Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неутрализират с натриева основа химикала от повредения резервоар в Девня

| обновено на 10.03.17 в 12:49

Опасно ниво на киселинност е измерено в химикала в повредената цистерна на "Полимери" Девня, съобщи кметът на града Свилен Шитов. В Девня е обявено бедствено положение заради пробойна в един от резервоарите, съхраняващ отпадъчен продукт трихлоретан. Бяха поръчани изследвания, чиито резултати Свилен Шопов обяви.

След заседание на Кризинсия щаб в Девня с участието на заместник областния управител на Варненска област Иван Иванов е взето решение да започне неутрализация на химикала с натриева основа. Първоначално ще бъдат купени 7 кубика от Румъния, а след това ще бъде доставено допълнително количество. По-късно, след приключване на процедурата, ще се прецени дали цялото количество на трихлоретана може да се прехвърли в здравия резервоар. Очаква се и решението на Комисията за защита на конкуренцията относно обжалването на конкурса за утилизация на химикала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Удължава се бедственото положение в бившия завод "Полимери"

Бедственото положение в бившия завод "Полимери", чийто срок изтича днес, ще бъде удължено с още 30 дни, съобщи кметът на Девня Свилен Шитов след заседание на кризисния щаб в Общината. Това се налага поради извършването на поредица от спешни мерки..

обновено на 07.03.17 в 15:08
ВИЖТЕ ОЩЕ

Взрив в завода за целулоза край Свищов

Взрив е избухнал в завода за целулоза край Свищов. Има леко пострадал служител. Това потвърди за БНТ кметът на Свищов. Инцидентът е станал в отделение на завод "Свилоза". Първо е избухнал пожар, след което е имало взрив. На мястото има четири..

публикувано на 29.07.24 в 12:14

ИТН получи третия мандат: Ще разговаряме с всички, за кабинет е нужна широка подкрепа

Това е последният шанс 50-ото НС да излъчи правителство и да не отлети скоропостижно и без съществени постижения в историята. От самото начало на този процес вие застъпвате тезата за необходимостта за редовно правителство и отстоявате формулата за..

публикувано на 29.07.24 в 12:10

Правителството следи с тревога изявления в РСМ, насочени към нарушаване на международни ангажименти

Правителството на Република България следи с нарастваща тревожност изявления и декларации на официални представители на Република Северна Македония, насочени към нарушаване на международни ангажименти в областта на инфраструктурната свързаност вкл...

публикувано на 29.07.24 в 11:41
Николас Мадуро и Едмундо Гонсалес

Президентът на Венецуела Мадуро и опозиционният лидер Гонсалес се обявиха за победители на изборите

И президентът на Венецуела Николас Мадуро, и съперникът му от опозицията Едмундо Гонсалес обявиха победа в президентските избори, които протекоха на фона на взаимни обвинения, както и на съмнения в чужбина за честността на вота. Избирателната..

публикувано на 29.07.24 в 11:36
Миконос, Гърция, 18 юли 2021 г.

Ръст на международната престъпност по гръцките острови

Пренатоварените от туристи гръцки острови станаха цел на международни престъпни банди. Днес започва масирана полицейска акция на остров Миконос срещу обири и разпространение на наркотици. Организирани банди пристигат от чужбина и действат на..

публикувано на 29.07.24 в 11:30

Очакваният френски противопожарен самолет може да черпи вода от 4 наши язовира

От 4 язовира може да черпи вода френският самолет, който ще се включи в гасенето на пожара на българо-гръцката граница. Директорът на териториалното поделение към Държавното предприятие за управление и стопанисване на язовирите Харизан..

публикувано на 29.07.24 в 11:15

Георги Икономов: С върхове, ръбове и мурови гори на малко място Пирин дава най-невероятно изживяване

Пирин е планината, която на най-малко пространство ти дава най-невероятно изживяване, защото тук са концентрирани на най-малко място много върхове, езера, гори, особено мурови, ръбове остри като бръснач. Има всичко и в рамките на ден можеш да..

публикувано на 29.07.24 в 11:12