Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мисия на ГД "Данъчно облагане и митнически съюз" на ЕК пристига у нас

Днес у нас пристига мисия на евроексперти от Генерална дирекция "Данъчно облагане и митнически съюз" на Европейската комисия. Те помагат на администрацията в българското министерство на финансите и други институции по някои от данъчните теми, които България ще трябва да придвижи напред по време на ротационното си председателство на Съвета на ЕС догодина.

Ще работим това председателство да бъде успешно и съм уверен, че то ще протече добре, каза в интервю за "Преди всички" ръководителят на дирекцията Стивън Куест:

Редица въпроси ще бъдат в дневния ред следващата година, включително реформата на корпоративното данъчно облагане. (Еврокомисията предложи на правителствата да одобрят мащабна реформа в корпоративното данъчно облагане) Това предложение е в интерес на бизнеса и гражданите, защото ще ни помогне да се борим с данъчните измами и улеснява работата на бизнеса в единния пазар. България има добри шансове да помогне да напредъка по това законодателно предложение. Страните-членки ревностно пазят своя данъчен суверенитет. Ние дълбоко уважаваме това. В същото време в съюз от все още 28 държави, ако искаш да си данъчно суверенен, трябва да работиш и с останалите партньори, защото има много трансгранични операции и измами, които минават границите на една държава. Опитваме се да намерим баланса между запазване суверенното право на държавите сами да определят размера на данъчните ставки, но в същото време да им помогнем с решаването на трансгранични проблеми като например ДДС-измамите. Те не могат да бъдат предотвратени без съвместна работа между страните-членки.

Разликата в събираемостта на ДДС е сериозен проблем за ЕС. Причината е в доста сложното и остаряло законодателство, коментира още Куест и допълни:

На път сме да предложим опростен и модерен ДДС режим. Смятаме, че той ще помогне на държавите да събират повече приходи в бюджета. За да ви дам само един пример на ниво Европейски съюз – измамите с ДДС се оценяват на 50 милиарда евро годишно. Голяма част от тази криминална дейност се улеснява от пропуски в законодателството, които трябва да затворим. В България несъответствието при събираемостта на ДДС е същото като в останалите страни от Съюза.

Куест озрази мнение, че българските митнически служби са доста успешни:

От 2013 до 2015 виждаме подобряване на резултатите при залавянето на фалшиви стоки. За 2015-а са конфискувани 1,3 милиона броя. Разбира се, има още какво да се желае, но аз мисля, че българските митници вършат добра работа и играят важна роля в борбата с международната контрабанда на наркотици. 1 тон бяха заловени по-миналата година.

В звуковия файл можете да чуете цялото интервю на Никола Миладинов със Стивън Куест.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

40,3 градуса измериха днес в Монтана

40,3 градуса измериха днес в Монтана. Това е температурен рекорд за годината Температура от 40,3 градуса на сянка бе измерена днес в Хидро-метеорологичната станция в Монтана. "Това е най-високата максимална температура, измерена за Монтана, през настоящата 2024 г.", каза началникът на станцията в Монтана Леночка Ангелова...

публикувано на 13.08.24 в 19:47

Воден режим въвежда кюстендилското село Соволяно

Воден режим   въвеждат в близкото кюстендилско с.Соволяно с над 1 000 жители, обяви кметът Пламен Илиев. Селото ползва вода от два кладенеца на река Бистрица, чието ниво спада почти до нула, отбеляза кметът. Соволяно ще е на воден режим за девета поредна година лятото, коментира тежката ситуация кметът Пламен Илиев: "Реката приключи. От..

публикувано на 13.08.24 в 19:43
Кирил Петков.

К. Петков: Основен риск пред новото служебно правителство е Калин Стоянов да остане начело на МВР

Най-големият риск пред бъдещото служебно правителство е, ако Калин Стоянов остане начело на МВР . Това коментира съпредседателят на ПП ДБ Кирил Петков преди заседанието на парламентарната група: "Ами да не забравяме, че най-основната цел на един служебен кабинет е да има честни избори. От тази гледна точка, по-странното за мен не бяха..

публикувано на 13.08.24 в 19:32
Снимката е илюстративна, архив.

За пожара в Атия: Огънят е засегнал растителността до няколко вили, но няма опасност за имотите

В квартал "Миньор" на созополското село Атия e избухнал пожар. Горят сухи треви и храсти и широколистна гора. Пожар гори в Атия, засегнал е и дворове. Екипи гасят 9 огнища в областта По информация на директора на Регионалната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" старши комисар Николай Николаев огънят е засегнал растителността до..

публикувано на 13.08.24 в 19:28

Бюджетната комисия прие на първо четене законопроект за защита на длъжниците от колекторските фирми

Депутатите от Комисията по бюджет и финанси приеха на първо четене законопроект, който цели да пази длъжниците от произвола на дружествата за събиране на задълженията. Проектът е Министерският съвет и предвижда въвеждане на лицензионен режим за колекторските фирми. Текстовете на законопроекта въвеждат мерки за етично поведение и комуникация с..

публикувано на 13.08.24 в 19:22
Изображението, направено от Банкси в Лондонската зоологическа градина в Камдън, 13 август 2024 г.

Банкси в Лондонския зоопарк: Горила е повдигнала врата, от която на свобода излитат птици

Популярният уличен артист Банкси завърши деветдневна поредица, в която украси различни места в Лондон с черни рисунки на животни. Последната му творба, разкрита днес, е върху една от ролетните врати на зоологическата градина в британската столица. На нея една горила е повдигнала врата, от която на свобода излитат птици. Последната поредица..

публикувано на 13.08.24 в 18:54

Огънят в Славянка е заграден, ще трябва поне седмица, за да бъде да бъде напълно потушен

Пожарът в планината Славянка е локализиран и от двете страни на границата, но ще е необходима поне още седмица до пълното му потушаване.  Хеликоптер и самолети  се включиха в гасенето на другия голям пожар в Република Северна Македония, който е на няколко километра от границата с България, но опасност от разрастването му към наша територия няма ...

публикувано на 13.08.24 в 18:37