Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Малко българско училище" в Чикаго набира средства за закупуване на собствена сграда

Паметник на Левски - Чикаго
Снимка: Елена Цанева

3 800  долара достигна цената на фланелка на Христо Стоичков, включена в търга за набиране средства за закупуване  собствена сграда от “Малко българско училище “ в Чикагското предградие  Ел Гроув. Боксовите ръкавици с автографите  на  Тервел и Кубрат Пулеви  обаче бяха продадени за 4 000 долара. Това са част от  почти 40 000 долара  дарения , които  бяха  събрани  на  специалната благотворителна вечер за  закупуване  сграда на най-голямото от 11 -те български училища в района  на Чикаго и  Америка. 
В MБУ се обучават повече от 600 деца. Има и детска градина за най-малките. За  своите занятия училището заплаща всеки месец около 10 хил. долара наем. Преди няколко месеца в същия район е обявена за продажба подходяща училищна сграда. Борда на директорите вижда добра възможност в това и подема инициативата  за набиране на средства и закупуване на сградата. Цената е 1млн и 400 хил. долара. Първоначалната вноска трябва да е близо 300 000. 
В началото мисията изглежда невъзможна,  но след поредицата инициативи директорката  Живка Петрова сега е  по оптимистична:
Оптимист съм, защото общността показа желание и готовност да помогне.
С последните дарения от благотворителната вечер снощи, сумата е вече около 100 000  долара. До необходимите 300 000 има още, но работата продължава.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четири деца са евакуирани при пожар в жилище в бургаския квартал "Меден рудник"

Четири деца са евакуирани при пожар в жилище, в блок 23, в бургаския квартал "Меден рудник". Децата са оставени сами в апартамента.  Те са изведени от пристигналите на място 6-има огнеборци.  Огънят е потушен от 2 противопожарни автомобила.  Децата са отведени за преглед в областната болница.  От бургаската полиция..

публикувано на 30.07.24 в 16:29
Людмила Петкова

Людмила Петкова отрече да е участвала в срещи с представители на КОНПИ и НАП

Вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова отрече да е участвала в срещи с представители на Антикорупционната комисия или Националната агенция за приходите, свързани с твърденията за оказван натиск върху представители от ДПС.  По-рано днес народни представители от ДПС, лоялни на Ахмед Доган, излязоха с позиция, в която казват, че не са получили..

публикувано на 30.07.24 в 16:24
Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов дава брифинг след срещата в НС с Красимира Катинчарова - нечленуваща в парламентарна група (от бившата ПГ

Докъде стигнаха разговорите на ИТН в търсене на подкрепа за кабинет с третия мандат

С неуспех завърши първата среща, организирана от ИТН, в търсене на подкрепа за съставяне на правителство с третия мандат. Те не приеха условието на депутатите от разпадналата се група на "Величие". ИТН получи третия мандат: Ще разговаряме с всички, за кабинет е нужна широка подкрепа Три от големите парламентарни формации потвърдиха, че не биха..

публикувано на 30.07.24 в 15:53

Трето дете е починало след нападението с нож в град Саутпорт

Трето дете е починало след нападението с нож в детска занималня в град Саутпорт, Северозападна Англия, съобщиха от местната полиция. Пет деца и двама възрастни остават в тежко състояние.  9-годишното дете е починало в резултат на получените наранявания.  Властите смятат, че двамата възрастни са били ранени, докато се опитвали да защитят децата,..

публикувано на 30.07.24 в 15:51
Богомил Николов

Богомил Николов: Нямаме регистър на енергийно бедните, никой не иска да свърши работата

След година и половина битовите потребители излизат на свободния пазар на ток, а все още не се знае колко са енергийно бедните домакинства в България. След като бе приета дефиниция, законът предвиди създаването на регистър на енергийно бедните. Това каза Богомил Николов от „Активни потребители“ в интервю пред БНР за л иберализацията на..

публикувано на 30.07.24 в 15:48

Системата BG-Alert е задействана в района на Струмяни, където се развива огромен пожар

Предупреждение за евакуация издаде системата BG-ALERT за жителите на села в община Струмяни, първо в Каменица и Кърпелево, заради големия пожар, който избухна в района. Пожар е избухнал край границата с РСМ, евакуират хората от с. Каменица В потушаването на огъня са се включили и хеликоптери, на терен са пожарникари и доброволци, съобщи..

публикувано на 30.07.24 в 15:16
Деница Сачева

Сачева: ГЕРБ-СДС няма да подкрепи друг мандат за правителство, срещите са добра основа за следващото НС

Многократно сме казали, че няма да подкрепяме други мандати, освен първия, коментира пред журналисти в парламента зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Деница Сачева преди началото на заседанието на Комисията по европейски въпроси. При първия мандат предложихме всички тези срещи, припомни тя. По думите ѝ е хубаво да има диалог, да се провеждат срещи...

публикувано на 30.07.24 в 14:53