Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главният секретар на МВР обеща безкомпромисни действия срещу агресията

Младен Маринов съобщи за засилени проверки по пътищата

| обновено на 20.07.17 в 09:43
Младен Маринов
Снимка: БГНЕС

Двамата мъже, които преди ден  нападнаха и биха бременна жена на магистрала "Тракия", са обяснили действията си с отнето предимство на пътя. Това съобщи в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" главният секретар на МВР Младен Маринов:

Необосновано
 насилие. Нямам обяснение как от движение по магистралата ще се стигне до такова насилие и то над жена, която е бременна. Има, наистина, двама задържани. Те са братя. Единият обаче е настанен в болнично заведение, тъй като има наранявания. Другият е задържан и е предаден в Областна дирекция - Пловдив, където днес ще бъде докладван случаят в прокуратурата. Тяхната гледна точка е, че някой им е отнел предимство и че някой им е нарушил правата на пътя, което, разбира се, е субективен момент. Каквото и да се е случило, не оправдавам такива действия.

Маринов обеща безкомпромисни действия при подобни случаи. Когато няма правна сложност, извършителите ще бъдат съдени по бързата процедура, но във всички случаи ще има полицейско задържане за 24 часа  и настояване за постоянен арест. Започват и засилени проверки по пътищата в летните месеци. В тях ще участват всички служители на КАТ, както и техни колеги от Охранителна полиция:

Гарантирам ви, че целият ресурс, който е възможен, включително е ангажиран и ресурс на "Охранителна полиция", се занимава с безопасността на движението. Ако гражданите сами не решат, че трябва да са по-толерантни, че през цялото време когато пътуват, мислят, че някой ги чака да стигнат някъде, някой ги обича, просто няма как да се справим с тази агресия, която е по пътищата. Пример ще ви дам от последното пътно-транспортно произшествие на "Тракия". Независимо че имаше 6 патрула в много къс участък от магистралата, масово гражданите нарушаваха закона и караха в аварийната лента.

Обстановката с битовата престъпност в страната е динамична и няма отделни региони, които да са най-рискови.

Обстановката е променлива. Има райони, в които в определени месеци от годината обстановката се усложнява. В момента знаете на морските курорти колко хора са отишли. Това създава, естествено, проблеми, което налага дислоциране на сили и средства. Към момента границата е сравнително спокойна, което ни дава въможност ресурсът от там да бъде насочен към други проблемни зони.

Сигналите наистина са много. Ще ви кажа само пример. От едно денонощие в столицата се обработват около 400 такива сигнала. Направете сами сметка патрулите при какъв интензитет работят. Истината е, че полицаят трябва да е там, където има необходимост от него и то незабавно.

Маринов коментира, че поставянето на полицай във всяко населено място е трудно изпълнимо, тъй като и в момента МВР не може да попълни щатните си бройки, за да иска нови.




Интервюто на Николай Христов с Младен Маринов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Криминално проявен и брат му пребиха мъж и бременна жена, засекли ги на магистралата

Двама братя пребиха мъж и бременната му приятелка заради засичане на Автомагистрала "Тракия". Инцидентът е станал около 9 часа в района на Карловския надлез на магистралата по посока София. Шофьорът на единия от автомобилите със софийска регистрация..

публикувано на 19.07.17 в 15:57
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ученици от Монтана и турския град Адъяман с летни еко-лагери по съвместен проект

Кметът на турския град Адъяман Абдуррахман Тутдере посети Монтана. Съвместно с 4 ОУ "Иван Вазов" те изпълняват общ европейски проект, свързан с изменението на клима по програмата за трансгранично сътрудничество Българи – Турция "Интерег 6"...

публикувано на 18.05.24 в 15:59

Хилари Клинтън: България изпреварва много страни по представителство на жените в НС и бизнеса

България изпреварва много от държавите по света по представителство на жените в парламента, както и на високи позиции в корпоративния сектор. Това заяви в София бившият държавен секретар на Съединените щати Хилари Клинтън. Тя дойде в столицата за..

публикувано на 18.05.24 в 15:26
Хора проверяват автомобилите си, паркирани близо до мястото на обстрел в жилищен район в Харков, Украйна, 14 май 2024 г.

Близо 10 000 души са евакуирани от домовете им в Харковска област след руските атаки

Руските власти съобщиха за един загинал при украинско нападение с дрон в Курска област. В интервю за Франс прес украинският президент Володимир Зеленски заяви, че страната му разполага само с една четвърт от необходимите системи за..

публикувано на 18.05.24 в 14:57

Жълт код за гръмотевични бури в Англия и Уелс

Предупреждения за гръмотевични бури в Англия и Уелс  са издадени за днес от британската метеорологичната служба.  Обявеният жълт код е валиден до 20.00 часа по Гирнуич или 22.00 часа българско време за съботния ден.  На места се очакват внезапни..

публикувано на 18.05.24 в 14:29

Дивото къмпингуване е разрешено и това лято

Дивото къмпингуване е разрешено и това лято заради невъзможността да бъде приета наредба, която регламентира поставяне на палатки и кемпери. През 2019 година с промяна в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие се въвежда забрана за..

публикувано на 18.05.24 в 14:04

Убитите в Афганистан туристи са били испанци

Трима испански туристи и един афганистанец са убити при въоръжено нападение в Централен Афганистан.  Според говорител на Министерството на вътрешните работи на талибаните са били ранени още седем души, включително четирима чужди граждани...

публикувано на 18.05.24 в 14:00
Цветомир Петров

Председателят на СОС с редица въпроси за Симеоновския лифт

В позиция до медиите председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров поставя редица въпроси за неработещия Симеоновски лифт в планината Витоша. "Кой го е продал? Кой е следил за изпълнението на следприватизационния договор, кой е позволил да не..

публикувано на 18.05.24 в 13:45