Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 2 800 български ученици и повече от 500 учители са преминали обучения в ЦЕРН

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният директор на Европейската организация за ядрени изследвания Фабиола Джианоти и министърът на образованието Николай Денков са обсъждали създаването на инкубатор за стартиращи фирми, в който да се използват нови технологии, разработени в ЦЕРН. 

В момента има 9 бизнесинкубатора в държави-членки на организацията, каза Джианоти:

Това са платформи, които се финансират от държавата, която е домакин, а ЦЕРН допринася със своите технологии като ние подпомагаме основно младите предприемачи, които в момента започват работа. Така, че ако се намери устойчив източник на финансиране, ще бъдем щастливи, подобен инкубатор да има и в България, каза Фабиола Джеаноти.

Над 2 800 български ученици и повече от 500 учители по природни науки са преминали обучения в ЦЕРН през последните шест години. Вече са организирани и виртуални посещения в различните лаборатории на организацията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бенямин Нетаняху

Нетаняху заяви, че вече има шанс за мир в Близкия изток

Една година и 10 дни след терористичния рейд на "Хамас" в Израел премиерът на тази държава Бенямин Нетаняху заяви, че вече има шанс за мир в Близкия изток - защото вчера при операция в южната част на Ивицата Газа е бил убит лидерът на "Хамас" Яхия Синуар. Краят на бойните действия обаче, каза Нетаняху - зависи изцяло от това дали ще бъдат освободени..

публикувано на 17.10.24 в 22:10

По-висока избирателна активност очакват в Благоевград

По-висока избирателна активност очакват в област Благоевград на предстоящите извънредни парламентарни избори. Между 5 и 12 процента са прогнозите на областния управител и председателя на Районната избирателна комисия. Организацията за подготовката на изборите върви нормално, като вече са доставени мобилните устройства за наблюдение и заснемане на..

публикувано на 17.10.24 в 21:48
Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис (вляво) и президентът на Украйна Володомир Зеленски - снимка от Одеса, 5 март 2024

Мицотакис и Зеленски подписаха споразумение за сътрудничество

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис и украинският президент Володимир Зеленски подписаха в Брюксел споразумение за сътрудничество в сферата на сигурност и отбрана. Гръцки опозиционни партии осъдиха договора. Споразумението позволява на Гърция активно да участва по възстановяването на Украйна с акцент за област Одеса, където живеят хиляди..

публикувано на 17.10.24 в 21:33
Заместник-председателката на проруската молдовска партия

Полицията в Молдова заяви, че модовци са обучавани в Русия как да участват в протести

Полицията в Молдова заяви днес, че е разкрила схема, включваща молдовци, които са били изпращани редовно в Русия за обучение как да участват в протести и други граждански вълнения в страната, предаде "Ройтерс". Тя изрази предположение, че групата, отговаряща за организиране на обучението, е свързана с молдовския политик в изгнание Илан..

публикувано на 17.10.24 в 20:58

Присъди в Гърция за несправяне с наводненията от 2020 година

Съдът в град Лариса осъди бившият областен управител на Тесалия за несправяне с опустошителните наводнения през 2020 година от циклона "Янос", който взе и три жертви. Според магистратите виновни са също бившият заместник-областен управител и двама шефове на технически служби. Те са обвинен в пропуски, които са довели до жертви и наводнения в..

публикувано на 17.10.24 в 20:38
Президентът на Украйна Володомир Зеленски (вляво) и генералният секретар на НАТО Марк Рюте - Брюксел, 17 октомври 2024

Рюте: НАТО ще направи всичко възможно, за да помогне на Украйна

Генералният секретар на НАТО Марк Рюте отправи послание към руския президент Владимир Путин - че ако си мисли, че алиансът ще загуби единството и волята си да подкрепя Украйна, няма да успее. Формулата на плана на Зеленски е "мир чрез предупреждение" На пресконференция в Брюксел след заседание на министрите на отбраната на страните от НАТО Рюте..

публикувано на 17.10.24 в 20:22
Лидерът на

Израел потвърди смъртта на лидера на "Хамас" Яхия Синуар

Лидерът на "Хамас" Яхия Синуар е мъртъв, декларира израелският външен министър Израел Кац в специално изявление, цитирано от агенция "Ройтерс". "Масовият убиец Яхия Синуар, който беше отговорен за клането и зверствата на 7 октомври миналата година, беше убит днес от израелски войници", се казва в изявлението на Кац. Малко преди публикуването му армията..

публикувано на 17.10.24 в 20:11