Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава събирането на доказателства по разследването на инцидента в "Брикел"

Снимка: БГНЕС

Събираме всички относими доказателства, за да докажем, че действително имаме полаган труд съгласно нормите на Кодекса на труда и да обявим трудово правоотношение. Дори и при смърт на работника, това е записано в Кодекса на труда. Това заяви за предаването "12+3" Елена Желязкова, началник на отдел в Областната инспекция по труда, по повод фаталния инцидент в ТЕЦ "Брикел" в град Гълъбово. На 18-и януари работник, нает на граждански договор, загина при трудова злополука в ТЕЦ-а в град Гълъбово по време на почистването на съоръжението за пречистване на серни газове. Петима души бяха ранени.

В момента говорим за гражданско-правно отношение, докато не се произнесем, че има трудово. Правоотношението става трудово, когато ние го обявим, но трябва да съберем всички относими доказателства относно полагания труд: свидетели, показания, работодател, дали възложителят фактически и реално е бил работодател. Има неща, които от юридическа гледна точка трябва да ги изясним и до последния детайл, за да обявим трудовото правоотношение като такова. Самото обявяване на трудовото правоотношение само по себе си носи административно-наказателна отговорност.

Според специалисти замърсяването на сероочистващите инсталации и необходимостта от почистване зависи от много фактори, включително и използваните суровини и материали. Въпреки изграждането на инсталацията и инцидента ТЕЦ-ът няма да може да покрие най-новите европейски екологични изисквания.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Загиналият в "Брикел" работник не е нает чрез Бюрото по труда

Работниците, наети от ръководството на "Брикел" за почистване на сероочистващата инсталация, не са изпратени от Бюрото по труда в Раднево, съобщи за "Хоризонт" директорът му Жюлиета Начева . На 17 февруари един от тази работници, всичките – жители..

публикувано на 20.02.17 в 12:51

От ТЕЦ „Брикел“ ще се погрижат за семействата на пострадалите при инцидента в петък

Симеоновградското село Тянево се прости със Сашо, който днес трябваше да навърши 44 години. Мъжът загина миналия петък, при инцидент в ТЕЦ „Брикел“, където бяха ранен и петима работници. Цялата група от 17 мъже са от село Тянево и са били..

публикувано на 19.02.17 в 13:00
ТЕЦ Брикел, Иван Димитров, работник

От ранените в "Брикел" само един остава в болницата, другите са изписани

17 са работниците от симеоновградското село Тянево, които са били наети да чистят инсталацията в ТЕЦ "Брикел". Един от тях загина, петима са ранени при вчерашния инцидент, когато рухна огромен къс и затисна работниците. От ранените мъже само един остава в..

публикувано на 18.02.17 в 18:42

В симеоновградското село Тянево обявиха траур за загиналия в ТЕЦ "Брикел"

В симеоновградското село Тянево е обявен двудневен траур заради загиналия вчера при авария в ТЕЦ"Брикел" . Трима от пострадалите вече са изписани от болницата и са се прибрали в селото, съобщи кметът на Тянево Илияна Асенова . В болница остават още двама..

публикувано на 18.02.17 в 12:05

Двамата по-тежко пострадали от вчерашния инцидент в ТЕЦ „Брикел” в Гълъбово са в стабилно състояние

Двамата по-тежко пострадали от вчерашния инцидент в ТЕЦ „Брикел” в Гълъбово са в стабилно състояние, съобщиха от областна администрация Стара Загора. Областният управител проф. Веска Шошева разговаря снощи с окръжния прокурор Дичо Атанасов във връзка..

публикувано на 18.02.17 в 11:43
брикел

1 загина, а петима са ранени при злополуха в ТЕЦ "Брикел"

При трудова злополука  в ТЕЦ „Брикел“ в град Гълъбово е загинал един работник и петима са ранени. Причината за инцидента, който стана вчера следобед,  е срутване на елементи от сероочистваща инсталация. Трима от пострадалите са освободени за домашно..

публикувано на 18.02.17 в 06:08
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изгасен е големият пожар край врачанското село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево.  В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е..

публикувано на 13.07.24 в 20:11
Снимката е илюстративна

Разраства се пожарът край граничното кюстендилско село Преколница

Разраства се пожарът край граничното кюстендилско село Преколница, казаха от Югозападното държавно предприятие.  Около 400 са вече опожарените декари  - 150 частна гора, както и голи площи и ниски борчета.  Огънят е в изключително труднодостъпен терен,..

публикувано на 13.07.24 в 20:05
Пожар. Снимката е илюстративна.

Горски пожар пламна в местността Момини гърди до град Баня, Карловско

Горски пожар пламна в местността Момини гърди до град Баня, Карловско, съобщиха от пресцентъра на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Пловдив. Междувременно от Областната дирекция на МВР в Пловдив съобщиха, че пътят от..

публикувано на 13.07.24 в 19:54

Удължиха с месец срока за подаване на предложения за концесия на минералните бани в Шипково

Община Троян у дължи с един месец срока за подаване на предложения за концесия на Шипковските минерални бани заради липсата на кандидат инвеститори. Кметът на Троян Донка Михайлова каза, че е имало кандидат инвеститор за минералните бани в..

публикувано на 13.07.24 в 19:42
Болницата в Кюстендил

Кюстендилската болница получи като дарение легла и оборудване

Кюстендилската болница получи дарение от легла, консумативи и оборудване. Дарител е Тракийският университет - Стара Загора. Съдействат Общината и Търговско-промишлената палата. Беше коментирано това, че сътрудничеството между Общината в..

публикувано на 13.07.24 в 19:28

Зеленски: САЩ са оказали голяма подкрепа на украинците, можем да забравим някои грешки

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че това, че американският му колега Джо Байдън се обърка и го нарече "президентът Путин", е грешка, която може да бъде забравена предвид подкрепата, която САЩ оказват на Украйна. Байдън погрешка нарече..

публикувано на 13.07.24 в 19:21

Пожарът между ямболските села Мелница и Гранитово е локализиран

Пожарът между ямболските села Мелница и Гранитово е локализиран.  На място през нощта остават да дежурят 2 противопожарни екипа и автомобил на горско стопанство.  В огъня през последните 24 часа изгоряха над 8000 декара ниска растителност и широколистна..

публикувано на 13.07.24 в 19:03