Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Шумен отново се събират пианисти и цигулари за конкурса „Панчо Владигеров“

От 28 април до 5 май

БНР Новини
Снимка: fondvlad.com

Три са възрастовите групи: до 12 години, до 15 и до 19 години. Ще се състезават 39 – 19 пианисти и 20 цигулари. Освен български музиканти пристигат състезатели от тайван, Япония, Сърбия, Корея, Турция, Чехия.
Концертът за откриването ще изнесат лауреати от предишни конкурси – Борис Узунов, Емил Бояджиев – пианисти, Виктория Даскалова и Филип Филипов – цигулари.
Журито за пианистите е с председател Людмил Ангелов (България) и членове – Акуилес дел Винге (Аржентина/Белгия), Андреас Фрьолих (Германия), Боян Воденичаров (България) и Минг Янг (Китай). Минчо Минчев е председател на журито за цигуларите, а членове са Гитка Гичкова (България), Мухамеджан Турдиев (Турция), Уте Хасенауер-Рамирец (Германия) и Флорин Кроитору (Румъния).
Освен обичайните първа, втора и трета награда за отделните групи се присъждат и награда на името на пианиста Антон Диков и на цигуларя Емил Камиларов. Един от носителите на първа награда при цигуларите ще получи майсторски лък, предоставен от лютиера Владо Тилев.
Целият конкурс е открит за публика – прослушванията в туровете, както и концертите са с вход свободен. Гала концертът за пианистите ще бъде на 4 май. Ще ги съпровожда Шуменския симфоничен оркестър с диригент Станислав Ушев, който ще свири и на третия тур. Партньор на цигуларите по време на третия тур и на гала концерта на 5 май ще бъде русенският оркестър с диригент Найден Тодоров.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.