Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести бележат професионалния празник на МВР

В. Радев изрази надежда през 2018-а да бъдат увеличени заплатите на служителите в МВР

| обновено на 05.07.17 в 11:37
Снимка: БГНЕС

С три основни искания днес започват поредицата дни на протест на полицаи, пожарникари, служители на "Гранична полиция", "Жандармерия", подкрепени и от синдикат "Охрана", както и от Синдикалната организация на международните превозвачи. Съюзът на транспортните работници подкрепя служителите от МВР на днешния им протест. В знак на съпричастност на камионите вече са поставени стикери с надпис "Аз подкрепям протеста на служителите в МВР". Подкрепа за колегите си изразиха в Благоевград и бивши служители на ведомството.

По-високи заплати, обвързването им със социалноизмерими фактори, промени в Закона за МВР са основните искания от няколко години. В опит да се постигне договореност имаше няколко срещи на синдикалисти с министър Валентин Радев. Двете страни обаче останаха на различни мнения за увеличението на заплатите и на последния си разговор – на 29 юни.

Едва 1/8 от исканията на синдикатите са изпълнени до момента, това съобщи след края на заседанието на Съвета за социално партньорство в МВР Валентин Попов, който е от синдикалната организация на служителите. Според него темата пари и заплати е била обсъждана между другото. В момента няма как да бъдат увеличени заплатите в МВР. Това може да стане най-рано от Нова година, с новия бюджет, това смята вътрешният министър Валентин Радев.

Въпреки че излизат на протеста, синдикатите в МВР са готови за нови преговори с ръководството на ведомството.

В петък депутатите спешно приеха промени в Закона на МВР, които дават възможност служителите, които до момента не са получили работно облекло и са купували със собствени средства униформите, да бъдат компенсирани.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев заяви вчера, че се работи по всички искания на синдикатите. Той видя в действията на синдикалните лидери политическо заиграване:

Оставете ме с моя екип ще го направим... Опозицията е хубаво нещо, но не може да ходите при опозицията да се съветвате и след това да заигравате буквално политически. Помолим е точната дума. Те си решават, каквото искат да правят. И аз леко не разбирам с този протест какво искат да кажат още. Така че да внимават с протестите… Те имат право на протести, не на стачки.

Днес, в кулоарите на парламента, вътрешният министър Валентин Радев каза, че в Министерството на вътрешните работи няма напрежение. Той припомни последните разговори със синдикатите за заплатите и допълни:

Не съм оптимист за тази година, както те настояват, но вероятно в началото на следващата. Моята надежда е, и така си мисля, че ще успеем за 2018 година. Трябва да сравним заплатите на полицаите - тези, които са на терен, на пожарната, на тези, които са с полицейски функции – там, всъщност има проблем със заплащането. След като съм бил в парламента, след като знам какви са процедурите и технологията за изграждане на бюджета, си мисля, че това може да стане догодина. Не знам защо те държат това да стане сега и незабавно. Процентът трябва да бъде такъв, че да се възстанови справедливостта.

Организаторите обаче подчертават, че протестът не е политически:

Просто си защитаваме правата. Нито униформи имаме, нито колите ни са в състояние да обслужваме града – нито дрехите ни са дрехи, нито оборудването ни е оборудване… И за увеличение на заплатите, естествено. Вече наистина ножът опря до кокала, заяви Владимир Даскалов.

От синдикалната организация на МВР обявиха, че протести ще има на всеки празник в министерството, а ако проблемът с парите не бъде решен, след Нова година протестите ще станат ежедневни.

В ефира на предаването "Хоризонт до обед" темата за полицейските протести коментира и главният секретар на МВР Младен Маринов:

Естествено колегите имат основание и за своите протести. Да, правителството реагира - част от това, което трябваше да се свърши е свършено, колегите ще получат левовата равностойност на униформеното облекло, което МВР не им е осигурило, но смятам, че протестът трябва да е форма на мирно изявление на проблемите, които съществуват, а те трябва да се решават след диалог и обсъждане. Вършейки тази тежка работа, естествено колегите трябва да получат  и нормалното възнаграждение, коментира още Младен Маринов.

Днес е професионалният празник на МВР. На 5-и юли 1879 година с указ на княз Александър I Батенберг се сформира Министерството на вътрешните дела като част от първото българско правителство след Освобождението. Неговият министър-председател Тодор Бурмов става и първият министър на вътрешните работи. След промените през 1989 година датата е обявена за празник на МВР. В цялата страна областните дирекции и регионалните управления организират церемонии и поднасяне на венци в памет на служителите, загинали при изпълнение на служебния дълг.

От звуковите файлове може да чуете кратко интервю с главния секретар на МВР Младен Маринов и репортерско включване на Николай Христов, който разговаря с Благой Ванкин от 5-то РПУ в София.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Валентин Попов

Полицейските синдикати: Заплатите ни са малки и недостатъчни, престижът на професията е спаднал сериозно

Полицаите излизат на протест днес, когато МВР отбелязва своя празник, след като не се разбраха с ресорния министър Валентин Радев за увеличение на заплатите още тази година. Въпреки че депутатите единодушно промениха закона, за да решат проблема..

обновено на 05.07.17 в 10:15

БСП и ДПС с декларации в подкрепа на протеста на полицаите

Партия ГЕРБ да поеме твърд ангажимент и да има стратегия за решаване на проблемите в МВР, призова в декларация от името на групата на ДПС депутатът от Движението Хамид Хамид : Не звучи никак добре от устата на министъра на вътрешните работи думи..

обновено на 05.07.17 в 13:15

Борисов поздрави във Фейсбук служителите на МВР за професионалния им празник

Премиерът Бойко Борисов поздрави във Фейсбук служителите на МВР по повод днешния им професионален празник: Винаги сме правили всичко възможно полицаите да имат необходимата подкрепа и условия, за да изпълняват успешно задълженията си, така ще..

публикувано на 05.07.17 в 11:23
ВИЖТЕ ОЩЕ

Няма установен източник на разпространение на острите задушливи миризми в Бургас

Няма установен източник на разпространение на острите задушливи миризми, които се усещаха цяло лято от залива на пристанището в Бургас. Това стана ясно на извънредното заседание на екокомисията към ОС на града. На заседанието присъстваха..

публикувано на 12.09.24 в 20:25

Новородено бебе беше намерено до контейнер в силистренско село

Новородено бебе, намерено до контейнер в силистренско село, е настанено в неонатологично отделение След сигнал, получен на телефон 112 днес, в село Водно, община Дулово е било намерено новородено бебе до контейнер за отпадъци. Благодарение на..

публикувано на 12.09.24 в 19:40

СОС даде разрешение на директора на "Шейново" за извънсъдебно споразумение за разменените бебета

Директорът на столичната АГ болница "Шейново" има разрешение да сключи извънсъдебно споразумение за обезщетяване на едно от семействата на разменените преди две години бебета. Разрешението беше дадено на заседание на Столичния общински..

публикувано на 12.09.24 в 19:09
Християн Мицкоски

Скопие ще разследва как са харчили хонорарите си членовете на общата българо-македонска историческа комисия

Властта в Скопие ще разследва как са харчили хонорарите си доскорошните членове от страна на Република Северна Македония на съвместната комисия за общата ни история. Това заяви премиерът на РСМ Християн Мицкоски в отговор на публикувана днес позиция на..

публикувано на 12.09.24 в 19:00

До остров Левкада потъна лодка с българи, спасени са

До остров Левкада потъна лодка с българи, които са спасени. Властите разследват причините за инцидента. Потъналата лодка до Левкада е била под гръцки флаг, а шестимата пътници - българскси туристи, които са я наели за разходка в морето, съобщава местен..

публикувано на 12.09.24 в 18:48
Надежда Радулова

Надежда Радулова: "Градинарят и смъртта" е разказ за загубата, но и за даровете на смъртта

"Градинарят и смъртта" е разказ за загубата, но и за даровете на смъртта, за това което всяка среща с ръба, с брега, на който идва лодкаря, всички знаем, кой е лодкарят, ни дава. Даровете един, от които е много важен е да приемеш смъртта, да се..

публикувано на 12.09.24 в 18:43

Костадин Филипов: Гордана Силяновска-Давкова може би се опитва да играе ролята на "доброто ченге"

Може би Гордана Силяновска-Давкова се опитва да играе ролята на доброто "ченге" , а Християн Мицкоски е лошото, позната схема от дипломацията, която не винаги носи резултат. Така коментира пред БНР журналистът Костадин Филипов предстоящото идване в..

публикувано на 12.09.24 в 18:40