Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българско онлайн приложение брани децата в интернет

Снимка: БГНЕС
Първото българско онлайн приложение за защита на децата в интернет е достъпно от днес за сваляне и инсталиране и е напълно безплатно. Приложението е предназначено за родителски контрол над всички мобилни устройства.

Първата българска мобилна апликация "Protect your kid" е изцяло на български език и има за цел да предпази децата в мрежата от неподходящо съдържание. Приложението предоставя и възможността за родителски контрол над времето, прекарано с телефона, таблета или компютъра, както и местонахождението на детето в дадения момент, обясни Деян Благоев, мениджър в софтуерна компания:

Могат да заявят защити, така че да определят дори колко време да е включен телефонът, какви игри може да играят, по колко време, в кои часови диапазони. Може да гарантира, че докато детето е на училище например, телефонът няма да има достъп до интернет.
Може да се програмира в кои часове може да се играе, колко време да играе, даже цели дни да се забрани - например само събота и неделя детето да използва забавлението на телефона, през останалото време - само за разговори и смс-и.

Основното е, че чрез приложението може да защитим децата си от повечето заплахи в интернет пространството. Разговаряйте, обяснявайте и в никакъв случай не позволявайте на децата фейсбук-профил преди 13-ата им година, посъветва специалистът. Той допълни, че децата няма да могат да неутрализират защитите, които са задали техните родители чрез приложението и посъветва:

Първо си поговорете с детето - да не смята приложението като забрана или нещо друго, а по-скоро като защита на личното пространство. Защото никой не им обяснява, че каквото направят в интернет, си остава в интернет, то оставя една следа, която по-нататък може да им създаде проблеми, дори и като пораснат.

Може да се сблъскат с всякакво съдържание и то немного лицеприятно. Родителите трябва да говорят с децата си и да дават пример, защото, ако родителят е денонощно в телефона си, естествено, че и детето ще е там. Ние можем да ги защитим до 10-12 години, обаче в пубертета започват едни скандали, родителят няма вече това влияние върху детето. Децата до 12 години възприемат всичко като приказка и не правят разлика между действителността и въображението, но от 12 години нататък се приема, че могат да различат кое е хубаво, кое е лошо и кое е добро за тях, да не са толкова доверчиви.

Някои родители пренебрегват тези съвети и създават профили на децата с фалшиви данни и то с данни на пълнолетни и тогава профилът, който е създаден, по никакъв начин не е филтриран, уточни Деян Благоев.

Още детайли по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гордана Силяновска-Давкова

Гордана Силяновска-Давкова - първата жена президент на Северна Македония

Гордана Силяновска-Давкова ще бъде първата жена президент на Северна Македония. Гордана Силяновска и ВМРО-ДПМНЕ с убедителна победа на президентските и парламентарните избори Кандидатът на опозицията печели втория тур на изборите с над 65% или 300 000 гласа повече от опонента си настоящия държавен глава Стево Пендаровски. ВМРО-ДПМНЕ е първа..

публикувано на 09.05.24 в 14:41

До 25 май се подават искания за вписване в избирателните списъци по настоящ адрес

До 25 май избирателите български граждани  с регистрирани постоянен и настоящ адрес в различни населени места  в страната могат да подадат  писмено искане до общинската администрация по настоящия си адрес, за да бъдат вписани в избирателните списъци на секцията там .  При подаване на заявлението избирателят се вписва и в двата списъка - за..

публикувано на 09.05.24 в 14:18

"Лъжеш ли" ще гледа под лупа за неточни изказвания в предизборната кампания

Платформата "Лъжеш ли" отново ще следи за неточни изказвания по време на предизборната кампания. Изданието ще бъде седмо за платформата, която съществува от 2021 г., посочи пред БНР Даниел Янев от екипа. По думите му в страниците им в социалните мрежи тече анкета за това кои избори хората предпочитат да бъдат проследени – дали парламентарните..

публикувано на 09.05.24 в 14:10
Михаил Миков

Михаил Миков: "Левицата" ще компенсира неспособността на БСП да генерира смислена лява политика

"Левицата" ще компенсира неспособността на БСП да генерира по-смислена лява политика.  Това заяви пред БНР Михаил Миков, бивш председател на БСП, кандидат за депутат от коалиция "Левицата". "Безспорната неспособност на БСП да генерира някаква по-смислена лява политика в последните 6-7 години ни води до един упадък на представителството на левите..

публикувано на 09.05.24 в 13:51

Задържаха 21-годишен мъж за кражба на гориво от чешки тир край Монтана

Задържаха 21-годишен жител от област Видин за кражба на дизелово гориво от спрял за почивка тир край Монтана. При акцията е иззет и лек автомобил. Това е втората кражба на гориво за последните два дни. При обход на тирове, спрели да почиват на отбивка "Сухата чешма", край монтанското село Винище патрул на Пътната полиция - Монтана забелязали мъже да..

публикувано на 09.05.24 в 13:49

1 633 лв. е средният осигурителен доход през март

1 633,53 лева е бил размерът на средния осигурителен доход за страната през март, изчисляват от Националния осигурителен институт. От там уточняват и че 1 498,44 лева е средномесечният осигурителен доход у нас за периода от 1 април миналата година - 31 март тази година.  Той служи за изчисляване размерите на новоотпуснатите пенсии през месец..

публикувано на 09.05.24 в 13:36

Около 200 души се включиха в шествието на т. нар. Безсмъртен полк в София

Около 200 души се включиха у нас в шествието на т. нар. Безсмъртен полк, което се провежда всяка година на 9 май по инициатива на Русия. Въпреки забраната от Столичната община те проведоха шествието.  Президентът Румен Радев поздрави лично участниците в инициативата.  "Историята не трябва да се забравя. Тука сме хора, които повечето от тях..

публикувано на 09.05.24 в 13:26