Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първа среща на Доналд Тръмп с европейските лидери в Брюксел

Началото на визитата на Тръмп в Брюксел беше съпроводено от протести

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Европейските лидери ще проведат първа среща с президента на САЩ Доналд Тръмп в Брюксел. Американският държавен глава ще участва в неформална среща на върха на НАТО.
 

Очаква се американският президент да вдъхне увереност в трансатлантическите отношения, като потвърди важната роля на колективната отбрана на НАТО. Символично пред новата сграда на НАТО Доналд Тръмп ще открие паметник, посветен на атентатите в Ню Йорк от 11 септември 2001 година, направен от метала на кулите от Световния търговски център. Именно след това събитие беше задействан чл. 5 от Вашингтонския договор, задължил европейските съюзници да участват в инвазията на Афганистан. На церемонията ще бъде и единственото публично изказване на Тръмп. Той няма да отговори на нито един журналистически въпрос. Пресконференции не са предвидени.

Сутринта президентът на САЩ ще обсъжда с председателите на европейските институции Жан-Клод Юнкер, Донадлд Туск и Антонио Таяни въпроси като политиката спрямо Русия и Украйна, международната търговия и намаляването на вредните емисии, съгласно Парижкото климатично споразумение. После Доналд Тръмп ще обядва с новия френски президент Еманюел Макрон.

В НАТО днес официални решения няма да се вземат. Планира се в неформален характер на вечеря американският лидер да изложи двете си основни искания към съюзниците от Европа: първо да гарантират повече пари за собствените си армии, въоръжаване и участие в мисиите на Алианса, а после да се съгласят НАТО да поеме по-голяма роля като организация в борбата срещу "Ислямска държава".

Това ще бъде първата лидерска среща в НАТО за президента на България Румен Радев, както и първото участие на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, след опита за преврат и обтягането на отношенията му с европейците.

Началото на визитата на Тръмп в Брюксел беше съпроводено от протести на пацифисти, феминистки и антикапиталисти. Няколко хиляди от тях излязоха на демонстрация, притеснени от реториката на Тръмп, в която те виждат сексизъм и расизъм, а също и от позицията му за климатичните промени и социалните права:

"Без забрана, без стена!", гласяха част от плакатите, в знак на протест срещу опитите на американския президент да попречи на граждани от преобладаващо мюсюлмански държави да влизат в САЩ, както и срещу плановете му за изграждане на стена по границата с Мексико.

През това време Тръмп  беше на среща с членове на белгийското кралско семейство и с правителствени ръководители.

В звуковия файл можете да чуете обобщение на Никола Миладинов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Песков

Песков заяви, че Русия има възможности да отговори на разполагането на американски ракети в Европа

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия има достатъчно възможности, за да отговори на разполагането на американски ракети с далечен обсег в Европа. Песков предупреди, че в този случай "жертвите ще бъдат европейски столици". "Разбира се" - отговори Песков на въпрос дали Русия ще отговори на разполагането на американски ракети в Европа и..

публикувано на 13.07.24 в 17:08

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик от понеделник. Към тях ще бъде привлечена и гражданска квота по райони, която ще следи кои от съседите замърсяват и чупят общинска собственост.  Назначените към Общината зелени инспектори ще извършват ежедневни обходи и ще следят за състоянието на контейнерите и на кошчетата за отпадъци.  Ще..

публикувано на 13.07.24 в 16:57
Васил Терзиев

Кметът Терзиев ще върне решението на СОС за смяна на управляващите бордовете на шест общински дружества

Кметът на София Васил Терзиев обяви, че ще върне решението на Столичния общинския съвет за смяна на управляващите бордовете на шест общински дружества, съобщава БТА.  Във Фейсбук Терзиев написа, че решението е не само безпринципно, но и незаконосъобразно, и той ще го върне мотивирано, тъй като няма хипотеза за временно назначаване при изтекли мандати на..

публикувано на 13.07.24 в 16:45
Снимката е илюстративна

Заради пожар е спряно движението по пътя Хисаря - Михилци

Заради пожар е спряно движението по пътя Хисаря - Михилци. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост по обходния маршрут към Иван Вазово през общинската пътна мрежа на Хисаря. Заради катастрофа движението по пътя Троян - Кърнаре, в района на Балканец е двупосочно в една лента. Възстановено е движението в активната лента при км 19..

публикувано на 13.07.24 в 16:37

Мъж на 69 години и жена на 60 са най-възрастните участници в "Трявна Ултра"

Мъж на 69 години и жена на 60 са най-възрастните участници в състезанието по планинско бягане "Трявна Ултра".  В най-дългата дистанция победи Димитър Атанасов, който измина 153 километра в сърцето на Балкана за 20 часа и 35 минути.  Трасето включва два пъти преминаване през билото на Стара планина и минаване през Шипка и Бузлуджа.  Общо 1100 планински..

публикувано на 13.07.24 в 16:21

Червен код за опасни горещини в голяма част от Румъния

Червен код за опасни горещини е обявен в голяма част от Румъния до вторник, а според метеоролозите температурите на места може да достигнат 42 градуса, съобщава телевизия Диджи 24. В областите Кришана, Банат, Олтения, Мунтения, Молдова, Добруджа и югозападната част на Трансилвания топлинната вълна ще продължи да се засилва, като ще бъдат регистрирани..

публикувано на 13.07.24 в 15:43
Фреди Белери

Албанските власти дадоха петдневен отпуск от затвора на етническия грък Фреди Белери

Албанските власти дадоха петдневен отпуск от затвора на етническия грък Фреди Белери, който беше избран за евродепутат от листата на гръцката партия "Нова демокрация", съобщи АНА-МПА.  Това ще му позволи да пътува до Страсбург и да участва в учредителната сесия на Европейския парламент.  Белери беше подал молба за отпуск. Той ще напусне затвора в..

публикувано на 13.07.24 в 15:38