраве в село Козаревец, община Лясковец, беше чествана светицата и отбелязана 180-годишнината на местната църква "Света Параскева"...

публикувано на 14.10.24 в 15:06

Яна Алексиева: Да си жертва на онлайн насилие няма значение дали си момиче, или момче

Има голяма нужда да се говори за сигналите за онлайн престъпления над деца и не пред това, че ще спрем интернета на децата, а как да ги овластяваме, как да ги пазим и как да не си затваряме очите, че този проблем съществува.   Това каза пред БНР Яна Алексиева, изпълнителен директор на Асоциация "Родители" .  293 312 сигнала за онлайн злоупотреби..

публикувано на 14.10.24 в 14:54

На 17 октомври ще се проведе отложеният тест на Системата за ранно предупреждение

На 17 октомври, четвъртък, ще бъде проведен отложеният национален тест на Системата за ранно предупреждение при извънредни ситуации и бедствия BG-Alert.  В продължение на половин час - от 13:00 до 13:30 часа, ще бъде извършена проверка на функционирането на системата.  Ще бъде разпространено съобщение до  мобилните устройства на гражданите на..

публикувано на 14.10.24 в 14:47

Денят на св. Петка Българска - празник за Габрово, Севлиево и Дряново

Денят, в който почитаме св. Петка Българска е празничен за Габрово, Севлиево и Дряново. Със света литургия в храмовете и молебен за здраве започна денят за жителите им. Православната църква почита св. Петка Българска, празнуваме Петковден За балканските селища почитта към света Петка е свързана с мощите на светицата, които през 13-и век..

публикувано на 14.10.24 в 14:40
Снимката е илюстративна.

Увеличение на нарушенията с електрически тротинетки в област В. Търново

Девет тежки катастрофи с 16 пострадали са станали през миналата седмица във Великотърновска област. От Пътната полиция отчетоха увеличение на нарушенията с електрически тротинетки. 282 акта и над 1000 фиша са съставени във Великотърновска област през миналата седмица за нарушения по пътищата. Няма нито една санкция за неправилно управление на..

публикувано на 14.10.24 в 14:22