Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи ще участват в похода на "Нощните вълци" към Германия

Български участници в движението на „Нощните вълци“ от Русия потеглиха към Германия, за да се включат в шествие там на девети май.

По пътя си те ще минат през места, където има паметници на загинали български войници през Втората световна война.

За разлика от миналата година, когато появата на "Нощните вълци" у нас беше белязана от провокации и сбивания, този път такива нямаше.

Макар че съвсем близо до рокерите се бяха събрали техни противници, полицията не допусна двете групи близко една до друга.

Тази година липсваше и напрежението, което доведе до сбивания и 15 задържани преди една година.

Денчо Златанов, ръководител на българската секция на "Нощните вълци:

Ние сме за обединението. Не искаме да се... и на тези хора, които там митингуват ние не им пречим. Когато те си правят митинги, не излизаме, за да си разпъваме знамената и да ги освиркваме. Апелирам и те да не ни пречат на нас, тъй като нашата цел, пак казвам, е обединение.

Много по-толерантни бяха и противниците на рокерите:

- Групата отсреща имат право. Ние сме демократи хора. Който каквото иска да празнува. Нямам нищо против тях. Това е. Ние сме демократи хора. Ние на некого нищо не забраняваме, нито ще забраняваме.

 По пътя си към Берлин "Нощните вълци" ще минат през Сърбия и Унгария, където ще се поклонят пред паметници на загиали български войници.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

МОСВ даде зелена светлина за изграждането на едното платно на АМ "Струма" извън Кресненското дефиле

Министерството на околната среда и водите даде зелена светлина за изграждането на едното платно на АМ "Струма" извън Кресненското дефиле. Това ще даде възможност да започне работата по последния участък на аутобана между Крупник и Кресна. Екоминистерството е преценило, че не е необходима нова оценка за въздействието върху околната..

публикувано на 13.06.24 в 13:09
Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон

Илва Йохансон очаква България и Румъния в Шенген и по суша до края на годината

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон заяви, че очаква България и Румъния да бъдат приети в Шенген и по суша до края на годината. Тя каза това на влизане на заседанието на министрите на вътрешните работи на страните-членки в Люксембург: "Те са членки на Шенген. Ние постигнахме това решение в последните часове на испанското..

публикувано на 13.06.24 в 13:02

Токът поскъпва средно с 1,39%

Новите цени на парното и тока за бита от 1 юли бяха подложени на обществено обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулиране. Предложението е за поевтиняване на топлофикационната услуга с близо 8,5% за страната. Най-сериозно намаление се очаква в Бургас - с 14%. За София се предвижда по-ниска цена със 7 на сто, а в Пловдив - с..

публикувано на 13.06.24 в 12:46

ПП-ДБ ще са проевропейска и антикорупционна опозиция на управлението на ГЕРБ и ДПС

Коалицията "Продължаваме промяната" – "Демократична България" ще бъде проевропейска и антикорупционна опозиция на управлението на ГЕРБ и ДПС. Това заявиха съпредседателят на формацията Кирил Петков и бившият премиер Николай Денков. "Ние знаем, че част от разочарованието беше, че не комуникирахме добре с вас. Ето, започваме да комуникираме...

публикувано на 13.06.24 в 12:27

Израелски танкове навлязоха по-дълбоко в Рафах

Израелските танкове навлязоха по-дълбоко в западната част на град Рафах. На този фон продължават преговорите за постигане на споразумение за прекратяване на огъня между ислямистката групировка "Хамас" и Израел. Палестинското движение определи като "незначителни" промените, които поиска да бъдат направени в предложението, представено от САЩ...

публикувано на 13.06.24 в 12:25

Книга в снимки разказва истории и съдби от Украйна

Фотокнигата "Украйна: Война и престъпления" ще бъде представена тази вече от 19 часа в Столичната библиотека. Тя включва творби на 93-ма фотожурналисти от близо 30 държави. Книгата е с 540 страници, на които са отпечатани 366 цветни и черно-бели фотографии, както и 38 кратки журналистически есета. Първото издание на книгата, която излиза..

публикувано на 13.06.24 в 12:15
Томислав Дончев на брифинга в централата на ГЕРБ -  14 ноември 2023 г.

Томислав Дончев: Очевидно показваме резултати и когато нямаме присъствие в местната власт

Заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев подчерта на първата пресконференция на ГЕРБ след предсрочните парламентарни избори на 9 юни, че победата е важна за партията предвид връщането на подкрепата в градове, където "е трудно да се каже, че сме се представители убедително на местните избори". "Тук ще маркирам: Видин, Пазарджик,..

публикувано на 13.06.24 в 12:08