Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

П. Симеонов: Борисов по-лесно ще може да се разбере с Обединените патриоти, отколкото се разбираше с РБ

Даниел Смилов: Ако центърът в Европа не удържи на изборите, всички прогнози стават опасни

Снимка: БГНЕС


Съмнявам се, че парламентът ще превъзмогне закономерността да има ниска популярност, тъй като хората виждат в него сбор от партиите, а в партиите – сбор от злини.

Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ социологът Първан Симеонов. Той коментира че парламентите имат най-висок рейтинг веднага след изборите, когато поне привържениците на спечелилата партия им декларират доверие

Обществен комфорт смятам, че ще има, защото има известна умора от нестабилността и защото беше забъркан управленски мандат с популярни предпочитани съставки - битов здрав разум далеч от идеологизации, каквото излъчва ГЕРБ, мек национализъм или не толкова мек, какъвто излъчват патриотите, и социални съставки, граничещи със социален популизъм. Това ще са хареса! Няма да е и толкова трудно за упражняване като власт. Струва ми се, че Борисов по-лесно ще може да се разбере с патриотите, отколкото се разбираше с реформаторите. Не на последно място, чисто аритметично е по-лесно. Като добавите към това и факта, че има ясна опозиция, а това обикновено стяга и опозиция, и управляващи, всичко това ме кара да мисля, че този мандат може да бъде дори и по-дълъг от края на европейското председателство. Като начало ще е комфортен, а по-нататък, вероятно, ще има и турбуленции. Виси над него дамоклевият меч на предложението на Слави Трифонов. Виси и предложението на президента Румен  Радев за промени в повече сигурност за сметка на някои права.

Симеонов изтъкна, че на БСП предстои битка „на вътрешния фронт“ - в партията. Партията е вкарала и доста „нападатели“ в НС, но между тях все още няма партийна дисциплина. Третото предизвикателство е да „уплътни“ ролята на опозиция. Според него евентуални разкрития за Валери Симеонов преди формирането на кабинет няма да „разбъркат картите“ на управляващите:

Не вярвам много да се разбъркат, но виждам два ярки центъра на извънпарламентарна опозиция, които ще се сформират. Единият е точно около Слави Трифонов, който остава някак си непредставен. Май не на шега и май не само с рекламна цел от ГЕРБ говорят за мажоритарното гласуване. Май сериозно са се замислили, защото знаят, че мажоритарното гласуване, в някои свои разновидности, може да е служебно удължаване на живота им, а те прекрасно знаят, че и те се износват въпреки късмета на тези избори. Вторият такъв извънпарламентарен център е либералният и прозападен лагер, който също остава непредставен. Той, знаете, е много креативен, доста гласовит и доста разумно критичен, на моменти. Така че няма да му е леко на този парламент.

СнимкаПолитологът Даниел Смилов допълни, че висящите въпроси се увеличават:

Това управление стартира с едно леко преиграване, че международното положение, тежката международна ситуация, изисква съставянето и крепенето на една доста екзотична коалиция между ГЕРБ, от една страна, и Обединените патриоти, които сами по себе си са сложна тричленна формация, но все пак принадлежат към национал-популисткия сектор. Вариантите оттук нататък са два: ако центърът в Европа удържи на предстоящите избори, а имаме доста сериозна поредица от избори, започващи в неделя във Франция, Англия, парламентарни избори, нашата коалиция ще изглежда все по-екзотична. Ако пък, не дай Боже, не удържи, тогава всички прогнози стават много опасни, защото ще работим в изключително различна среда!

Смилов изтъкна, че в програмата на правителството „има доста намалени очаквания и изисквания от страна на патриотите“ и не присъства голяма част от тяхната програма. Според него има вероятност управлението да изкара до края на българското председателство на ЕС, но не се ангажира с прогноза дали то ще изкара пълен 4-годишен мандат.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини, сочи проучване

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини и биха поставили всички и дори допълнителни ваксини на децата си . Над 77% от родителите определят лекарите като основен източник на информация по въпросите на ваксините, а 95% от общопрактикуващите лекари съветват родителите да ваксинират децата си с всички ваксини от задължителния..

публикувано на 26.04.24 в 11:42

Епидемия и коклюш в 21 области, но без извънредна епидемична обстановка

У нас вече има епидемия от коклюш, но няма да бъде обявена извънредна епидемична обстановка, съобщи за БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му има потвърдени случаи на инфекцията в 21 области в страната. На днешното заседание на Министерския съвет ще бъдат представени мерки за ограничаване на..

публикувано на 26.04.24 в 11:42

"Български пощи" възстанови приемането на писма и колети за Израел

От днес "Български пощи" възстановяват приемането на писма и колети за Израел. Няма да бъдат приемани куриерски пратки. От пощите посочват, че е възможно да има забавяния в доставките заради промени в полетите на авиопревозвачи, наложени от остановката в Израел.

публикувано на 26.04.24 в 11:35
Делян Пеевски

Пеевски: Проектът ПП-ДБ приключи!

Проектът ПП-ДБ приключи, промяната се превърна в пълна контрабандна подмяна. Това заяви в кулоарите на парламента съпредседателят на ДПС Делян Пеевски. Пеевски призова Петков и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да не коментират с кого ще управлява ДПС, защото това зависи единствено от вота на избирателите и решението на движението. Изборният..

публикувано на 26.04.24 в 11:28

На първо четене: НС забрани рекламата на хазартни игри в медиите

На първо четене Народното събрание забрани рекламата на хазартни игри в медиите. Очаква се промените да бъдат окончателно прокарани на извънредно заседание във вторник, 30 април. С единодушно подкрепените промени в Закона за хазарта на първо четене парламентът забрани рекламата на хазартни игри в радио и телевизионни програми, на обществени..

публикувано на 26.04.24 в 11:10

ЦИК заличи партия "Атака" за изборите на 9 юни

ЦИК заличава регистрацията на партия "Атака" за изборите на 9-ти юни. Това става ясно от решение на комисията, публикувано снощи. Причината е, че при извършена проверка са установени 2397 коректни записи в списъка на партията, което е по-малко от изискването за 2500 избиратели. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен..

публикувано на 26.04.24 в 11:10

Великобритания защитава университети си заради риск за националната сигурност

Чужди държави се насочват към британските университети  в опит да  подкопаят националната сигурност, предупреди  британската служба за вътрешно разузнаване МИ-5. Заместник-ректорите от 24 водещи университета бяха информирани за заплахата от службите за сигурност и правителството. Те бяха предупредени, че авангардни изследвания в..

публикувано на 26.04.24 в 11:00