Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жандармерия ще охранява прибирането на черешовата реколта в Кюстендилско

Снимка: Радио Шумен

Жандармерия ще се включи в охраната на кампанията по прибиране на черешовата реколта в Кюстендилско.

Въпреки че реколтата е доста слаба след измръзванията на овошките през април, полицията създава организация за охраната, транспортирането и търговията с черешите.

Черешовите масиви ще се охраняват денонощно, като ще се използват и специални уреди (визьори) за нощно виждане, които са на въоръжение в Гранична полиция. Ще бъдат изградени няколко КПП-та за проверка на преминаващите автомобили срещу кражба на плодове. 

Дори и берачите ще се пускат по списък, обяви старши инспектор Росен Райчев, началник на полицейското управление в Кюстендил.

Взимаме берачите, ако са от квартал "Изток" или някъде от града, както и берачите, които са на място. Със списък, за да се знае берачите при кой район са, уточни старши инспектор Райчев.

Кампанията стартира около 1 юни. Според агростатистиката в региона има около 18 000 декара череши.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тяло на жена е открито в столичния кв.

Първоначалната версия сочи към убийство и грабеж в софийския кв. "Младост"

Полицията в София разследва предполагаемо убийство. Тази сутрин тяло на жена беше открито в столичния квартал "Младост 1".  Районът е отцепен. Сигналът за откритото тяло на жената е подаден около 7.40 на телефон 112 и в полицията. На място са били изпратени екипи на СДВР. Пристигналите медици са установили, че жената е починала...

публикувано на 28.10.24 в 12:58
Посолството на България в Берлин

ПП-ДБ печели най-много гласове в Германия

В Германия най-много гласове на вчерашните предсрочни парламентарни избори е получила коалицията ПП-ДБ. Тя е получила 5791 гласа или 29,18% от вота. На второ място е "Възраждане" с 3607 гласа и 18,18%. Изненадващо е представянето във федералната република на партия "Величие". За нея са пуснати 2237 бюлетини, които са равни на 11,27% от вота...

публикувано на 28.10.24 в 12:53

МЕЧ иска анти-ГЕРБ и анти-ДПС правителство, държи да получи МВР

Новата парламентарна формация е партия "МЕЧ". Преди минути нийният лидер на партията Радостин Василев посочи, че те ще настояват да бъде сформирано, цитирам "анти-ГЕРБ и анти-ДПС" правителство,  и искаха да получат Министертво на вътрешните работи в бъдещ кабинет.  Минути преди 12 ч. пред храм-паметника "Александър Невски" в София лидерът на..

публикувано на 28.10.24 в 12:52
Исторически парк

Любомир Жечев: Има знак на равенство между "Величие" и Исторически парк

Варненската районна прокуратура е започнала досъдебно производство, за да изясни дали е налице финансова измама, свързана с филма на Любомир Жечев за Исторически парк. Това съобщи Жечев в интервю пред БНР. "Разследват дали набирането (на средства - бел. ред.) за филма е станало чрез такъв тип измама." Влогърът определи това като..

публикувано на 28.10.24 в 12:25

"Възраждане" с убедетелна победа в Регенсбург, втори там са "Величие"

В Ренсбург, Германия на вчерашните избори 481 наши сънародници са упражнили правото си на вот. Това съобщи пред БНР д -р Антоанета Тончева, доброволец и член на избирателна комисия. ПП-ДБ печели най-много гласове в Германия Над 146 000 души са гласували в чужбина "Имахме и машинно гласуване, и с хартиени бюлетини. Валидните гласове са..

публикувано на 28.10.24 в 12:22

На изборите в Турция за българския парламент са гласували 48 010 души

На изборите за Народно събрание в Турция са гласували 48 010 души. Това е малко по-висока избирателна активност спрямо изборите през юни, когато гласувалите бяха 46 495. Коалицията "Алианс за права и свободи - АПС" печели 64,76% от вота в Турция (29 496 гласа), докато "ДПС - Ново начало"- 28,46% (12 961 гласа). Най-много хора са упражнили..

публикувано на 28.10.24 в 12:22

При 99,71% обработени протоколи: "Величие" е на ръба за 51-вото НС

Девет политически партии и коалиции ще влязат в 51-вото Народно събрание, показват междинните данни на Централната избирателна комисия при обработени 99,71% от секционните избирателни протоколи. Това са ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, "Възраждане", "ДПС-Ново начало", "БСП - Обединена Левица", "Алианс за права и свободи - АПС", "Има такъв народ", МЕЧ и..

публикувано на 28.10.24 в 12:05