Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Волфганг Ишингер: Европейците трябва да демонстрират единство

Волфганг Ишингер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ вероятно ще настояват страните от Европа да започнат да плаща по-висок членски внос в НАТО веднага. Европейските държави трябва да помислят добре кое отговаря на техния интерес и да го защитават. Това заяви председателят на Мюнхенската конференция по сигурност Волфганг Ишингер. Конференцията е най-важният форум по темите за сигурност в света и ще се проведе от 17-ти до 19-ти февруари в Мюнхен.

За първи път от много време насам в конференцията в Мюнхен участие ще вземе и германският канцлер Ангела Меркел. Очаква се тя да се срещне с американския вицепрезидент Майк Пенс. Това ще са първите  разговори на Меркел с високопоставен представител на администрацията на президента Доналд Тръмп.

В Мюнхен очакват и външния министър на САЩ Рекс Тилърсън. Руската делегация е предвождана от колегата му Серегй Лавров.

Според Ишингер сред обсъжданите теми ще бъдат бъдещето на трансатлантическите отношения, НАТО и ЕС, украинската криза, връзките с Русия и войната в Сирия. Европейците трябва да демонстрират в Мюнхен единство и да разсеят внушенията на Доналд Тръмп, че общността е пред разпадане. Ако САЩ наистина възнамеряват да удрят по целостта на ЕС, то това ще е равносилно на обявяване на война, макар и без оръжия, посочи още Ишингер.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Американският военен кораб

Два военни кораба на НАТО пристигат за учение в Черно море

От днес на неофициално рутинно посещение във Варна ще са военен кораб "Сейнт Джонс" с командир капитан II ранг Шелдън Джилс от състава на Кралските Канадски ВМС и испански военен кораб "Алмиранте Хуан де Борбон" с командир капитан II ранг Хесус..

публикувано на 10.02.17 в 17:20

Северна Корея извърши нов опит с балистична ракета, НАТО и ЕС го осъдиха

Северна Корея извърши нов опит с балистична ракета. Тя е паднала в Японско море, без да достигне териториалните води на Япония. Южна Корея свика заседание на Съвета за национална сигурност. Според Сеул поредният ракетен опит на Пхенян е сериозна заплаха за..

обновено на 12.02.17 в 20:19

Тръмп ще се срещне с лидерите на страните в НАТО на 25-и май в Брюксел

Американският президент Доналд Тръмп ще се срещне с лидерите на страните от НАТО на 25-и май в Брюксел. Това стана известно от съобщение на белгийския премиер Шарл Мишел в туитър. От Алианса и делегацията на САЩ в него посочиха, че засега не могат да..

публикувано на 09.02.17 в 16:13
Сергей Лавров

Лавров: Разполагането на войски на НАТО в Румъния и България има провокативен и дестабилизиращ характер

Руският външен министър Сергей Лавров обвини НАТО, че действията му в прилежащите към руските граници региони имат провокативен и дестабилизиращ характер.  В интервю за в. "Известия", в което говори за основни тенденции на световната политическа..

публикувано на 10.02.17 в 11:04

НАТО разположи войски в Литва

Германия и НАТО потвърдиха ангажимента си към защитата на източноевропейската граница с Русия с пристигането на първите четири нови батальона на Северноатлантическия пакт в Литва. НАТО разширява присъствието си в региона до размери, невиждани от..

публикувано на 07.02.17 в 18:58

НАТО и ЕС имат общи задачи срещу хибридните и кибер заплахи

За международната сигурност, заплахите за България и за сигналите, които Доналд Тръмп дава в първите дни на управлението си разговаряме с Велизар Шаламанов – бивш военен министър и до края на миналата година директор по комуникация и информация  в..

публикувано на 07.02.17 в 15:52
ВИЖТЕ ОЩЕ

Български ученици спечелиха 9 медала на Европейската и на Международната олимпиада по физика

Български ученици спечелиха 9 медала на Европейската и на Международната олимпиада по физика, които се проведоха съответно в Грузия и в Иран.  В иранския град Исфахан нашите представители спечелиха един сребърен и 4 бронзови медала. В състезанието там се..

публикувано на 29.07.24 в 20:24
Християн Мицкоски

Мицкоски обвини кабинета "Главчев", че политизира въпроса за коридор № 8

Премиерът на Република Северна Македония Християн Мицкоски отвърна на обявената днес позиция на служебното ни правителство по повод намеренията на неговото правителство да пренасочи средства от изграждането на трансевропейския транспортен коридор №8 към..

публикувано на 29.07.24 в 20:16

ПП-ДБ и "Възраждане" с две предложения за изменение на законопроекта за въвеждане на еврото

Две предложения за изменение на законопроекта за въвеждане на еврото са направени между двете четения на текстовете в Народното събрание. Депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов предлага допълнения за фискалните бонове при електронната търговия след приемането..

публикувано на 29.07.24 в 20:07

Локализиран е пожарът между боляровските села Воден и Малко Шарково

Локализиран е пожарът, който пламна в следобедните часове между боляровските села Воден и Малко Шарково. На място остава един противопожарен автомобил, огнеборци ще следят за повторно възпламеняване в периметъра на пожара. Доброволци,..

публикувано на 29.07.24 в 19:51
Стоп кадър от видео във ФБ профил на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.

Самолетите, изпратени от Франция, се включиха в гасенето на пожара в планина Славянка

Френските самолети вече гасят пожара на планината Славянка при българо-гръцката граница, съобщи вътрешният министър Калин Стоянов с публикация в социалните мрежи. В гасенето на пожара в граничната с Гърция планина Славянка ще бъдат включени два..

публикувано на 29.07.24 в 19:45

Ремонтират 20 градски улици в Лом

100 000 лева осигурява Община Лом за ремонт на 20 градски улици. Изкърпването трябва да стане през август. Общинската управа в Лом избира фирма до края на юли, която да извърши изкърпването на дупките по 20 улици в града.  За целта са..

публикувано на 29.07.24 в 19:40

Нови пожари в Гърция, евакуират туристи и местни жители

Нови пожари горят в Гърция. Пак евакуират туристи и местни жители. Предупреждават хората да следват плана за евакуация на властите и да не предприемат самостоятелни действия. Два мащабни пожара се запалиха на остров Евия. Въпреки силния вятър 11..

публикувано на 29.07.24 в 19:31