Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ с остра реакция на газовата атака в Сирия

Рекс Тилърсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският държавен секретар Рекс Тилърсън заяви, че според САЩ без съмнение сирийското правителство под ръководството на президента Башар ал-Асад е отговорно за ужасяващата атака в сирийската провинция Идлиб, при която загинаха над 80 цивилни.

По-рано президентът Доналд Тръмп нарече случилото се в Сирия поругаване с човечеството. Тръмп не спомена Русия - съюзника на сирийската власт, но Държавният секретар отправи категорично послание към Кремъл:

Според мен е време руснаците да помислят добре над своята продължаващата подкрепа за режима на Асад.

Според официални лица, цитирани от АП, Сирия ще бъде една от темите на разговорите между Рекс Тилърсън и руското правителство следващата седмица по време на визитата му в Москва.

От своя страна пратеникът на Вашингтон в ООН Ники Хейли припомни как преди няколко седмици Съветът за сигурност е искал да потърси отговорност от сирийската власт за това, че е задушила до смърт с токсични химикали свои граждани. По думите й тогава Русия е попречила на вземане на решение, като си е затворила очите за варварството.

На извънредното заседание на Съветът за сигурност на ООН по повод предполагаемата химическа атака, която активисти наричат една от най-жестоките по време на гражданската война, Хейли говори и за възможно едностранно действие от страна на САЩ:

Когато ООН системно не предприема колективно действие, има моменти, в които ние сме принудени да предприемем действие сами.

AП съобщава, че американското разузнаване, Световната здравна организация и "Лекари без граници" са на мнение, че по първоначални данни по време на нападението е използван нервно-паралитичен газ. Москва твърди, че токсичният газ се е появил, след като сирийската армия е бомбардирала фабрика за амуниции на бунтовниците в северозападната сирийска провинция Идлиб. Дамаск отрича силите на президента да са извършвали нападение с химическо оръжие.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Очаква се противопожарен самолет от Франция за гасенето на пожара на границата с Гърция

Очаква се днес да пристигне противопожарен самолет от Франция, за да се включи в гасенето на пожара на граничната планина Славянка. Страната ми поиска помощта по Европейския механизъм за гражданска защита, след като снощи огъня, който изпепели над 15 хил. декара в Гърция, навлезе на българска територия, а наличието на минни заграждения затрудни..

публикувано на 29.07.24 в 08:09

Четирима руски журналисти останаха без акредитации за Игрите в Париж

Руската държавна информационна агенция ТАСС съобщи, че организационният комитет на Олимпийските игри в Париж е лишил четирима нейни журналисти от акредитация за отразяване на Игрите, без да се споменават конкретни причини. Русия заяви, че отнемането на акредитацията на репортерите е било "напълно неочаквано", след като журналистите са..

публикувано на 29.07.24 в 08:09
Кадър от взривовете в складовете за фойерверки в Елин Пелин

Борис Радански: Нормативно има минимални отстояния на опасни производства от населените места

Нормативната база регламентира за отделни видове производства и съхранение на взривни вещества и боеприпаси минимални отстояния от населени места и инфраструктура . Това обясни в интервю за БНР Борис Радански, собственик на фирма за военни продукти. " Обикновено се изчислява на базата на т.нар. тротилов еквивалент ", уточни той...

публикувано на 29.07.24 в 08:00
Николас Мадуро на митинг в Каракас.

Николас Мадуро е обявен за победител на президентския вот във Венецуела

Президентът на Венецуела Николас Мадуро отново печели изборите във Венецуела, съобщи Избирателната комисия, въпреки многобройните сондажи, които сочеха предимство на опозицията. Основен съперник на Мадуро беше кандидатът на най-големия опозиционен блок Едмундо Гонсалес. Опозицията призова гласоподавателите да останат в секциите за..

публикувано на 29.07.24 в 07:57
Снимки на жертвите на удара срещу окупираните от Израел Голански възвишения.

САЩ и европейски държави се обявиха против разрастване на конфликта Израел - "Хизбула"

Съединените щати и редица европейски страни се обявиха против разрастване на конфликта на Израел с ливанската радикална групировка "Хизбула", която беше обвинена за гибелта на 12 деца и младежи при ракетно нападение в окупираните Голански възвишения. "Хизбула" напусна позиции в Ливан, след като Израел заплаши със силен удар в отговор на..

публикувано на 29.07.24 в 07:48

Румен Стоянов: Държавата трябва да застави мобилните оператори навсякъде да има връзка

"На места няма обхват и не може да бъдат известени хората . Писали сме писма до всички комисии, до министъра на вътрешните работи, на отбраната, до ДАНС, парламентарни комисии. Няма никакво решение. Това, което тогава казвахме, сега се случва ." Това обясни пред БНР Румен Стоянов, изпълнителен директор на Националното сдружение на кметовете..

публикувано на 29.07.24 в 07:44

Работи се по всички версии за изгорелите складове за фойерверки край Елин Пелин

Прокурори и следователи работят по всички версии за изгорелите складове за фойерверки край Елин Пелин. Вчера бяха открити две тела в района на взривовете. Така жертвите станаха четири.  Разпитани са осем свидетели. Един от тях е младеж, който е оцелял на територията на складовете през първите 20 минути на пожара и е успял да се спаси, съобщи..

публикувано на 29.07.24 в 07:38