Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управляващите в Румъния може да оттеглят указа, предизвикал масови протести

Протест в Букурещ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управляващата в Румъния Социалдемократическа партия търси изход от кризата, предизвикана от указа на правителството за премахване на наказателното преследване на някои корупционни престъпления. Лидерът на партията Ливиу Драгня обясни, че може дори да има оттегляне на постановлението, ако премиерът пожелае това.

Указът на правителството предизвика масови протести, а Европейската комисия предупреди, че Румъния може да загуби средства от еврофондовете заради отстъплението в борбата с политическата корупция.

Днес протестът в Букурещ имаше за цел да покаже, че хората, които са на площада, не са опасни и целта им не е да се предизвикат безредици, а просто да бъде отменено постановлението, с което се връщат корупционните практики в страната. Това е причината хиляди румънци да дойдат днес на "Площада на победата" с децата си. Всички те носеха балони, флагчета и тебешири, а родителите им отново държаха в ръцете си протестни лозунги.

Искаме демокрация за нас, за децата ни и за бъдещето на страната. Това е причината, поради която хората дойдоха тук с децата си. Това е също причината да се борим срещу корупцията. Борим се за демокрация и свобода, заяви един от протестиращите.

За тази вечер се планира шествие до сградата на парламента.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Отново масови протести в Румъния

Румънците отново протестираха масово срещу правителствения указ, който декриминализира злоупотреби с обществени средства. Многолюдни демонстрации с лозунги „Корупцията убива!“ се състояха снощи в десетки градове в цяла Румъния. Демонстрантите в центъра..

публикувано на 04.02.17 в 09:44

Главният прокурор на Румъния ще атакува в съда постановлението за промени в наказателното законодателство

Главният прокурор на Румъния Аугустин Лазар заяви, че ще атакува в съда предизвикалото масови протести извънредно постановление на правителството, което внася промени в наказателното законодателство, предаде Аджерпрес. Главният прокурор уточни, че ще внесе..

публикувано на 03.02.17 в 10:19

Продължават масовите протести в Румъния

Десетки хиляди хора протестираха отново снощи в Букурещ и в много други градове в Румъния срещу спорното постановление за декриминализиране на някои корупционни деяния, предаде Ройтерс. По данни на полицията, около 80 000 души се събраха на най-големия..

публикувано на 03.02.17 в 07:38

Трета вечер на масови протести в Румъния

В третата вечер на масови протести в Румъния, десетки хиляди хора протестираха в четвъртък срещу петък през нощта в Букурещ и в много други градове в Румъния, предаде АФП. Поредният ден на масовите акции са насочени срещу смекчаването на..

публикувано на 03.02.17 в 05:55

EuroActiv: ЕК "тихо отложи" антикорупционен доклад на фона на протестите в Румъния

Европейската комисия отказа да даде коментар относно твърдения, че тихо е отложила редовен антикорупционен доклад на фона на масовите протести срещу изменения в промени в наказателното законодателство на Румъния, предава онлайн изданието EuroActiv. Според..

публикувано на 02.02.17 в 20:52
ВИЖТЕ ОЩЕ
Представители на ПГ на

БСП: Няма как да подкрепим декларацията на ПП-ДБ в този вариант

БСП няма да подкрепи предлаганата от "Продължаваме промяната – Демократична България"  декларация в настоящия ѝ вид. Приемат я само като основа за разговори за кабинет. Това стана ясно от думите на  Иван Иванов, заместник-председател на ПГ на "БСП за..

публикувано на 17.07.24 в 18:19

Земеделци в готовност за подкрепа при борбата с пожарите

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) обявява пълна готовност за подкрепа при борбата с огъня във връзка със зачестилите пожари на територията на страната.  Излъчени са 21 координатори от различни региони, които да окажат съдействие..

публикувано на 17.07.24 в 18:09
Таня Георгиева

Националната асоциация на зърнопроизводителите иска оставката на зам.-министър

Националната асоциация на зърнопроизводителите настоява за незабавна оставката на заместник-министъра на земеделието Таня Георгиева.  Земеделците са изпратили декларация до президента Румен Радев, премиера Димитър Главчев и министъра на земеделието..

публикувано на 17.07.24 в 18:01
Стефан де Керсмакер

Говорител на ЕК коментира решението на Съда на ЕС за достъпа до информация по сделките за Covid ваксини

Европейската комисия не е предоставила достатъчно обществен достъп до информация по договорите за закупуването на ваксини за Covid-19, сключени с фармацевтични компании по време на пандемията - това постанови Съдът на ЕС.  Съдът на ЕС: ЕК не е..

публикувано на 17.07.24 в 17:56
Веско Ешкенази

Плевенската филхармония и Веско Ешкенази изненадват публиката с Фреди Меркюри на концерта в Бургас

С обновена програма започват концертите на Плевенската филхармония и Веско Ешкенази. Първият от проекта „В света на музиката“ е тази вечер в Бургас. „Ще представим нашата програма, която е с награда за музикален проект на годината, в обновен..

публикувано на 17.07.24 в 17:40

Цончо Ганев: Няма да участваме в плаващи мнозинства

Въпреки че подкрепят антикорупционното законодателство, предложено от ПП-ДБ, от "Възраждане" също отхвърлят реализирането на втория мандат. Това стана ясно от изявлението на зам.-председателя на партията Цончо Ганев: "Демократична България"..

публикувано на 17.07.24 в 17:40
Росен Желязков

ГЕРБ-СДС няма да подкрепи декларацията на ПП-ДБ, нито кабинет с втория мандат

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС няма да подкрепи проекта на декларация със законодателни приоритети на "Продължаваме промяната - Демократична България", нито предложение за кабинет с втория мандат.  Кога ще бъде връчен вторият мандат? ПП-ДБ искат..

публикувано на 17.07.24 в 17:30