Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Популистката партия "Алтернатива за Германия" си избра двама лидери за предизборната кампания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През втория ден на своя партиен конгрес германската популистка партия "Алтернатива за Германия“ избра кандидатите и програмата, с които ще се яви на парламентарните избори през септември.

Двама души ще са лицето на партията за изборите - Александър Гауланд и Алис Вайдел. Бившият християндемократ Гауланд е най-възрастният член на "Алтернатива за Германия“ и бе неин говорител. Вайдел не е много позната извън партията си. Тя е икономист е се числи по-скоро към либералните кръгове на партията.

"Алтернатива за Германия“ прие и програмата си, която има два акцента - мерки срещу бежанци и повече внимание към германското семейство. В нея е залегнало и желанието на партията Германия да излезе от еврозоната, както и твърдения, че промените в климата са измислица и борбата с тях само пречи на бизнеса. Партията планира и да организира референдум за оставането на Германия в ЕС.

"Алтернатива за Германия“ иска да забрани събирането на семейства, ако един бежанец получи статут в Германия. Според закона сега той има право да вземе при себе си съпругата, децата и родителите си. Освен това партията настоява да се приеме и твърда годишна квота за депортация на бежанци, а ако някоя държава отказва да ги према обратно, да й се оказва финансов натиск. Отговорността пред закона при престъпления да се свали от 16 на 12 години е също част от плана на популистите. Също така те ще се борят и за отменяне на задължителния данък за обществени медии, с който в момента се издържат основните телевизии и радиостанци в страната.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

Димитър Главчев: Сигналът за частната детска болница ще бъде изпратен утре до ДАНС и прокуратурата

Сигналът по случая с частната детска болница "Мама и аз" ще бъде изпратен до ДАНС и прокуратурата утре – в първия работен ден след празниците, обяви служебният премиер Димитър Главчев. Той заяви, че в момента, когато неговото правителство е взело решението за разрешаване на изграждане на лечебното заведение, всичко е било законно...

публикувано на 06.05.24 в 12:29

Водосвет на бойните знамена в Деня на храбростта

С водосвет на бойните знамена на Българската армия и знамената светини в София започнаха честванията по случай Гергьовден - Деня на храбростта. Президентът Румен Радев, служебният премиер Димитър Главчев, министърът на отбраната Атанас Запрянов, зам.-председателят на парламента Росица Кирова, депутати, дипломати и военни се включиха в..

публикувано на 06.05.24 в 12:25

Русия планира учение с използване на тактическо ядрено оръжие

Русия ще проведе в близко бъдеще военно учение, което ще включва отработване на употребата тактически ядрени оръжия, предадоха АФП и Ройтерс, като цитират руското министерството на отбраната. Министерството уточни, че учението е наредено от президента Владимир Путин. То ще провери готовността на нестратегическите ядрени сили за изпълнение на..

публикувано на 06.05.24 в 11:53
Протестна акция по повод визитата на Си Цзинпин във Франция.

Си Цзинпин разговаря в Париж с Макрон и Фон дер Лайен

Китайският президент Си Цзинпин е от снощи на официално държавно посещение във Франция в рамките на европейска обиколка, в който ще посети и Сърбия, и Унгария. Днес той ще разговаря с френския президент Еманюел Макрон. Тържествена церемония за афиширане на френско-китайското приятелство и тежки дипломатически разговори - това предстои днес в..

публикувано на 06.05.24 в 11:45

Вход свободен и много изненади в Националния военноисторически музей в София

Националният военноисторически музей в София отбелязва Гергьовден с вход свободен. Посетителите ще могат да се насладят на постоянната хронологична и на външната експозиция, обясни пред БНР Деяна Костова, зам.-директор на музея.  Свободен е достъпът и до временните изложби. "В момента те са три. Една от тях е "Белезите на войната"...

публикувано на 06.05.24 в 11:43
Снимката е илюстративна, архив.

Гърция: Тежки травми след инциденти с пиратки

Неспазване на забраната за използване на пиратки доведе до тежки травми в Гърция. Въпреки нареждането на полицията да не се използват пиратки на много места в Гърция продължава тази традиция, която винаги води до тежки инциденти. В област Атика пострадалите са петима души. Има инциденти също и на остров Крит, където пиратка избухна в..

публикувано на 06.05.24 в 11:36

Как полигонът "Ново село" промени икономиката на района?

От 1962 година съществува полигонът "Ново село". От близо 20 години на него правят учения американски и български военни, а в последните години и батальонната бойна група на НАТО, която е дислоцирана у нас.  Колкото хора, толкова и мнения за това как за 20 години е била променена икономиката на района, след като от 2001 година полигонът..

публикувано на 06.05.24 в 11:35