Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преди повече от хилядолетие Свети Климент Охридски поставя началото на българската литература

БНР Новини
Проф. Вася Велинова

През 2016 се навършиха 1100 години от смъртта на Св. Климент Охридски, ученик на славянските просветители Св.Св.Кирил и Методий. Една нова книга за тази велика личност имаше своята премиера в Регионалния исторически музей на София: „Климент Охридски и началото на българската литература”. Неин автор е проф. Вася Велинова, директор на Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев” към Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Заглавието бе представено от доц. Георги Николов, зам.-декан на Историческия факултет на университета. То е плод на дългогодишни изследователски усилия и авторката му се надява книгата да достигне до широк кръг читатели.

СнимкаСвети Климент Охридски е причината днес ние да разговаряме с вас на литературен български, да се радваме на българска поезия, да се радваме на българско кино и драматургия, казва проф. Велинова. Той е в основата на нашия литературен език, на българското художествено слово. Той създава, възпитава у своите слушатели вкуса към поезията, към фикцията, ако щете, която е основа на всяка добра литературна дейност. Затова името му остава безсмъртно през вековете. Когато човек види в колко много преписи са разпространени неговите произведения, как те са се преписвали и дори през епохата на българското Възраждане, само защото са носели името на Св. Климент, не може да не си даде сметка, че именно неговият талант е залог за такова творческо дълголетие. И още нещо. Климент Охридски е старобългарски писател. Аз дори съзнателно избягвам термина „славянски”, защото той е много общ. Делото на Св. Климент Охридски процъфтява в България, старобългарският език е този, който ляга в основата на богослужението и става трети сакрален богослужебен език в Средновековна Европа. Това е подвиг не само на Климент и учениците на Светите братя Кирил и Методий, това е подвигът и на българските владетели княз Борис и цар Симеон, за което те заслужават поклон. В девети век владетелите на България са прозрели, че без книжнина и просвета на роден език, без образование в християнската култура и етика, държавата не може да просперира.

Ще добавим, че проф. Велинова е защитила дисертация на тема „Композиционно-стилистични принципи в похвалните слова на Климент Охридски.” Преди години неин научен ръководител е бил известният учен Красимир Станчев, един от най-посветените в Климентовото творчество.

Името на Свети Климент е наистина обединяващо, посочва Вася Велинова. И сега, когато се върнах към тази проблематика след толкова години, изминали от дисертацията ми, си дадох сметка, че всъщност той е една вечна тема в науката. Че всяко поколение изследователи открива своите проблеми, решава ги по един блестящ понякога начин и това обогатява неговия образ, обогатява нашето знание за тази епоха, тогава когато изследванията са, разбира се, поднасяни добросъвестно. И за да не бъда многословна, искам да благодаря на Македонския научен институт за възможността да се впиша и аз в тази славна поредица с книжката, посветена на Свети Климент.

Изданието е шеста книга от поредицата „Малка македонска библиотека” на Българското сдружение на родовете от Македония.

Снимки: БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.