Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има задържан за стрелбата във Фресно

Снимка: БГНЕС

Трима души загинаха и един е ранен след стрелба в централната част на Фресно, Калифорния във вторник. Малко след началото на стрелбата властите задържаха мъж и обявиха, че  случилото се вероятно породено от расова омраза. И тримата загинали са бели мъже.

Жителите на Фресно продължават да показват съпричастност към семействата на загиналите и пострадалите. След като вчера десетки се стекоха  с послание за мир, днес местни телевизии показват запалени свещи пред мястото на едно от убийствата.

Според информацията на органите на реда заловеният за стрелбата – 39 годишният Кори Али Мухамад е изстрелял 16 куршума в продължение на по-малко от две минути. Шефът на полицията във Фресно Джери Дайър заяви, че системата за разпознаване на изстрели е регистрирала стрелби на четири различни места в града.

Дайър допълни, че атаката изглежда да е на расова основа. Профили в социалните мрежи на заловения индикират, че той е изпитвал омраза спрямо белите и властите. Полицията коментира, че случилото се може да е било породено от публикуването на снимката е медиите на Мухамад във връзка с убийство на охранител в мотел миналата седмица. Смята се, че Мухамад е имал намерение да убие колкото се може повече хора преди да влезе в затвора.

В. "Лос Анджелис Таймс" цитира бащата на задържания, според когото синът му е смятал, че в Америка има война между чернокожи и бели.

Федерални агенти се присъединиха към разследването като до момента оръжието на престъплението все още не е открито.

Темата за престъпления от омраза  е една от най-чувствителните в страната. През изминалите няколко месеца атаки от този вид се превърнаха във водещи новини. В това число – заплахи срещу еврейски центрове и убийството на двама индийци в бар в Канзас. Миналия месец полицията в Ню Йорк арестува Джеймс Джаксън, който е заподозрян в убийство на расова основа на възрастен чернокож мъж. Според полицията Джаксън е пътувал от Балтимор до Ню Йорк с идеята да убива чернокожи.

Подобни инциденти доведоха до обмисляне на промяна в законите за налагане на по-строги наказания за престъпления от омраза.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Очаква се противопожарен самолет от Франция за гасенето на пожара на границата с Гърция

Очаква се днес да пристигне противопожарен самолет от Франция, за да се включи в гасенето на пожара на граничната планина Славянка. Страната ми поиска помощта по Европейския механизъм за гражданска защита, след като снощи огъня, който изпепели над 15 хил. декара в Гърция, навлезе на българска територия, а наличието на минни заграждения затрудни..

публикувано на 29.07.24 в 08:09

Четирима руски журналисти останаха без акредитации за Игрите в Париж

Руската държавна информационна агенция ТАСС съобщи, че организационният комитет на Олимпийските игри в Париж е лишил четирима нейни журналисти от акредитация за отразяване на Игрите, без да се споменават конкретни причини. Русия заяви, че отнемането на акредитацията на репортерите е било "напълно неочаквано", след като журналистите са..

публикувано на 29.07.24 в 08:09
Кадър от взривовете в складовете за фойерверки в Елин Пелин

Борис Радански: Нормативно има минимални отстояния на опасни производства от населените места

Нормативната база регламентира за отделни видове производства и съхранение на взривни вещества и боеприпаси минимални отстояния от населени места и инфраструктура . Това обясни в интервю за БНР Борис Радански, собственик на фирма за военни продукти. " Обикновено се изчислява на базата на т.нар. тротилов еквивалент ", уточни той...

публикувано на 29.07.24 в 08:00
Николас Мадуро на митинг в Каракас.

Николас Мадуро е обявен за победител на президентския вот във Венецуела

Президентът на Венецуела Николас Мадуро отново печели изборите във Венецуела, съобщи Избирателната комисия, въпреки многобройните сондажи, които сочеха предимство на опозицията. Основен съперник на Мадуро беше кандидатът на най-големия опозиционен блок Едмундо Гонсалес. Опозицията призова гласоподавателите да останат в секциите за..

публикувано на 29.07.24 в 07:57
Снимки на жертвите на удара срещу окупираните от Израел Голански възвишения.

САЩ и европейски държави се обявиха против разрастване на конфликта Израел - "Хизбула"

Съединените щати и редица европейски страни се обявиха против разрастване на конфликта на Израел с ливанската радикална групировка "Хизбула", която беше обвинена за гибелта на 12 деца и младежи при ракетно нападение в окупираните Голански възвишения. "Хизбула" напусна позиции в Ливан, след като Израел заплаши със силен удар в отговор на..

публикувано на 29.07.24 в 07:48

Румен Стоянов: Държавата трябва да застави мобилните оператори навсякъде да има връзка

"На места няма обхват и не може да бъдат известени хората . Писали сме писма до всички комисии, до министъра на вътрешните работи, на отбраната, до ДАНС, парламентарни комисии. Няма никакво решение. Това, което тогава казвахме, сега се случва ." Това обясни пред БНР Румен Стоянов, изпълнителен директор на Националното сдружение на кметовете..

публикувано на 29.07.24 в 07:44

Работи се по всички версии за изгорелите складове за фойерверки край Елин Пелин

Прокурори и следователи работят по всички версии за изгорелите складове за фойерверки край Елин Пелин. Вчера бяха открити две тела в района на взривовете. Така жертвите станаха четири.  Разпитани са осем свидетели. Един от тях е младеж, който е оцелял на територията на складовете през първите 20 минути на пожара и е успял да се спаси, съобщи..

публикувано на 29.07.24 в 07:38