Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици и чиновници създават "Природа в училище"

Снимка: Ивайло Николов

Със засаждането на десетки цветя, дървета и храсти в двора на 18-то Средно училище „Уилям Гладстон“, което се намира в столичния район „Възраждане“, започна инициативата на районната администрация за повече зеленина в учебните заведения.

Идеята е на районния кмет Савина Савова, а този еко проект носи името „Природа в училище“. Идеята на инициативата пък е да образова и научи децата от училището на отговорност и любов към природата.

В училищата представители на районната администрация заедно с учениците, директорите и преподавателите ще засадят дървета, цветя и храсти във всички дворове на предварително обособени места, за да ги превърнат в „зелени училищни зони“. Самото засаждане ще се осъществява по график, а 18-то училище беше първото, чиито зелени площи бяха обогатени, благодарение на инициативата. Кметът на район „Възраждане“ Савина Савова обясни, че в рамките на проекта „Природа в училище“ ще бъдат засадени над 50 дръвчета в училищата в района.

Савина Савова каза още, че учениците се включват с голямо желание в засаждането на растенията. Заместник-директорът на 18-то училище Дошка Гаджонова пък обясни, че в инициативата днес са включени учениците от 8 клас, защото те са първа година в училището и ще имат възможност да се грижат през следващите 5 години за дърветата и цветята, които са засадили.

Учениците, които се включват в инициативата са различен брой, като в засаждането се включват тези деца, които имат възможност, за да не се пречи на учебния процес. 

Повече за тази инициатива и как започна тя днес - чуйте от репортажа на Ивайло Николов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.