Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирина Костова: Отмених решението за Национален парк "Пирин" от целесъобразност

Ирина Костова

Министърът на околната среда Ирина Костова разпореди да бъде извършена екологична оценка на проекта за актуализация на Плана за управление на Национален парк "Пирин". Това след намесата на президента Румен Радев, който поиска да бъде намерено прозрачно и отговорно решение, гарантиращо обществения интерес. От еко министерството първо съобщиха, че ще удължат срока за обжалване на решението да не се прави екологична оценка на проекта, а часове по-късно оповестиха, че вече е разпоредено извършването на екологична оценка. Въпреки това еколози се събраха на протест пред министерството. 

Министър Ирина Костова заяви, че няма съмнения законността на решението от 1-ви март. То предвиждаше да не се извършва екологиична оценка на плана за управление на Националния парк "Пирин" и това предизвика недоволството на еколозите. Министър Костова каза:

От целесъобразност днес реших да отменя решението си от 1-ви март, с оглед на това, че има широк отзвук сред обществеността.

Еколозите одобриха последното решение на министерството. Любомир Костадинов от организацията коментира:

Това е положително развитие, не знам защо трябваше да се минава през този фарс. Все още очакваме да видим финалното решение, защото се видя, че за няма и 12 часа, позицията се смени четири пъти. Начинът, по който беше взето това решение и начинът, по който се отигра днес, показва не много чисти и адекватни действия, които все още ни притесняват и изпитваме някакви съмнения.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Министър Ирина Костова

Ще има екологична оценка на плана за управление на парк "Пирин"

Екоминистерството направи отстъпка по отношение на плана за управление на парк "Пирин".  Министърът на околната среда разпореди да бъде извършена екологична оценка на проекта за актуализация на Плана за управление на Национален парк "Пирин". По този..

обновено на 06.03.17 в 19:25

Радев: Решението на МОСВ за парк "Пирин" е прибързано

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) твърди, че е законно решението, според което не е необходимо да се извършва екологична оценка на новия план за управление на Националния парк "Пирин". Еколози ще обжалват това решение и тази вечер..

обновено на 06.03.17 в 12:09
ВИЖТЕ ОЩЕ

Денков: Имаме план, ще го представим в следващите дни

"Продължаваме промяната" свиква Националния си съвет, за да реши дали да приеме предложението на "Демократична България" двете формации да се опитат да съставят правителство с втория мандат.  На влизане председателят на ПГ на ПП-ДБ Николай Денков каза,..

публикувано на 13.07.24 в 12:20
Военнослужещи участват в гасенето в различни райони на страната.

Александър Джартов: Продължава гасенето на пожари в 4 области на страната

Продължава гасенето на пожари в 4 области на страната, съобщи директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов : Два хеликоптера се включиваха в гасенето край ивайловградското село..

публикувано на 13.07.24 в 12:14
Мохамед Халаф

Мохамед Халаф: Има нова ситуация в Сирия

Президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви изненадващо в края на миналата седмица, че е отправил към президента на Сирия Башар ал Асад покана за официално посещение. Владимир Путин бил предложил преди това услугите си да посредничи това да се..

публикувано на 13.07.24 в 11:58
Момче се охлажда във фонтан в Атина, 12 юни 2024 г.

Жега и риск от пожари в Гърция

Днес е пореден ден на високи температури в Гърция с риск от пожари. Лекарите отново препоръчват в обедните часове да се стои в климатизирани помещения. Продължава екстремно топлото време в Гърция. Според прогнозите днес температурите на..

публикувано на 13.07.24 в 11:56
Израелски танк на границата с Ивицата Газа

Барбара Слейвин: Нетаняху е заложник на фанатици, Израел удължава агонията

Миналата неделя се навършиха 9 месеца от терористичния рейд на палестинската групировка "Хамас" в Южен Израел, след който започна войната в ивицата Газа. "Хамас" дадоха да се разбере, че са готови да се откажат от ключови свои условия за..

публикувано на 13.07.24 в 11:39
Балансът на силите в новия френски парламент е сложен

Юлия Талева: Широката коалиция е необичайна за Франция

След втория тур на извънредните парламентарни избори във Франция обединената левица и центристката коалиция на президента Еманюел Макрон успяха да мобилизират и да организират достатъчно избиратели, за да попречат на "Националния сбор" на Марин льо..

публикувано на 13.07.24 в 11:25
главен комисар Александър Джартов

Няма застрашени населени места от пожарите в страната

Няма застрашени населени места от избухналите пожари в страната. Това съобщи в интервю за БНР директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов: "Основно имаме големи пожари като..

публикувано на 13.07.24 в 11:20