Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шарл Мишел предупреждава американската администрация да не подкрепя разцепването на ЕС


Министър-председателят на Белгия Шарл Мишел заяви, че е използвал вечерята с вицепрезидента на САЩ Майк Пенс в Брюксел, за да предупреди администрацията на Доналд Тръмп да не подкрепя разцепването на Европейския съюз, пише вестник Politico.
Няма да позволим никакво фрагментиране на ЕС, отбеляза Мишел след срещата. Това послание беше изпратено. Смятам, че беше чуто от г-н Пенс, допълни премиерът. Той описа своя разговор с вицепрезидента като "интензивен" и "конструктивен".
От Белия дом дефинираха срещата като "работна вечеря" и не споменаха никакви дискусии за целостта на ЕС. От Вашингтон уточниха, че лидерите са обсъдили стъпките за задълбочаване на силното партньорство между САЩ и Белгия.

Позовавайки се на Лисабонския договор, евродепутати  от ЕНП предлагат съветът да се превърне в истинска законодателна камара и да премине напълно към гласуване с квалифицирано мнозинство във всички възможни случаи, за да се предотврати блокирането на важни законодателни проекти. Това предвижда одобрената резолюция. В нея също така са залегнали идеите всяка държава членка да определи поне трима кандидати за председател на ЕК, както и да бъде създаден постоянен Съвет на министрите на отбраната с цел координиране на политиките на държавите членки.
Втората резолюция, чиито доклачкик е Ги Верховстад от АЛДЕ предлага да се създаде постът министър на финансите на ЕС, като и ЕК да разработва и прилага общата икономическа политика на общността. В документа се изтъква необходимостта да се позволи на гражданите на ЕС във всяка държава членка да гласуват директно за председател на ЕК.
Третата резолюция с докладчици Раймер Бьоге от ЕНП и Перванш Берес от групата на социалистите и демократите в ЕП предлага сближаване на икономиките на държавите членки на еврозоната, за да бъдат по-устойчиви на външни шокове. В документа е залегнала стратегия за сближаване, финансирана от специфичен бюджетен капацитет на еврозоната, който да се финансира от нейните държави членки и да бъде на разположение при ясни условия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.